Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 620 wijnen
94 Decanter
94 Tim Atkin
93 James Suckling

Domaine Billaud-Simon Chablis Grand Cru 'Vaudesir' 2020

Herkomst: Frankrijk, Chablis
Druif: Chardonnay
Smaakvol en complex wit, acacia, honing, vanille, mineraliteit
Vaudésir toont trots zijn complexiteit; die bestaat uit een samenwerking tussen elegantie en kracht. De complexe neus bestaat uit delicate aroma’s van witte bloemen als; acacia en lindebloesem. Aangevuld met mooie aroma’s van vanille en honing. De smaak heeft een rijke structuur en een levendige zuurgraad. De wijn zal zich nog 6-10 jaar blijven ontwikkelen.
€ 96,00 | 75cl
Artikel niet op voorraad.
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Vaudésir is een van de zeven Climats van de Chablis Grand Cru-appellatie. Een wijngaard die is genesteld in een natuurlijk amfitheater. Kwa ligging is de Vaudésir vergelijkbaar met het Climat Valmur. Vaudésir toont trots zijn complexiteit; die bestaat uit een samenwerking tussen elegantie en kracht. Net als alle Chablis Grand Cru-appellaties, laat Vaudésir na een flesrijping van 6 tot 10 jaar rijpen pas zijn volledige potentie zien.

"Tegenpolen trekken elkaar aan" beschrijft deze Grand Cru als beste. De op het Zuiden gerichte helling, die in een kleine beschutte vallei ligt, zorgt voor optimale rijpingsomstandigheden. De noordhelling is echter koeler en de druiven rijpen vaak later, waardoor zuren goed behouden blijven. Twee aspecten die dit Climat uniek maken. Een ander kenmerk van Vaudésir is dat de bodem een aanzienlijke hoeveelheid klei bevat, wat de wijn een goede structuur geeft. De ondergrond blijft echter klassiek met Kimmeridge mergelkalksteen, die zorgt voor de typische mineraliteit.

Deze Grand Cru heeft een complexe neus met delicate aroma’s van witte bloemen als; acacia en lindebloesem. Aangevuld met mooie aroma’s van vanille en honing. De smaak heeft een rijke structuur en levendig zuurgraad.

De oorsprong van de naam van het Climat Vaudésir is niet duidelijk. Het is waarschijnlijk afgeleid van 'la vallée de tous les désirs' wat 'de vallei van alle verlangens' betekent. Een prachtige naam voor een Climat die uitmuntende wijnen produceert.

cwec3gxfjvpstz45d84o (1)
Land Frankrijk
Regio Chablis
Jaargang 2020
Druif Chardonnay
Lagering Deels in roestvrijstalen tanks, Deels op eikenhouten vaten
Temperatuur 10 - 12°C
Bewaarpotentie 10 jaar na oogst
Wijn & Spijs Zeebrasemfilet, gebraden varkensvlees in Honing en kreeft.
Sluiting Kurk
Smaak Smaakvol en complex wit
Alcohol 12,5%

Enorm Trots zijn wij dat wij het historische huis Billaud Simon in de Chablis mogen toevoegen aan ons assortiment. Als sinds 1815 maken zij prachtige Chardonnay met de kenmerkende mineraliteit waar Chablis om bekend staat. De Grand Cru en Premier Cru wijnen van Billaud Simon evenals de Chablis Village Tête d'Or, staan bekend als uitmuntende wijnen waarbij subtiel gebruik wordt gemaakt van eikenhouten vaten. Een waar collectors item voor iedere wijnliefhebber.

Een uniek terroir; kimmeridgian
Het terroir van Bourgogne produceert wijnen met personaliteit en Chablis is daar geen uitzondering op. Het terroir van Chablis en de wijngaarden van Billaud Simon verkrijgen de wijnen hun intense minerale uitdrukking.

In het hart van de Chablis-wijnstreek bestaat de bodem uit het zogenaamde Kimmeridgian. Een bodemsamenstelling van 155 miljoen jaar oud die bestaat uit fossielen van algen en schelpen. Dit zorgt voor een ongewone, jodiumrijke bodem en dit wordt door de wortels van de wijnrank aan de Chardonnay druif meegegeven en geeft Chablis-wijnen hun unieke identiteit. Bovendien zorgt het koelere klimaat in Chablis ervoor dat er een perfecte balans ontstaat tussen aroma rijkdom, suiker en frisheid.

 

Mooiste wijngaarden
Domaine Billaud Simon verbouwt al sinds 1815 Chardonnay op bijna 17 hectare in het hart van de historische appellatie. De wijngaarden liggen allemaal binnen een straal van 2 kilometer vanaf het wijnhuis, op zowel de linker- als rechteroever van de Serein. Het Domaine beschikt over vier percelen in de Grands Cru’s; Les Clos, Vaudésir, Les Preuses en Les Blanchots, en vier percelen in de Premiers Cru’s; Montée de Tonnerre, Fourchaume, Mont de Milieu en Les Vaillons. Maar naast Grand & Premier Cru’s staat het huis bekend om de uitmuntende Chablis "Tête d'Or". Deze prestigieuze cuvée is gemaakt van verschillende “Village” percelen met hoogste kwaliteit.

Authenticiteit van het Terroir
De authenticiteit van het terroir ziet u niet alleen terug in de wijn, maar ook in de mensen die ermee werken. Het merendeel van de medewerkers van Domaine Billaud Simon komen uit de regio en werken er al sinds jaar en dag. Zij ontfermen zich over de wijngaarden en de kelders met uiterste nauwkeurigheid, kennis en toewijding.

Het tweehonderdjarige wijnhuis cultiveert wijngaarden van uitzonderlijke kwaliteit. Deze wijngaarden bestaan voornamelijk uit oude wijnranken met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar die zorgvuldig zijn onderhouden en bewaard in de loop der tijd.

Geduld is het sleutelwoord op Domaine Billaud Simon. Druiven die afkomstig zijn van wijnranken op leeftijd laten zich niet haasten in tijdens het rijpen. Gelukkig wordt dit geduld beloond met een enorme concentratie aan smaken in de druiven.

Billaud Simon cultiveert de wijngaarden met passie, traditie en het grootste respect voor het milieu. Via deze weg weerspiegelen de wijn de unieke eigenschappen die ze verkrijgen van het terroir. Door de lat zo hoog te leggen behouden ze de kwaliteit van de wijnrank en verzekeren ze zich ook van kwalitatief goede druiven in de toekomst. Met de jaren zal de opbrengst van deze oudere ranken reduceren, echter gaat de concentratie in smaken omhoog en daarmee ook de kwaliteit. Kortom, Billaud Simon produceert rijke en geconcentreerde Chablis-wijnen van uitzonderlijke kwaliteit.

Van wijnrank naar het glas
Wanneer de oogsttijd aanbreekt, worden de druiven geproefd, zorgvuldig geplukt en naar de vathuis gebracht waar ze handmatig worden gesorteerd en voorzichtig worden geperst voordat ze worden gevinifieerd en gerijpt op het Domaine. Door de druiven alvast te persen in het vathuis alvorens ze te vervoeren zorgt ervoor dat de frisse en fruitige aroma’s behouden blijven. De lengte van het rijpingsproces varieert, afhankelijk van de jaargang en het specifieke terroir. Echter staat Domaine Billaud bekend dat bepaalde wijnen korte tijd in eikenhouten vaten worden gerijpt, zoals Chablis "Tête d'Or" en het overgrote deel van de Premiers en Grands Crus. Hierdoor verkrijgen ze subtiele aroma’s van vanille en boter.

Rijping van Chablis

Chablis ligt hemelsbreed 100 kilometer verwijderd van het meest noordelijke puntje van de Côte D’or en toch behoort dit gebied tot de Bourgogne. Het geheime ingrediënt hier is Chardonnay in combinatie met de welbekende Kimmerigdian bodem samenstelling. Het gebruik van eikenhouten vaten wordt hier enkel gebruikt voor de allerbeste wijnen van Grand Cru en Premier Cru wijngaarden. Chablis van deze wijngaarden zullen u blijven verbazen over de jaren. Een Grand Cru Chablis heeft baat bij een rijping op fles van minimaal 10 jaar, maar velen zullen u nog verbluffen na 30-40 jaar na oogst, net als de beste witte wijnen uit de Côte d’Or.

Onopgemerkt, waardoor betaalbaar
Ondanks dat Grand Cru Chablis over alle eigenschappen van een uitzonderlijke Bourgogne wijn beschikt, zijn deze wijnen nóg niet op het vizier van fine-wine traders in de wereld. Hierdoor is de prijs van een Grand Cru Chablis op dit moment nog de helft van een Corton-Charlemagne, terwijl de gelijkenissen u zullen verbazen.

Domaine Billaud-Simon
94 punten - Decanter (oogst 2020)
From three plots, two facing north, the other south. This is always a warm valley, and winemaker Olivier Bailly thinks Vaudésir and Blanchot are very similar. 100% matured in vats, with just the end of ageing done in wood to add a hint of spice. Ripe, generous, creamy but has a very good line of acidity as well. Quite warm, enticing, with an intriguing finish.
94 punten - Tim Atkin (oogst 2020)
Coming from 50 ares – 2 parcels on the south side and one on the north side, this Vaud sir offers immediate appeal. Pristine pure aromas of grapefruit, tangerine peel and fresh herbs create a heady bouquet. The palate tastes lightly toasty and finishes with chalky, minerality. 2022-34
93 punten - James Suckling (oogst 2020)
More energy on this Vaudésir. A fresh nose of honeysuckle, stones, lemons and peaches, leading to a succulent palate that pitches bracing taut acidity against fresh peaches. Cleansing acidity to close. Drink or hold.