Recente jaargangen van Tignanello en Solaia

Alleen in de beste jaren 
Beide wijnen worden alleen in de beste jaren geproduceerd. Tignanello bijvoorbeeld niet in 1972, 1973,1974, 1976, 1984, 1992, en 2002. Voor Solaia geldt hetzelfde, alleen als de kwaliteit van de druiven goed genoeg is, wordt Solaia gemaakt. 

Oogst 2002
Een jaar waar er wel Solaia werd geproduceerd, maar geen Tignanello is 2002. Dit jaar staat bekend als dramatisch voor Italiaanse wijnen, vooral Sangiovese had het zwaar. Vandaar dat er ook geen Tignanello geproduceerd is dat jaar, maar Solaia. Wel in een andere blend: 90% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. Dus geen Sangiovese. Hij kreeg als ondertitel op het label 'annata diversa', waarmee Antinori aangeeft dat het een 'ander jaar' is dan andere Solaia's. Het is een cultjaar geworden waar nog lastig aan te komen is.

Specificaties van Solaia en Tignanello:


Tignanello



  • Herkomst: Tenuta Tignanello, San Casciano Val di Pesa (Chianti Classico/Toscane)

  • Eerste oogst : 1971

  • Wijngaarden: Tenuta Tignanello 57 ha (Z/ZW gericht) op 350-400 boven zeeniveau

  • Terroir: kalk, rotsachtige mergel en kalksteen

  • Druiven: 80% Sangiovese aangevuld met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc

  • Rijping: 12 maanden in grote houten vaten, zgn. Tonneaux (900l), waarvan 50% nieuwe houten vaten, zowel Frans als Hongaars eiken hout. Daarna nog 1 jaar rijping op fles.

  • Classificatie: Toscana IGT

  • Bewaarpotentie: 8-20 jaar na de oogst


Solaia 



  • Herkomst: Tenuta Tignanello, San Casciano Val di Pesa (Chianti Classico/Toscane)

  • Eerste oogst: 1978

  • Wijngaard: Solaia (de zonnige) 20 ha (Z/ZO gericht) op 350-400 boven zeeniveau

  • Terroir: steenachtige kalkbodem met mergel en lichte rots

  • Druiven: 80% Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, aangevuld met Sangiovese 

  • Rijping: 12 maanden in grote houten vaten, zgn. Tonneaux (900l), allen nieuw Frans eiken. Daarna nog 1 jaar rijping op fles.

  • Classificatie: Toscana IGT

  • Bewaarpotentie: 10-30 jaar na de oogst


Recente oogstjaren
Hieronder treft u de informatie per oogstjaar van beide wijnen. Kijk op onze website voor de nog beschikbare oogstjaren, wij krijgen regelmatig uit de kelders van Antinori gerijpte jaargangen.


Recente oogstjaren Tignanello:


Tignanello 2007:
Goed oogstjaar, door warme herfst, mooie expressie van de Sangiovese druif.
Awards:
95/100 punten Parker's Wine Advocate
2 bicchieri Gambero Rosso


Tignanello 2008: 
De druiven bereikte een optimale rijping in dit oogstjaar, wat leidt tot een lange afdronk van doorstoofd rood fruit.
Awards:
94/100 punten Parker's Wine Advocate
3 bicchieri Gambero Rosso (maximale score)


Tignanello 2009:
Een goed jaar met mooie expressie van Sangiovese uit de Chianti Classico regio.
Awards:
94/100 punten Parker's Wine Advocate
3 bicchieri Gambero Rosso (maximale score)


Tignanello 2010:
Wat koeler jaar met meer regenval; de wijn heeft stevige tannines en laat een volle wijn zien.
Awards:
94/100 punten Parker's Wine Advocate
96/100 punten James Suckling


Tignanello 2011:
Redelijk goed jaar, begon erg koud, maar uiteindelijk met optimale oogstcondities; volle rijpe wijn met veel pruimachtige smaken.
Awards:
93/100 punten Parker's Wine Advocate
95/100 punten James Suckling


Tignanello 2012:
Een redelijk goed jaar met uitgebalanceerd houtgebruik en fruitige afdronk.
Awards:
93/100 punten Parker's Wine Advocate 
2 bicchieri Gambero Rosso


Tignanello 2013:
Erg goed jaar waarin een zeer uitgesproken wijn werd geproduceerd met soepele tannines, elegante houttonen, fris fruit en een mooie expressie van de Sangiovese druif.
Awards:
96/100 punten Parker's Wine Advocate 
3 bicchieri Gambero Rosso (maximale score) 
97/100 punten James Suckling


Tignanello 2014:
Een redelijk jaar, met een natte zomer, dankzij een droog najaar was het toch nog mogelijk om een goede wijn te produceren. Een jaar om te drinken, niet om te bewaren.
Awards.
94/100 punten James Suckling


Tignanello 2015:
Uitstekend jaar, met goede weercondities, waardoor er een elegante wijn gemaakt kon worden.
Awards:
96/100 punten Parker's Wine Advocate 
98/100 punten James Suckling


Tignanello 2016:
Uitstekend jaar met uitstekende condities met als resultaat een zeer mooie uitgebalanceerde complexe fruitige wijn met fluweelzachte tannines.
Awards:
97/100 punten Parker's Wine Advocate 
97/100 punten James Suckling


Tignanello 2017:
Een zeer warm jaar in Toscane, maar de Tignanello verrast met een zeer aangename frisheid in de wijn. Potentieel topjaar, alleen met een kleine productie.
Awards:
96/100 punten Parker's Wine Advocate 
95/100 punten Antonio Galloni


 Recente oogstjaren Solaia:


Solaia 2007:
Goed jaar waarin de druiven optimaal hun expressie in de wijn konden vertonen.
Awards:
97/100 punten Parker's Wine Advocate 
3 bicchieri Gambero Rosso (maximale score)


Solaia 2008:
Redelijk jaar waarin de Solaia vol, complex met zachte tannines gemaakt werd.
Awards:
93/100 punten  Parker's Wine Advocate 


Solaia 2009:
Goed jaar waarin de druiven hun optimale rijpheid konden bereiken en een fluweelzachte wijn opleverden.
Awards:
96+/100 punten Parker's Wine Advocate 


Solaia 2010:
Een moeilijk jaar waarin de weersomstandigheden niet altijd ideaal waren, door selecte oogst werd toch een elegante wijn geproduceerd.
Awards:
97/100 punten Parker's Wine Advocate 


Solaia 2011: 
Redelijk goed jaar, met optimale oogstcondities; volle rijpe wijn gedomineerd door rijp rood fruit en kruidigheid.
Awards:
91/100 punten Parker's Wine Advocate 
96/100 punten James Suckling


Solaia 2012:
De Solaia 2012 heeft een uitgesproken klassieke stijl, vol, complex bomvol rood fruit en mooie zachte tannines.
Awards:
95/100 punten  Parker's Wine Advocate 


Solaia 2013:
ideale oogstcondities gaven in dit jaar de wijn prachtige tonen mee van fruit, chocolade, kruiden. Bomvol kracht.
Awards:
97+/100 punten Parker's Wine Advocate 
96/100 punten James Suckling 


Solaia 2014:
Redelijk jaar, met een natte zomer, dankzij een droog najaar was het toch nog mogelijk om een goede wijn te produceren.
Awards:
95/100 punten Parker's Wine Advocate 
95/100 punten James Suckling


Solaia 2015:
Uitstekend jaar waarin de weercondities optimaal waren om de meest uitgebalanceerde versie van de Solaia te produceren. Hoog bewaarpotentieel.
Awards:
100/100 punten Parker's Wine Advocate 
100/100 punten James Suckling 
3 bicchieri Gambero Rosso (maximale score)


Solaia 2016:
Wederom een topjaar met ideale weercondities, iets koeler dan 2015; perfecte oogstomstandigheden leverden een mooie volle complexe wijn op met een hoog bewaarpotentieel.
Awards:
100/100 punten Parker's Wine Advocate 
100/100 punten James Suckling 
3 bicchieri Gambero Rosso (maximale score)


Solaia 2017:
Release oktober 2020


Rechtstreeks uit de kelders van Antinori
Bij ons vindt u verschillende oogstjaren en formaten van Tignanello, rechtstreeks uit de kelders van Antinori, dus met de zekerheid dat de wijn perfect bewaard is en dat u het originele product koopt.


Bekijk de beschikbare oogsten Solaia en Tignanello: