Bourgogne alternatieven

Uit de Bourgogne komen echte klasse wijnen, voor sommige wijnliefhebbers zelfs de lekkerste wijnen ter wereld. De combinatie van terroir, klimaat, de edele Chardonnay druif en de expertise van de wijnmakers levert vaak geweldige wijnen op. Elegant, diepgaand, zuiver en gelaagd door subtiel houtgebruik.


Bourgogne stijl
Maar deze combinatie is ook op enkele andere plekken te vinden en brengt dezelfde type ‘Bourgogne wijnen’ voort met een lokaal accent. Voorbeelden zijn:  Limoux in Zuid-Frankrijk, Elgin in Zuid-Afrika, Umbrië en Castel del Monte in Italië, Burgenland in Oostenrijk, Napa in California en Casablanca in Chili. 


Maak kennis met deze zeer hoogwaardige Chardonnay's, stuk voor stuk van topkwaliteit en voor zeer interessante prijzen. Zeker vergeleken met de Bourgogne.


Boschendal Elgin Chardonnay
Elgin, Zuid-Afrika
Deze Chardonnay uit het koelere Elgin is al meerdere malen de absolute winnaar van het prestigieuze International Wine Challenge. Zo won deze wijn voor de 2015, 2016 en nu ook de nieuwe 2018 oogst de prijs voor de beste Chardonnay van Zuid-Afrika met maar liefst 96 punten!
 


"Levendig lichtgoud met een glimp van groen. In de neus: expressieve grapefruit en gouden appelaroma's gedetailleerd met sierlijke limoenbloesem, frangipane (Franse appeltaart) en witte truffelaroma's, verder verfraaid door discreet vanille eikenkruid. Smaak: een royale smaak die krachtig is maar toch ingewikkeld. De uitgesproken zuiverheid van citrusvruchten is gelaagd met hints van eik en kenmerkende mineraliteit. Afdronk met opmerkelijke intensiteit en lengte."
Normaal €29,50, nu voor €27,50 per fles
Beperkt beschikbaar


Vergelegen Chardonnay Reserve
Stellenbosch, Zuid-Afrika
De 
Chardonnay Reserve wordt in Bourgogne traditie gemaakt en is een van de beste Chardonnays van Zuid-Afrika, mooi dik, veel fruit en een lange verfrissende afdronk. Gemaakt van de 3 mooiste wijngaarden: Rooiland 12 & 13 en Lower Schaapenberg. Wordt op eiken houten vaten gerijpt, waarvan 35% nieuw. André geeft de voorkeur aan producenten Francois Frère, Dargaud & Jaegle voor de rijping van zijn Chardonnay. Perfect in balans. Nu al heerlijk, om van te genieten de komende 7 jaar. 4,5 sterren van Platter & 92 punten Tim Atkin
Normaal €23,95 nu voor €21,50 per fles


Lapostolle Chardonnay Cuvée Alexandre 
Casablanca, Chili
De 'Franse' Chilenen van Lapostolle maken wellicht wel de beste wijnen van Chili met hun Cuvee Alexandre serie. Deze Chardonnay is een zeldzame combinatie van concentratie, elegantie en lengte. Lange en intense afdronk. Het terroir geeft een unieke complexiteit in de ronde en elegante smaak met tonen van vuursteen en mineralen in een unieke combinatie met citrus,honing en zachte kruiden.
James Suckling - 94/100 punten
Normaal €22,95 nu voor €19,95 per fles 
Beperkt beschikbaar.
Cervaro della Sala
Umbrië, Italië
In 1986 zag Cervaro della Sala het levenslicht, de eerste door Chardonnay gedomineerde, houtgelagerde wijn van Italië. Het was direct een geweldig succes, er is geen wijn in Italië die meer onderscheiden is dan Cervaro. Het unieke kalkterroir in combinatie met de houtgelagerde Chardonnay en lokale Grechetto (10%) druiven zorgen voor een rijke, elegante wijn van wereldklasse met een kenmerkende mineralige afdronk. 


Robert Parker: 96/100 punten (2018)
"On many levels, the 2018 vintage opens a new chapter for Cervaro della Sala, with a stronger emphasis on preserved lemon, crisp pear and crushed mineral. The wine offers beautiful freshness and linearity."
Normaal €59,50, nu voor €57,50 per fles (en in limited edition kist)
Zeer beperkt beschikbaar.


Bramito della Sala
Umbrië, Italië
De populairste wijn van het Castello della Sala estate, deze 100% Chardonnay wordt ook wel de Baby Cervaro genoemd. Deels voor enkele maanden gerijpt op eikenhout en deels op RVS. Deze combinatie zorgt voor een heerlijke toegankelijke wijn, veel geel fruit en die kenmerkende mineralige afdronk van Castello della Sala.


Grote Hamersma: 8,5 (2018)
De Wijngids: 9- (2018)
Robert Parker: 89+/100 punten (2017)

'This wine offers fantastic value and easy-drinking appeal. It's not too complicated, but it plays its few ace cards with an expert hand.’
Normaal €20,95 nu voor €18,95 per fles Tormaresca PietraBianca
Castel del Monte, Italië
In Puglia werden geen grootse witte wijnen gemaakt, maar Antinori zag het potentieel in de DOC Castel del Monte. "In a land of red wines, an outstanding white" en dat is de Pietrabianca Chardonnay. Een blend van 90% Chardonnay en 10% Fiano in de stijl van de iconische witte wijn van Antinori: Cervaro della Sala. Rijke en elegante ‘Single Vineyard’ Chardonnay. In de intense geur gevarieerde tonen van citrusfruit tot aan licht florale tonen en vanille. Door de kalkhoudende grond krijgt deze zeer aangename witte wijn frisheid, minerale tonen en lichte houtsensaties.

Robert Parker: 90 punten
Grote Hamersma: 9-
Prijs: van € 23,95 voor € 20,95 per fles


Domaine Metairie d'Alon Palajo Limoux
Limoux, Zuid-Frankrijk
Van de mooiste wijngaard ‘Le Palajo’ komt de beste Chardonnay, AC Limoux, biodynamisch en geheel in de stijl van een grootse Bourgogne. Denk hierbij aan een krachtige Meursault of zelfs Corton-Charlemagne. Maar dan voor een prijs van een instap Bourgogne.Best Organic Chardonnay
Tijdens de toonaangevende bio-tasting Mundus Vini werd de Single Vineyard Palajo 2018 verkozen als Best Organic Chardonnay ter wereld. Gedurende deze tasting worden duizenden wijnen uit alle wijnstreken ingestuurd en deze kwam daar als beste Chardonnay uit.


2018 Le Palajo Limoux
Zeer goed uitgebalanceerd en complex in de mond met mooie harmonie tussen sensaties van rondheid, frisheid en levendigheid. Opmerkelijke lengte in de afdronk. Nu al heerlijk en nog enkele jaren te bewaren.
Prijs: van € 34,50 voor € 29,50 per fles


Domaine Metairie d'Alon Chardonnay Village
Languedoc, Zuid-Frankrijk
Gelegen in een bergachtig gebied rond het dorp Magrie, tussen Limoux en Roquetaillade, ligt het Biodynamische topdomein van Abbotts&Delaunay. Zeer goed uitgebalanceerd en complex in de mond met mooie harmonie tussen sensaties van rondheid, frisheid en levendigheid. Opmerkelijk lengte in de afdronk.

Best Chardonnay du Monde 2017 Awards: GOUD
2017 Decanter - 90 Punten
Prijs: van € 19,95 voor € 17,95 per fles


Esterhazy Leithaberg Chardonnay
Burgenland, Oostenrijk
Esterhazy is een beroemde familie uit Oostenrijk, zij kennen een rijke historie en bezitten paleizen, forten, kunstcollecties en ook een super moderne winery. Deze chardonnay valt op door een mooie balans tussen een fris karakter en een duidelijk effect van de houtrijping. Geweldig glas Chardonnay uit een verrassend gebied.

Fallstaff Wine Guide - 93 punten (oogst 2016)
Wine Enthousiast - 91 punten (oogst 2017)
Prijs: van € 18,95 voor € 16,95 per fles


Onze tips
Stuk voor stuk zijn dit heerlijke Chardonnay's, geheel in de elegante Bourgogne stijl, maar wel met hun eigen karakter. Kunt u niet kiezen? Dan hebben wij een kennismakingsdoos met 6 verschillende top chardonnay's voor u. Bestaande uit: Esterhazy, Bramito, Pietrabianca, Lapostolle, Vergelegen en Metairie d'Alon nu voor slechts €115,- (Normaal 130,70, max 2 per klant en inc gratis bezorging)


Met klinkende groet,


Team The Wine List