Intekening Buitenverwachting

Buitenverwachting; dat is de zeer bijpassende naam van het prachtige landgoed in Constantia, Zuid-Afrika. Onderdeel van het oudste wijnestate van het land (sinds 1685), en zonder meer één van de beste van het land en nog zeer betaalbaar bovendien.

Historie
Simon van der Stel zag al in 1685 dat het gebied Constantia, nabij Kaapstad, de perfecte grond en klimaat in zich heeft voor wijnen van wereldklasse. Hij stichtte het grote domein 'Constantia' en produceerde de toen wereldberoemde dessertwijn Vin de Constance. Constantia is later gesplitst in Klein Constantia, Groot Constantia én Buitenverwachting

'Cool climate': frisse en volle wijnen
Geworteld in diepe, granieten bodems en gekoeld door de zeewind uit de omringende oceanen, brengen de druiven Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat de Fontignan, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Merlot unieke wijnen voort. Wat wij nu in wijntermen 'cool climate' noemen, door de lagere temperatuur een langere en optimalere rijping van de druiven, is sinds 1685 in Constantia al het geval.

Unieke afkomst
Alleen de wijnen uit Constantia hebben het unieke logo in de fles, zo wordt de unieke afkomst benadrukt en gewaarborgd. Eigenaar Lars Maack maakt samen met wijnmaker Brad Paton eigenlijk alleen maar wijnen van wereldklasse. 

Wereldklasse voor zachte prijzen
Wij zijn dan ook elk jaar weer enigszins verbaasd over de zeer aantrekkelijke prijzen van Buitenverwachting, want deze liggen aanzienlijk lager dan de vergelijkbare top estates in Constantia en de rest van Zuid-Afrika!

Onze wijnselectie:

Buitenverwachting Chardonnay 2019
Wat een feestje is deze Buitenverwachting Chardonnay. De mineralige frisheid van het Constantia gebied, vol geel fruit van de Chardonnay en het eikenhout heerlijk verweven. Gevolgd door een lange, lange afdronk. Echt heerlijk!

Nu heerlijk, maar ook nog drie jaar te bewaren. Nu de laatste 41 doosjes beschikbaar. 
Intekenprijs: € 16,95 per fles (normaal € 18,95)
Platter Guide: 4,5 sterren (5 is het maximum)


Buitenverwachting Sauvignon Blanc 2020
Een voortreffelijke Sauvignon Blanc uit 'cool Climate' Constantia, gelegen tegen de tafelberg en dicht aan zee. Dit geeft een heerlijke frisheid, maar je proeft ook het gele fruit. Afgesloten door een lange afdronk die om nog een slok vraagt. Echt heel goed, zeker voor zijn prijs. Peperig, fris en zuiver. Kan ook enkele jaren ouderen.Intekenprijs: € 10,95 per fles (normaal € 12,45)
Platter Guide: 4 sterren 


Buitenverwachting Buiten Blanc 2019/2020
De huiswijn van vele Kaapse restaurants. Perfecte Sauvignon Blanc, aangevuld met een klein percentage Chenin en Semillon, dit zorgt voor een extra laag in deze knisperend frisse wijn. Voor liefhebbers van de frisse stijl Sauvignon uit Nieuw-Zeeland. 
Intekenprijs: € 8,95 per fles (normaal € 9,95)

Buitenverwachting Meifort 2018 (rood)
De Meifort is al jaren een vaste waarde in ons assortiment. Deze blend, die gedomineerd wordt door Cabernet Franc, krijgt 24 maanden de tijd om te rijpen op eikenhouten vaten. Het resultaat is een fraaie gelagerde wijn, rijp en met een lange afdronk. Nu al lekker, maar gun deze wijn 1-2 jaar rijping en u krijgt een geweldig glas wijn voor deze prijs. 
Intekenprijs: € 10,95 per fles (normaal € 12,45)
Platter Guide: 4 sterren (oogst 2016)

Buitenverwachting 1769 2016 (dessert)
Een eigentijdse versie van de beroemde Vin de Constance uit de 17-18de eeuw. Gemaakt van de edelzoete druiven Muscat de Fontignan, deze worden laat geoogst en vervolgens 12 maanden gerijpt op grote eiken houten vaten. Een unieke dessertwijn met tonen van rijpe abrikoos en de kenmerkende 'Constantia' frisheid. Intekenprijs: € 12,45 per fles (normaal € 13,95) flesje van 0,5ltr
Platter Guide: 4,5 sterren (oogst 2016)
Let op: zeer beperkt beschikbaar. 


Mijn advies
Koop voor de komende 12 maanden een paar doosjes Chardonnay en Sauvignon Blanc. De Meifort is een groot genot, zeker met 1-2 jaar geduld en de 1769 Muscat de Fontignan mag zeker niet ontbreken als afsluiter van een uitgebreid diner. 

Onze smaakgarantie sluit elk risico uit; mochten de wijnen niet bevallen dan nemen wij deze terug.

Geniet van deze bovenverwachting mooie wijnen!

Christian Griffioen


UPDATE: Buitenverwachting Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn begin juni weer leverbaar.