Het beste witte wijn estate


Castello della Sala in Umbrië is een schitterend kasteel uit de 14de eeuw. Prachtig gelegen op een heuveltop, omringt door de beste wijngaarden van Umbrië. De vader van Piero Antinori kocht dit estate in 1940 omdat hij het potentieel voor witte wijnen zag.

Het was Piero zelf die na een reis naar de Bourgogne zag hoe de wijnboeren daar geweldige witte wijnen maakten. Terug op Castello della Sala paste hij de technieken toe die hij in de Bourgogne had gezien. In combinatie met het unieke terroir van kalk en schelpen (de wijngaarden liggen op een miljoenen jarenoude zeebodem) zorgt dit voor wijnen van wereldklasse. Elke wijn heeft zijn eigen kwaliteit en verfijning.DE WIJNEN


Antinori Cervaro della Sala 2018
In 1986 zag Cervaro della Sala het levenslicht, de eerste door Chardonnay gedomineerde, houtgelagerde wijn van Italië. Het was direct een geweldig succes, er is geen wijn in Italië die meer onderscheiden is dan Cervaro. Het unieke kalkterroir in combinatie met de houtgelagerde Chardonnay en lokale Grechetto (10%) druiven zorgen voor een rijke, elegante wijn van wereldklasse met een kenmerkende mineralige afdronk. 


Robert Parker: 96/100 punten (2018)
"On many levels, the 2018 vintage opens a new chapter for Cervaro della Sala, with a stronger emphasis on preserved lemon, crisp pear and crushed mineral. The wine offers beautiful freshness and linearity."

Zeer beperkt beschikbaar.Antinori Pinot Nero della Sala 
De enige rode wijn die op Castello della Sala gemaakt wordt. Op zijn reis naar Bourgogne zag Piero niet alleen dat er geweldige wijnen van Chardonnay gemaakt kunnen worden, maar ook van Pinot Noir. In 1990 zag deze wijn het levenslicht en is sindsdien een veel gevraagde wijn, wij krijgen per oogst slechts enkele doosjes. Voor de liefhebbers van klassieke Pinot Noir, in een Castello della Sala jasje.


Bibenda: 5 sterren (maximale score in deze Italiaanse wijngids)
Robert Parker: 93/100 punten


Antinori Conte della Vipera Sauvignon Semillion 
Een klassieke Bordeauxblend van Sauvignon Blanc met Semillon in Umbrië stijl. Een geweldig elegante en chique wijn. Fris citrusfruit in het begin en dan een heerlijke afdronk met een lichte honingtoets. Een wijn die je een keer moet proberen, geweldig als aperitief of bij lichte gerechten.

Robert Parker: 90/100 punten (oogst 2018)
'The Sauvignon Blanc chimes in loudest with floral fragrances and jasmine, and the Sémillon pops in with honey and dry grass or hay.'


Antinori Bramìto della Sala Chardonnay 
De populairste wijn van het estate, deze 100% Chardonnay wordt ook wel de Baby Cervaro genoemd. Deels voor enkele maanden gerijpt op eikenhout en deels op RVS. Deze combinatie zorgt voor een heerlijke toegankelijke wijn, veel geel fruit en die kenmerkende mineralige afdronk van Castello della Sala.


Grote Hamersma: 8,5
De Wijngids: 9-
Robert Parker: 89+/100 punten (2017)

'This wine offers fantastic value and easy-drinking appeal. It's not too complicated, but it plays its few ace cards with an expert hand.
 Antinori San Giovanni della Sala Classico Superiore 
Echt de lekkerste Orvieto die u ooit zal drinken! Orvieto staat bekend om zijn frisse en zuivere witte wijnen, maar deze San Giovanni biedt veel meer dan dat. Florale tonen in combinatie met rijp citrusfruit zorgen voor een dijk van een witte wijn. 

Robert Parker: 87/100 punten
'The bouquet offers bright tones of white flower and honeysuckle with dry notes of summer grass at the back.  


Tip
Bestel de San Giovanni voor de borrel, enkele doosjes van de Bramito Chardonnay om het hele jaar van te genieten, ervaar de dinerwijn Conte della Vipera en schrijf in voor de nieuwe oogst Cervaro en Pinot Nero voor de bijzondere momenten.