Franz Haas: topkwaliteit op grote hoogte

Bijzonder trots ben ik op onze nieuwste Italiaanse aanwinst: Franz Haas uit Alto Adige. Zijn elegante en spatzuivere wijnen zijn te vinden op de wijnkaarten van de beste restaurants en hij wordt gezien als de beste Pinot Noir producent van Italië. Afgelopen week kwam hij de wijnen introduceren voor ons team en ik ben onder de indruk!

Geschiedenis van Alto Adige
Dit hooggelegen gebied in het noord-oosten van Italië was, voordat er vliegtuigen waren, de corridor tussen Italië en de rest van Europa. Dit verklaard ook waarom er veel strijd geleverd is om dit gebied in handen te krijgen. Na de Eerste Wereldoorlog (1919) werd het onderdeel van Italië, maar de meeste plaats- en familienamen zijn Duits. Ze voelen zich ook nog niet echt Italiaans werd mij duidelijk tijdens de introductie.

Wijngaarden van Alto Adige
Prachtig gelegen langs steile berghellingen op een hoogte tot wel 700 meter. Alles moet met de hand worden gedaan, zoals het plukken; een vast team zorgt voor een strenge selectie in de wijngaard, alleen de beste druiven worden geplukt.

Druiven van Alto Adige
Deze Oostenrijkse invloed is ook terug te vinden in de wijngaarden van Alto Adige. Pinot Bianco, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer voor wit en Pinot Nero (Noir) en Lagrein voor rood.

Klein, maar van zeer hoge kwaliteit
Alto Adige is een klein wijngebied, slechts 2% van de productie van Italië komt uit dit gebied. Wel is het kwaliteitsniveau ongekend hoog, het aantal awards van de Italiaanse wijnbijbel Gambero Rosso per hectare is nergens zo hoog als hier. Met beroemde producenten als Alois Lageder, Cantina Terlan, Tiefenbrunner én Franz Haas.

Franz Haas: dé toonaangevende wijnmaker
De zeven generaties Franz Haas, ja echt ze heten allemaal Franz, zijn toonaangevend in Alto Adige. Franz de zesde was degene die buiten de regels van de DOC nog hoger zijn wijngaarden ging planten, omdat hij in de jaren 90 al merkte dat het steeds warmer werd in de vallei. Hij wil de frisheid en zuiverheid behouden van zijn wijnen en door het hoger op te zoeken slaagt hij hierin.

Franz Haas: de etiketten
Wat ook opvalt zijn de prachtige etiketten. Vormgegeven door de kunstenaar Ricardo Schweizer, een vriend van Picasso en de ontwerper van het filmhuis in Cannes. Hij heeft dit gedaan in ruil voor een paar dozen wijn. Zo lekker zijn de wijnen van Franz Haas dus...


Franz Haas: "Pinot Noir is my wine"
“Pinot Nero is my wine, it’s the wine that keeps me up at night, it’s the wine that gives me joy and it’s the wine that makes me cry.”

Dat geeft aan hoe moeilijk deze druif is, maar als het resulteert in een topwijn, hoeveel Franz hiervan kan genieten. Hij wordt gezien als de beste Pinot Noir producent van heel Italië. Na het proeven van zijn Pinot Noirs waren wij ook direct overtuigd!


Franz Haas Pinot Noir 2017
Hij is wereldberoemd voor zijn elegante Pinot Noirs. Deze heeft naast de bekende bessensmaken ook kruidnagel, kaneel en marsepein. Lichtvoetig, maar met een hoop smaken in het glas. Heerlijk.

James Suckling: 92 punten (oogst 2016)
Robert Parker: 92 punten
Falstaff: 91 punten

Van € 29,95 voor € 23,95 per fles. 

Franz Haas Pinot Noir Schweizer 2016
De druiven groeien in wijngaarden tot wel 750 meter hoogte. Door de grote verscheidenheid aan bodemsoorten krijgt deze wijn zijn eigen karakter. Alleen de beste druiven worden geselecteerd. Een wijn die volgens Franz Haas moeilijk te vangen is, 'for those who live intense emotions'. De beste Pinot Noir van Italië. Zeer schaars en op allocatie beschikbaar.

James Suckling: 93 punten (oogst 2015)
Robert Parker: 93+ punten (oogst 2015)
Falstaff: 93 punten (oogst 2015)

Van € 46,- voor € 36,50 per fles. 

Witte topwijn: Manna 2018
Naast Pinot Noir maakt Franz ook schitterende witte wijnen. Zijn top cuvee heet Manna en wordt gemaakt van Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Gewurztraminer en de locale Kerner. Gelaagd, elegant, vol fruit, zuiver. Een combinatie van zachte rijpe smaken en mineralige structuur. Een verrassende wijn, absolute topklasse.

Robert Parker: 92 punten (oogst 2017)
Falstaff: 92 punten (oogst 2017)

Van € 28,95 voor € 23,50 per fles. 

Pinot Bianco 'Lepus' 2018
De Lepus Pinot Bianco heeft een stro-gele kleur. Geparfumeerde neus van fruit en kruiden en rijpe appels en vers gebakken brood. Een smaak met karakter, robuust, mooie zuurbalans en rijk.

James Suckling: 90 punten (oogst 2017)
Falstaff: 90 punten 

Van € 19,95 voor € 16,50 per fles. 


Pinot Grigio 2018
Pinot Grigio uit Alto Adige is wereldberoemd en Franz Haas maakt een van de beste. Verfrissend, maar ook aromatisch met acacia honing, salie en amandelen in de smaak. Een spannende Pinot Grigio.

Falstaff: 91 punten 

Van € 18,95 voor € 15,50 per fles. 


Gewurtztraminer 2018
Deze eigenzinnige druif heeft een geheel eigen smaakpalet: lychee, sinaasappel, nootmuskaat en kruidnagel komen allemaal voorbij. De wijn is fris en rijk van smaak. Perfect bij gerechten uit de (pittige) Aziatische keuken, maar ook met gegrilde vis is een mooie combinatie.

James Suckling: 92 punten (oogst 2017)

Van € 24,95 voor € 19,95 per fles. 


Moscato Rosa 2018 (dessert)
Magistrale licht rode dessertwijn. Een levendig aroma van rozen, kruidnagel, kaneel en sinaasappelschil. De smaak is complex, elegant en biedt een mooi evenwicht tussen zuur, zoet en lichte tannines. Ideaal bij desserts met chocolade en roodfruit. Zeer schaars en op allocatie beschikbaar.

James Suckling: 93 punten (oogst 2017)
Falstaff: 93 punten (oogst 2017)

Van € 41,50 voor € 33,50 per fles.