2020: Investeren in wijn

5 trends & 5 tips 
2020 zal een jaar worden waar enkele zeer hoog beoordeelde oogsten op de markt komen. Welke je in de gaten moeten houden lees je in deze blog. Eerst enkele trends!


1. De 'fine wine' markt wordt diverser
Het is geen nieuws dat rode Bordeaux nog steeds verreweg het grootste aandeel (55%) in de 'Fine Wine Trade' heeft. Maar wat heel erg interessant is: het aandeel Bordeaux is in 10 jaar tijd gedaald van 95% naar 55%! Kortom, wijndrinkers en investeerders kijken een stuk verder dan Bordeaux. Bourgogne heeft een aandeel van 19% inmiddels, maar ook Italië (9%), Champagne (9%) en Rhone (3%) hebben flink gewonnen. De wereld van premium wijnen wordt diverser en dat is goed nieuws want er worden wereldwijd prachtige wijnen gemaakt. Hoe lang zal het duren voordat Chili, Zuid-Afrika en Portugal (buiten de port) een plekje krijgen in deze ranglijsten?

2. Vraag vanuit groot afnemers Amerika en China neemt af
Het is ook een jaar waarin de vraag vanuit de grote Amerikaanse markt zal afnemen door de hoge 'tariffs' van 25% door Donald Trump, dit als tegenmaatregel vanwege de Franse/Europese steun aan Airbus. Ook vanuit China is er een afnemende vraag naar icoonwijnen, dit heeft te maken dat er streng gecontroleerd wordt op 'giften' binnen de overheid en zakenwereld. Niet zelden werden er mooie kisten cadeau gedaan en dat is een stuk minder geworden.

3. Rode Bourgogne
Is zeer sterk stijgende in de verschillende indices zoals Liv-Ex. De kracht van rode Bourgogne is dat het echt heel erg schaars is en dat de productie niet makkelijk kan worden vergroot vanwege de kleine appellations en de mega hoge prijzen voor de beste wijngaarden. Daarnaast is het goed te bewaren, waardoor de beleggingshorizon ruim is. Dit in tegenstelling tot witte Bourgogne, ook schaars en kostbaar, maar meer om zelf van te genieten. De bekendste naam is natuurlijk Domaine Romanee Conti (kortweg DRC), maar er zijn meer sterren zoals Domaine Leroy, Armand Rousseau en Domaine Prieure Roch.

4. Grootformaten
Nog schaarser dan de al schaarse topwijnen zijn de magnums, dubbel magnums en nog grotere flessen. Zeker die van topoogsten en in originele verpakking zijn dit vaak goede investeringen.

5. Namaak
Niet de leukste trend, maar er worden meer en meer namaakflessen gevonden van topwijnen. Soms komt dit in het nieuws zoals vorig jaar bij Pingus en Vega Sicilia, twee Spaanse topwijnen, waarvan de schade 1,7 miljoen euro bedroeg. Maar vaak haalt het ook niet het nieuws. Belangrijkste tip: koop je wijn bij een zeer betrouwbare partner, liefst zo dicht mogelijk bij de bron. En als het te mooi is om waar te zijn, is dat het vaak ook.


Dan nog enkele vintage releases om in de gaten te houden in 2020:


Brunello di Montalcino 2015
31 januari wordt de Brunello 2015 oogst vrijgegeven, door James Suckling omschreven als 'fairy-tale vintage'. Het mooiste jaar sinds 2010. Perfect om op te leggen voor de komende 20 jaar.

Noord-Rhone 2017 & 2018
Rhone heeft met 2015-2016-2017 en ook 2018 vier geweldige oogsten op rij. 2017 Hermitage springt eruit, maar ook de beste Crozes-Hermitages zijn geweldig en hebben een lang leven voor zich. 2017 wordt nu aangeboden, 2018 in de loop van 2020.

Barolo 2016
2015 was al een zeer goed jaar, maar 2016 is nóg beter volgens de wijnmakers en critici. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de release in het voorjaar van 2020.

Bordeaux 2019 (maar vergeet 2017 niet)
De voortekenen voor 2019 zijn goed, al is het altijd lastig na een geweldige oogst als 2018. In het voorjaar start de primeur campagne, dan kan je inschrijven op de oogst 2019, deze wordt in 2021 geleverd. 2017 is een oogst die 'vergeten' is door veel wijnliefhebbers, tussen de twee excellente oogsten in, maar zeker de moeite waard qua prijs-kwaliteit! 2017 kan vanaf het voorjaar 2020 geleverd worden.

Bourgogne 2018
Zowel wit als rood is zeer geslaagd dit jaar in de Bourgogne en bijkomend goed nieuws is dat de oogst wat ruimer is dan de voorgaande jaren. Er is namelijk echt krapte op de markt voor Bourgogne en dat stuwt de prijzen omhoog. Wordt vergeleken met het mytische Bourgogne jaar 1947. Release medio 2020.

Chili 2017
De top van Chili, waaronder Clos Apalta, Almaviva, Chadwick en Seña kan zich meten met de wereldtop uit Bordeaux, Toscane en Napa. De vooruitzichten voor de 2017 zijn zeer goed. In het najaar van 2020 zal deze oogst op de markt komen.

Investeren in wijn is voor mij trouwens een breder begrip dan alleen het financiële. Het is natuurlijk mooi als de wijnen in uw kelder meer waard worden, maar het op het juiste moment kopen van de wijn brengt meer voordelen met zich mee:


Beschikbaarheid
Veel wijnen zijn direct na release uitverkocht en zijn daarna heel lastig te kopen.

Gevoel met de wijn
Wanneer u 10 jaar geleden een wijn heeft gekocht en deze heeft laten rijpen in uw kelder of klimaatkast dan heeft u iets met deze wijn en kijkt u uit naar het moment om deze te ontkurken. Helemaal als u meerdere flessen heeft kunt u de evolutie van de wijn van dichtbij ervaren.

Mocht u meer informatie willen of persoonlijk advies, neem contact met mij op. Ik help u graag bij het maken van de juiste keuze.

Op een prachtig wijnjaar 2020, proost!

Christian Griffioen