Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 636 wijnen
98 James Suckling
97 Vinous
97 Robert Parker

Guado al Tasso Bolgheri DOC Superiore 2019

Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
Krachtig en complex rood
De topwijn van het Guado al Tasso estate in Bolgheri. Piero Antinori is altijd betrokken geweest bij de beroemde wijnen uit dit gebied en heeft sinds begin jaren 90 zijn eigen topwijn: Guado al Tasso. Een Bordeauxblend die de laatste jaren de buren (Sassicaia en Ornellaia) naar kroon steekt als topwijn van het gebied. Geweldig krachtige wijn met een lang leven voor zich.
€ 125,00 | 75cl
Artikel niet op voorraad.
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Indrukwekkende diepe robijnrode kleur. Explosief in de geur met elegante aroma’s van rood fruit, naast tonen van rozemarijn, mint en zoethout. De smaak is fantastisch: een aaneenschakeling van koffie, bessenfruit en hout, samen met fluweelzachte, maar duidelijk aanwezige tannines geven een heel mooie, droge rode wijn. Fijn gestructureerd en complex, in balans en eindigend met een lange afdronk.
De afdronk verraadt een grote toekomst. 

Marco
Land Italië
Regio Toscane
Jaargang 2019
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 14%
Bolgheri DOC
Guado al Tasso ligt in het kleine, maar zeer prestigieuze Bolgheri DOC. In het noordelijke gedeelte van Maremma op zo’n honderd kilometer ten zuidwesten van Florence. Er zijn slechts 30 producenten in het gebied, die zich toeleggen op de Bordeaux druiven zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Van deze 30 producenten zijn er drie toonaangevend: Tenuta San Guido (van Sassicaia), Tenuta Ornellaia en Guado al Tasso. Deze krijgen de hoogste scores en zijn wereldberoemd. Helaas wordt er weinig van gemaakt en is de vraag zeer hoog.
 
Antinori in Bolgheri
De naam Antinori is dan ook echt verbonden aan dit luxueuze wijngebied aan de Toscaanse kust. De vader van Piero kreeg dit landgoed in handen toen hij trouwde met Carlotta della Gherardesca; haar familie had dit gebied (10.000 hectare) sinds 1800 in bezit. Alle top estates in Bolgheri vinden hun oorsprong bij de familie Antinori. De zus van Carlotta, Clarice trouwde met Markies Mario Incisa della Rocchetta en het landgoed werd in twee stukken verdeeld: Tenuta San Guido (van Sassicaia) en Tenuta Guado al Tasso. Later kreeg de broer van Piero, Ludovico, een stuk van Tenuta San Guido in handen en stichtte met hulp van Piero het andere beroemde estate: Tenuta Ornellaia.
 
De historie van Guado al Tasso
Guado al Tasso werd voor het eerst geproduceerd in 1990, maar al vanaf de jaren zestig was Piero zeer betrokken bij het gebied, hij maakte destijds de wijn Sassicaia bij zijn neef. Met al die kennis en kunde stichtte hij zijn eigen domein, plantte de juiste druivensoorten (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot) en wachtte tot de druivenstokken oud genoeg waren om de kwaliteit te kunnen leveren voor topwijnen die de naam Antinori mogen dragen.
 
Het domein
Het domein, 1000 hectare groot, strekt zich uit van de kust tot de heuvels, waar de wijngaarden worden verbouwd op rotsachtige en licht kalkrijke bodems. De wijngaarden worden omcirkeld door glooiende heuvels, lokaal ook wel het ‘Bolgheri Amfitheater’ genoemd. Dit zorgt voor een uniek microklimaat, met een verkoelende wind die ’s nachts vanaf de heuvels de druivenstokken koelt. Hierdoor kunnen de druiven perfect rijpen. De combinatie met de veelzijdigheid in bodemsoorten geeft de wijnen van Guado al Tasso hun kenmerkende aroma’s.
 
De wijnen
De wijnen die worden geproduceerd bij Guado al Tasso hebben allemaal een verwijzing naar de familiegeschiedenis. Op de fles zijn altijd de letters DG te zien. Deze staan voor ‘Della Gherardesca’, de oorspronkelijke bewoners van het landgoed. De naam Guado al Tasso is ontleent aan de dassen die leven in de vele beken die door het landgoed stromen. De grootte van het landgoed en de veelzijdigheid in bodemsoorten, maakt van deze plek een waar paradijs om verschillende druivensoorten te planten. Naast de Guado al Tasso wordt hier de 100% Merlot; Cont’Ugo gemaakt, de 100% Cabernet Franc; Matarocchio, de prachtige Vermentino, spannende Scalabrone rosé en het kleine broertje van Guado al Tasso; Il Bruciato.
 
Guado al Tasso
98 punten - James Suckling (oogst 2019)
This has a wild and perfumed nose of dried thyme, sage, blackberries, cocoa, graphite and white and green peppercorns. Then dried flowers. Full-bodied with firm, tight and precise tannins. Vibrant. There’s so much character and structure. A new benchmark for this winery. More cabernet franc than in the past. Best yet? 65% cabernet sauvignon, 25% cabernet franc and 10% merlot. Try from 2025.
97 punten - Vinous (oogst 2019)
The 2019 Guado al Tasso is a model of total refinement. Deeply pitched spice, mocha and leather nuances meld into a core of plush dark fruit as the 2019 reveals its considerable charms. The aromatics alone are mesmerizing, but the 2019 has so much more to offer. I admire the wine’s balance and allure, both of which it has in spades. Like so many 2019s, Guado al Tasso is a wine more of energy and persistence than volume. Clean, bracing mineral notes linger on the sublime finish. The 2019 spent 18 months in barrel, 90% new.
97 punten - Robert Parker (oogst 2019)
I've been tracking the increasing percentage of Cabernet Franc in the blend of this iconic Tuscan wine. The 2019 Bolgheri Superiore Guado al Tasso is made with 25% Cabernet Franc, with 60% Cabernet Sauvignon and 15% Merlot. That this heat-resistant grape now makes up a quarter of the blend speaks to how vintners are gearing up to counter climate change. These are intelligent choices, and you can count on this wine to maintain that level of extreme elegance and intensity that it is known for (even when Merlot was a bigger part of the blend). Indeed, this is a new and improved Guado al Tasso with focused aromas of pencil shaving, white pepper and crushed stone that frame a rich core of black fruit. A fluttering of dried mint gives lift and power to the bouquet. This is a beautifully linear and powerful red blend.
Anderen kochten ook