Domaine Metairie d'Alon

Uit de Bourgogne komen echte klasse wijnen, voor sommige wijnliefhebbers zelfs de lekkerste wijnen ter wereld. De combinatie van terroir, klimaat, de edele Chardonnay druif en de expertise van de wijnmakers levert vaak geweldige wijnen op. Elegant, diepgaand, zuiver en gelaagd door subtiel houtgebruik.


Bourgogne stijl
Maar deze combinatie is ook op enkele andere plekken te vinden en brengt dezelfde type ‘Bourgogne wijnen’ voort met een lokaal accent. Voorbeelden wat mij betreft: Elgin in Zuid Afrika, Umbrië in Italië (zoals Cervaro della Sala), Burgenland in Oostenrijk en Limoux in Zuid-Frankrijk.


Limoux
Dit dorpje met z’n omliggende wijngaarden is een kleine appellation, 25 kilometer ten zuiden van Carcassonne gelegen. Al ruim 100 jaar bekend om zijn uitstekende mousserende wijnen; Blanquette de Limoux. En Limoux heeft sinds 1993 ook een eigen appellation voor witte wijnen. Het gebied ligt 200-400 meter boven zeeniveau, de grond is flink kalkhoudend en door de hogere ligging koelt het ‘s nachts goed af. Hier zag de Bourgondiër Laurant Delaunay perfecte wijngaarden om grootse Chardonnay’s te produceren.


Abbotts&Delaunay
Op deze plek zag de Bourgondiër Laurant Delaunay perfecte wijngaarden om grootse Chardonnay’s te produceren. 
Laurent Delaunay heeft dit estate 10 jaar geleden overgenomen van het echtpaar Abbotts en naar goed Frans gebruik zijn achternaam toegevoegd aan het estate: Abbotts & Delaunay.


Domaine de la Métairie d’Alon
Laurant stelt dus alles in het werk om wereldklasse Chardonnay’s te produceren, het topdomein van Abbotts & Delaunay werkt volledig biodynamisch (een stap verder dan biologisch) en dat zorgt voor extra levendigheid in de wijn. In de winery heeft hij de beste houten vaten van Frankrijk en moderne apparatuur om de frisheid in de wijn te borgen.


Single-Vineyard Chardonnay
Van de mooiste wijngaard ‘Le Palajo’ komt de beste Chardonnay, AC Limoux, biodynamisch en geheel in de stijl van een grootse Bourgogne. Denk hierbij aan een krachtige Meursault of zelfs Corton-Charlemagne. Maar dan voor een prijs van een instap Bourgogne.


Best Organic Chardonnay
Tijdens de toonaangevende bio-tasting Mundus Vini werd de Single Vineyard Palajo 2018 verkozen als Best Organic Chardonnay ter wereld. Gedurende deze tasting worden duizenden wijnen uit alle wijnstreken ingestuurd en deze kwam daar als beste Chardonnay uit.


2018 Le Palajo Limoux
Zeer goed uitgebalanceerd en complex in de mond met mooie harmonie tussen sensaties van rondheid, frisheid en levendigheid. Opmerkelijke lengte in de afdronk. Nu al heerlijk, maar wel 1 uur van te voren open trekken, goed lucht geven en niet te koud serveren. Kan nog tot 2024 bewaard worden.


Le Village Chardonnay en Pinot Noir
De Le Village wijnen komen van verschillende eigen biodynamische wijngaarden rondom Limoux. Zowel de Chardonnay als Pinot Noir zijn gemaakt in de stijl van de Bourgogne en door een wijnmaker uit de Bourgogne.


Topkwaliteit voor nog geen 10 euro
Abbotts & Delaunay maakt daarnaast een fantastische serie van 100% cepage wijnen: zoals Carignan van oude stokken, fruitvolle Merlot, krachtige Cabernet Sauvignon, aromatische Viognier en volle Chardonnay. Deze wijnen smaken ons uitsteken
en om u kennis te laten maken hebben wij een zeer aantrekkelijk proefpakket voor nog geen 50 euro voor u samengesteld, inclusief gratis bezorging! 

Mijn tips

Voor de liefhebbers van Bourgogne wijnen is Metairie d'Alon echt een aanrader: Topkwaliteit voor een zeer aantrekkelijke prijs. Helaas zijn de Chardonnay Le Palajo en Le Village beperkt beschikbaar, dus teken snel in. Probeer ook zeker hun cepage wijnen, perfecte wijnen voor een zeer aantrekkelijke prijs.