Antinori's Brunello familie

Antinori Pian delle Vigne Rosso di Montalcino


De familie Antinori heeft sinds de jaren 90 heel veel geïnvesteerd om een Brunello estate van wereldklasse te creëren. En dat is gelukt!


Het Estate Pian delle Vigne
Het Pian delle Vigne Estate ligt zo'n zes kilometer ten zuiden van de stad Montalcino boven de vallei van de rivier Orcia. Het landgoed dankt zijn naam aan een typisch 19e-eeuws treinstation. Het landgoed bestaat uit 184 hectare land, waarvan zo'n 65 hectare zijn aangeplant tussen 130 en 200 meter boven de zeespiegel liggend op het zuidwesten. De bodem bestaat grotendeels uit klei en kalksteen en is rijk aan kleine steentjes. Het landgoed produceert uitsluitend Sangiovese en maakt drie verschillende wijnen: Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino en een Riserva.

Rosso di Montalcino 2016
Vaak mini Brunello genoemd, maar een heel ander type wijn. Lekker in zijn jonge jaren, licht van kleur en heerlijk om wat koeler te drinken. Gemaakt van jongere wijngaarden die uitsluitend bedoeld zijn voor de Rosso, dus geen 'leftovers' van de Brunello. Geniet van deze wijn in combinatie met Aziatische gerechten. 


Brunello di Montalcino 2013
Geweldige wijn uit een subliem jaar. Pian Delle Vigne Brunello 2013 wordt één jaar opgevoed op houten vaten en mag niet eerder dan de eerste januari van het vijfde jaar na de oogst de markt op om verkocht te worden. Intense robijnrode kleur met vele hoogtepunten. De Pian delle Vigne is een meesterwerk geworden. Het heeft in de neus tonen van rijp en gedroogd fruit, samen met balsamico en pittige sensaties van leer en tabak. De smaken zijn krachtig, soepel en zijdeachtig. In de eerste aanzet een uitstekende balans tussen tannines en zuren die toevoegen aan de frisheid en de lengte. In de afdronk rijp fruit, kruiden en bittere chocolade. Begint op dronk te komen en houdbaar tot minimaal 2030.


Brunello di Montalcino Riserva Vignaferrovia 2012
Wordt twee jaar opgevoed op houten vaten en mag niet eerder dan de eerste januari van het zesde jaar na de oogst de markt op om verkocht te worden. Intense robijnrode kleur met vele hoogtepunten. Robert Parker proeft in deze wijn het harde werken om een topwijn te maken in dit voor Sangiovese moeilijke jaar. Maar door zeer strenge selectie en de lange ervaring van de Antinori familie, is de 2012 Vignaferrovia een meesterwerk geworden. Het heeft in de neus tonen van rijp en gedroogd fruit, samen met balsamico en pittige sensaties van leer en tabak. De smaken zijn krachtig, soepel en zijdeachtig. In de eerste aanzet een uitstekende balans tussen tannines en zuren die toevoegen aan de frisheid en de lengte. In de afdronk rijp fruit, kruiden en bittere chocolade. Begint op dronk te komen en houdbaar tot minimaal 2035. Alleen gemaakt in de beste jaren. 


Ons advies
De Brunello en Riserva zijn voor de langere termijn, leg enkele kistjes in de kelder en geniet er de komende jaren van. De Rosso is nu al heerlijk.


Voorinschrijving
Tot 8 oktober kan je voorinschrijven op deze geweldige wijnen voor een zeer scherpe prijs. Zie het onderstaande formulier.Meer Antinori

WhatsApp ons!