Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 639 wijnen
93 Wine spectator
93 James Suckling

Pian delle Vigne Brunello di Montalcino 2016

Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Sangiovese
Krachtig en complex rood, Complex, Rijp rood fruit, Tabak, Mineraliteit
De Brunello van Antinori, een absolute top wijn die internationaal vele hoge scores en prijzen in de wacht sleept. Een zeer elegante wijn, die fantastisch combineert met stevigere gerechten zoals stoofpotten of een mooi stuk rundvlees.
€ 57,50 | 75cl
Artikel niet op voorraad.
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Een Sangiovese met raffinement. Intense robijnrode kleur met een granaatrode tint. Zeer mooi en toegankelijk met een veelbelovende geur met fruitimpressies van frambozen, kersen en rijpe pruimen, naast tonen van leer en tabak. Veel zacht rijp fruit in balans met fluweelzachte tannines en levendige minerale tonen. Verfijnd en veel raffinement. Nu drinken is decanteren.

Fabio
Wijnkaartnaam Antinori Pian delle Vigne Brunello di Montalcino
Land Italië
Regio Toscane
Jaargang 2016
Druif Sangiovese
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 6-8 jaar na het oogstjaar te bewaren
Wijn & Spijs Ideale kompaan van pasta's met stevige sausen.
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 12,5%
Duurzaamheid Biologisch gecertificeerd
Montalcino
Het schilderachtige dorp Montalcino vormt het décor van Pian delle Vigne. Het gebied ligt ten zuiden van Chianti Classico en kent hierdoor hogere gemiddelde temperaturen. Dit kan best een uitdaging zijn in het maken van elegante en frisse wijnen van de toch al lastig te verbouwen Sangiovese druif. Maar de familie Antinori zou de familie Antinori niet zijn als ze naar het gebied kwamen met een specifiek doel; het produceren van verfijnde wijnen met karakter en bewaarpotentieel.
 
Pian delle Vigne  
Pian delle Vigne ligt zo'n zes kilometer ten zuiden van de stad Montalcino. Het dankt zijn naam aan een 19e-eeuws treinstation dat nog steeds op het landgoed te vinden is. Op 65 hectare wijngaarden staan maar liefst 6 verschillende klonen van Sangiovese aangeplant. Met de precieze mix van druiven kan de juiste complexiteit in de wijnen worden gecreëerd. Het landgoed produceert uitsluitend Sangiovese en maakt drie verschillende wijnen: Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino en een Riserva.
 
Brunello di Montalcino
Een van de grote drie wijnen van Italië: Barolo, Amarone en Brunello. Het gebied in het zuiden van Toscane om de stad Montalcino heen heeft een grootse reputatie opgebouwd voor zijn complexe wijnen met een groot bewaarpotentieel. Gemaakt van een lokale variant van Sangiovese, Brunello genaamd, volgens een traditionele methode. De wijn ondergaat een intensieve vatrijping en rijpt daarna rustig door op fles, om ruim vier jaar na de oogst te worden vrijgegeven. De icoonwijn Vignaferroia wordt twee jaar opgevoed op houten vaten en mag niet eerder dan de eerste januari van het zesde jaar na de oogst de markt op om verkocht te worden. Door zeer strenge selectie en de lange ervaring van het wijnmaakteam van Antinori, is de Vignaferrovia een meesterwerk geworden.
 
Rosso di Montalcino
Naast Brunello en Riserva wordt er op het estate ook een Rosso di Montalcino geproduceerd. Deze wijn kan worden gezien als het jongere broertje van Brunello. Veel estates gebruiken dan ook druiven die niet goed genoeg zijn voor Brunello, voor deze wijn. Niet bij Pian delle Vigne. Antinori gelooft dat het maken van een wijn al begint bij het concept. En dus zijn er 3 wijngaarden speciaal opgezet voor de Rosso di Montalcino. De wijn heeft een prachtige structuur, elegantie en nobel karakter.
 
Pian delle Vigne
93 punten - Wine spectator (oogst 2016)
A mix of cherry and berry fruit and wild herbs mark this red, whose texture starts out smooth before tannins turn aggressive on the finish. There is a lingering aftertaste of cherry, iron, earth and tobacco. Best from 2024 through 2042. 4,200 cases imported. — BS
94 punten - Wine Enthusiast (oogst 2015)
Underbrush and baked plum aromas mingle with whiffs of new leather and camphor. It's medium in weight and well structured, delivering dried black cherry, licorice and tobacco set against taut, fine-grained tannins.
93 punten - James Suckling (oogst 2016)
Cherry, plum and cedar aromas follow through to a medium to full body with integrated, polished tannins that are fine and pretty. Not the biggest Brunello from this vintage, but shows interest and focus. Try after 2023.
91 punten - Robert Parker (oogst 2015)
The 2015 Brunello di Montalcino Pian delle Vigne was tasted (after a double decant) among the other wines from the Chianti Classico appellation made by Marchesi Antinori. That's a change because I usually taste this wine in a peer group of fellow Brunelli. You'd be forgiven for forgetting how different Sangiovese from these two geographically close (but philosophically distant) wine regions ultimately tastes. This expression from the warm 2015 vintage is loosely knit and less fine-tuned. It offers a broad-brush interpretation of the grape, with textured blackberry, spice, tar and earthy aromas. There is a touch of heat or extra ripeness in this wine that tends to flatten out the more nuanced details of the grape.
Anderen kochten ook