Bodega Norton: High Altitude Wines

Om grote wijnen te maken heb je zeven ingrediënten nodig en een beetje geluk. Bij Bodega Norton in Mendoza, Argentinië valt alles op zijn plaats en maken zij geweldige wijnen die internationaal zeer hoog scoren. In deze blog leggen we uit wat er allemaal nodig is en waarom Bodega Norton er in slaagt om iconische wijnen te maken

Terroir
Een Frans begrip, omvat grofweg alles in en om de wijngaard. Dus de grond moet zeer geschikt zijn om kwaliteitsdruiven te laten groeien. Bij Bodega Norton in Lujan de Cuyo in Mendoza hebben ze verschillende terroirs om hun topwijnen te maken. Meer dan honderd jaar geleden was dit de reden voor de oprichter om hier Bodega Norton te stichten, net ten zuiden van de Mendoza rivier. 

Oude wijnstokken
Zeer belangrijk is de leeftijd van de wijnstokken in de wijngaard. Hoe ouder, hoe geconcentreerder de druiven. Bij Bodega Norton zijn de wijnstokken voor hun topwijnen minimaal dertig jaar oud en sommige zelfs ouder dan tachtig jaar!

Klimaat
Voor een gelijkmatige rijping van de druiven is een lang rijpingseizoen van groot belang. Ook de temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn van belang, zodat de druiven niet te snel rijpen of hittestress krijgen. In Lujan de Cuyo is er een ideaal klimaat voor gelijkmatige rijping: grote verschillen tussen dag en nacht, door de grote hoogte (1000+ meter) geen extreme hitte en veel zon. Hierdoor zijn er bij Bodega Norton bijna geen bestrijdingsmiddelen nodig, vanwege de afwezigheid van de ziektes. Wel heeft de grote hoogte van de wijngaarden in het voorseizoen een groot risico op hagel en dat kan de gehele oogst vernietigen.

Wijngaardbeheer
Grote wijnen worden geboren in de wijngaard. Alleen met de allerbeste, gerijpte druiven kan je topwijnen maken. Bij Bodega Norton is hier een groot team elke dag van het jaar druk mee. Op de juiste momenten snoeien, ploegen, irrigeren, rijping volgen en het oogstmoment kiezen.

Plukken
Met de hand plukken in de vroege morgen voor de zon opkomt geeft de beste resultaten. Dan zijn de druiven koel en vindt in de wijngaard de eerste selectie plaats. Alleen de allermooiste druiven worden geoogst in kleine kratten en snel naar de bodega gebracht. Het oogstmoment is de keuze van de wijnmaker met de wijngaardenier, zij maken de keuze op basis van wetenschap en gevoel. Ze worden geholpen door satelietbeelden, brix meter (suiker niveau, PH waarde en wijnsteenzuur), maar ook het proeven en verpulveren van de druif tussen de vingers zijn indicatoren. 

Apparatuur
Zonder moderne apparatuur kan je geen topwijnen maken. Denk aan sorteermachines, persen, pompen, RVS en houten vergistingsvaten. Hier is veel kapitaal voor nodig. Bij Bodega Norton beschikken ze over deze moderne apparatuur en combineren ze dit met de beste traditionele methodes zoals eikenhouten vaten en lange flesrijping in de bodega.

Wijnmaker
De kunstenaar van de Bodega; zonder getalenteerde én ervaren wijnmaker is het onmogelijk om jaar in jaar uit topwijnen te maken. Bij Bodega Norton is dit David Bonomi, bekend om zijn talent, toewijding en deskundigheid. Hij is een van de nieuwe generatie wijnmakers die wijnland Argentinië op de kaart heeft gezet.

Dat is niet onopgemerkt gebleven. De experts en wijnschrijvers waarderen de superieure kwaliteit van zijn wijnen met vele awards en hoge punten. David is door wijnjournalist Tim Atkin onlangs wederom benoemd  tot één van de Zuid-Amerikaanse Top 10-wijnmakers.

Het allerbeste uit Argentinië!
Al dit werk resulteert in wijnen die zich kunnen meten met de wereldtop, wij hebben de zes beste van Bodega geselecteerd. Je zal versteld staan van de hoge kwaliteit van deze wijnen, zeker gezien de zeer interessante prijzen.

Speciale intekenkorting tot wel 20%
Om het extra interessant te maken bieden wij samen met Bodega Norton zeer scherpe intekenprijzen voor de geselecteerde wijnen. Veel van de wijnen zijn beperkt beschikbaar.


2015 Gernot Langes
Deze bijzondere icoonwijn draagt van de naam van de eigenaar van Bodega Norton; Gernot Langes Swarovski. Inderdaad van de beroemde Oostenrijkse kristalfamilie. De 2015 oogst is net vrijgegeven en er zijn slechts 4.988 flessen gemaakt. De scores zijn nog niet allemaal binnen, maar wijnmaker David geeft aan dat 2015 één van zijn beste oogsten ooit is.

Alleen de allerbeste druiven worden geselecteerd voor deze icoonwijnen, de blend bestaat uit 60% Malbec, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc. De wijn rijpt achttien maanden op Frans eikenhout en vervolgens nog twee jaar op de fles. Dit resulteert in blockbuster, perfect om nu van te genieten, maar ook om nog zeker tien jaar te laten rijpen.

Intekenprijs: € 65,-  (Normaal € 82,50)
Tim Atkin: 95 punten (oogst 2015)
James Suckling: 94 punten (oogst 2014)
Decorchados: 97 punten (oogst 2014)

2016 Privada Family blend
De naam Privada refereert aan de privéwijn van de familie die voorheen alleen werd gedronken met goede vrienden en familie. Gelukkig kunnen wij in Nederland er nu ook van genieten, want wat een wijn is dit! 

Een perfecte blend van Malbec, Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijn rijpt zestien maanden op Frans eikenhout en vervolgens nog een jaar op fles. Dit resulteert in een krachtige smaak, vol fruit en mooie houttonen. 

Intekenprijs: € 19,95 (Normaal € 24,95)
James Suckling: 93 punten
Tim Atkin: 94 punten
Decorchados: 96 punten

2016 Lote Negro
Wijnmaker David gelooft in blends voor zijn topwijnen, bij de Lote Negro selecteert hij de beste Cabernet Franc druiven en blend deze met Malbec. Hij laat de wijn zestien maanden rustig rijpen op Frans eiken en daarna nog een jaar op fles. Het resultaat is een super krachtige wijn, vol fruit en zachte tannines. Voortreffelijk glas wijn.

Intekenprijs: € 22,50 (Normaal € 27,95)
Robert Parker: 93+ punten
James Suckling: 93 punten
Tim Atkin: 94 punten
Decorchados: 97 punten

2017 Malbec Reserva
Dit is de Malbec waarmee Bodega Norton de wereld heeft veroverd, van Buenos Aires tot Los Angeles en Tokio, overal wint deze wijn de harten van de experts én wijnliefhebbers. Deze topwijn smaakt vol, geconcentreerd in fruit én je proeft de intense smaak van de opvoeding op houten vaten. Perfect te combineren met rood vlees, alles van de barbecue en harde kazen.

Intekenprijs: € 12,95 (Normaal € 15,95)
James Suckling: 92 punten (oogst 2017)
Robert Parker: 90+ punten (oogst 2016)
Decorchados: 93 punten (oogst 2016)

2018 Chardonnay Reserva
Bodega Norton is een Argentijns wijnhuis wat natuurlijk vooral bekend is om zijn rode wijnen, maar zij maken ook geweldige witte wijnen. Hun top witte wijn is deze Chardonnay Reserva. Deze wijn heeft een schitterende balans tussen hout en fruit. Door de hoge ligging van de wijngaarden is Norton in staat om een heerlijke frisheid in deze wijn te krijgen. Heerlijk bij zalm, salades, risotto met vis of gewoon als aperitief. 

Intekenprijs: € 12,95  (Normaal € 15,95)
Tim Atkin: 91 punten
Robert Parker: 91 punten 

Mijn advies
Laat je verrassen door de hoge kwaliteit van deze wijnen, de Privada family blend en Lote Negro zijn geweldige wijnen om nu en de komende acht jaar van te genieten. Koop hier één of twee doosjes van. Gernot Langes is een Blockbuster die indruk zal maken bij speciale gelegenheden. De Malbec Reserva is perfect aan tafel en de Chardonnay Reserva is geweldig lekker als aperitief of bij vis. Enkele doosjes zullen je veel plezier geven.


***
Intekenen kan via het formulier
met hoge intekenkortingen!

Onze smaakgarantie sluit elk risico uit; mochten de wijnen niet bevallen dan nemen wij deze terug.

Geniet van deze 'high altitude wines' van Bodega Norton.