Tormaresca Torcicoda Primitivo Magnum

Beste Primitivo van Puglia
Christian Griffioen
De eerste wijn uit Puglia die het tot de top100 van Winespectator schopte en de wijn die Puglia op de weg naar topkwaliteit leidt. De naam Torcicoda staat voor ‘gedraaide staart’ en dit komt ook terug in het embleem op de fles. Bij Tormaresca en Antinori is het in stand houden van traditie een belangrijk speerpunt. Een inheemse manier om druiven te verbouwen in het gebied is de ‘albarello’ methode. De druivenplant groeit hierbij vrij en wordt niet geleidt. Bij Tormaresca wordt een deel van de druiven nog steeds volgens deze Albarello methode verbouwd. De druivenstok groeit in dit geval ook nog in een spiraalvorm, waardoor de stam zich omhoog krult; ‘gedraaide staart’. Geweldige wijn, vol van rood fruit, kruiden en zoethout, gevolgd door een lange en elegante afdronk.
Geschreven door Christian Griffioen, Wijngids

Beschikbaarheid: In voorraad

Excl. BTW: 40,91 Incl. BTW: 49,50

U spaart 99 tonnetjes bij het kopen van dit product

Bijkomende informatie

Artikelnummer 4208
Wijnkaartnaam Tormaresca Torcicoda Magnum
Land Italië
Regio Puglia
Herkomst I.G.T. Salento
Jaargang 2016
Druif Primitivo
Druif omschrijving 100% Primitivo
Bodemtype Leem (kiezel en aarde)
Vinificatie De druiven worden licht-overrijp geoogst. Er volgt een inwekingsperiode van zo’n 2 weken waarin ook de alcoholische fermentatie plaatsvindt. Hierna rijpt de wijn zo’n 10 maanden in Frans/Hongaars eiken en nog zo’n 6 maanden op fles.
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Lagering omschrijving 10 maanden Frans/Hongaars eiken, 6 maanden flesrijping
Temperatuur 18°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 5-8 jaar na het oogstjaar te bewaren
Wijn & Spijs Zeer geschikt bij geroosterd vlees, wild, diverse kazen en kruidige soepen.
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 14,5%
Duurzaamheid Duurzaam werkend
Veganist Nee

Tormaresca Torcicoda Primitivo Magnum

Intense robijnrode kleur. In de geur en smaak komen de typische kenmerken van de Primitivo terug, divers rood fruit, zoals kersen en aardbeien, specerijen en zoethout. Krachtige, volle, maar zachte smaak met mooie rijpe en levendige tannines in de afdronk. De wijn heeft een houtrijping van 10 maanden gehad in een combinatie van Frans/Hongaars eiken en wordt na botteling nog zo’n 8 maanden in de fles gerijpt.

Awards

  • Wine Spectator: 87/100 punten
  • Decanter World Wine Awards: brons
  • Perswijn: 4 sterren

Over Tormaresca

In het zuiden van Italië, oftewel de hak van de laars, is sinds de komst van Tormaresca de wijnbouw sterk in opkomst. Jaren geleden de beroemde familie Antinori hun expertise hier op los te laten. Dat is de familie wel toevertrouwd.

Ontdek Tormaresca