Nobele wijnen van La Braccesca

Al sinds de Renaissance wordt hier een van de meest gewaardeerde wijnen van Italië gemaakt. De regio Montepulciano staat bekend om deze ‘Nobile’. Er wordt gezegd dat de wijn tot het einde van de 17e eeuw slechts voorbestemd was voor de adel, de aristocratische heersers in Toscane in die tijd. La Braccesca is de historische plek waar de Vino Nobile di Montepulciano vandaag de dag nog steeds wordt gemaakt. Maar sinds het gebied in de 80’er jaren is herontdekt door een nieuwe generatie wijnmakers, waaronder de Antinori’s, is er zoveel meer moois te vinden.


Het estate
La Braccesca bestaat uit 508 hectare land, waar ooit de graven van ‘Bracci’ heersten. Zij gaven hun naam aan het huis en het familiewapen. Bracci betekent arm in het Italiaans. La Braccesca bevindt zich midden in 2 totaal verschillende zones; het klassieke Montepulciano en het nieuwe Cortona. Dit verklaart de enorme diversiteit in wijnen die het huis produceert. De familie Antinori besloot het estate in 1990 te kopen en produceert sindsdien een aantal prachtige wijnen.Het gebied
In de Montepulciano zone, waar de grond meer rotsachtig is, staat voornamelijk Sangiovese aangeplant. Cortona is een wat jonger gebied, maar zeer interessant vanwege de grote potentie om topwijnen te produceren. Hier vind je met name Syrah en Merlot. Cortona heeft een wat warmer microklimaat en met het Trasimeno meer vlak achter de wijnvelden, is nachtelijke verkoeling gegarandeerd. Deze ligging in combinatie met een compacte bodem van leem, die het water perfect vasthoudt in de droge, hete zomermaanden, zorgt dat Syrah zich hier perfect thuis voelt.


De kelders
De kelders zijn volledig ondergronds gebouwd en bestaan uit meerdere zones. In elk van deze zones zijn verschillende formaten vaten in gebruik. Er wordt daarnaast afwisselend Frans, Hongaars en Amerikaanse eiken gebruikt om de verschillende druivensoorten optimaal tot hun recht te laten komen.


D.O.C. Cortona
Bramasole is een van de 2 icoonwijnen die wordt gemaakt op La Braccesca. Het betekent ‘verlangen naar de zon’. De Syrah druiven staan dan ook aangeplant in het zonnigste gedeelte van de wijngaard, de uitlopers van de heuvels rondom de stad Cortona. Deze ‘new kid on the block’ creëert een spannend nieuw verhaal in een gebied met een eeuwenoude wijntraditie. Zijn kleine broer Achelo, ook gemaakt van de Syrah druif, is ook zeer de moeite waard. Van beide wijnen hebben wij een kleine allocatie weten te bemachtigen.

Bramasole 2016
D.O.C. Cortona
Syrah


'This is a deep and penetrating wine with loads of dark fruit and ripe blackberry. The 2016 Cortona Syrah Bramasole is large in scope and deep in concentration. There is a point of sweet oak spice on the close. This full-bodied wine is rich and long lasting with tight, beautiful intensity.'
Wine Advocate: 94+ punten

Van €49,50 voor €45,-
Beperkt beschikbaarAchelo 2017
D.O.C. Cortona
Syrah


Levendige robijn-paarse kleur. Bouquet van rode en zwarte bessen, specerijen, vanille en zwarte peper. Rijpe, subtiele smaak met in de afdronk zwart fruit en vanille, een prachtige structuur en soepele tannines.


Wine Advocate - 90+ punten (oogst 2018)
Wine Spectator - 92 punten (oogst 2018)
Van €16,95 voor €14,95


Montepulciano
Santa Pia is de andere icoonwijn van La Braccesca, 'Single Vineyard' en grote broer van de klassieke Vino Nobile di Montepulciano. De druiven voor deze cru worden verbouwd op de terrassen onder het dorp 'Montepulciano'. De unieke bodemcombinatie van stenen en zand die hier te vinden is zorgen voor een klassieke en zeer elegante expressie van Sangiovese uit dit historische gebied. Vanuit het Montepulciano gebied komt ook de klassieke Vino Nobile di Montelpulciano. Deze wijn bestaat voor het grootste gedeelte uit de Sangiovese druif. Sangiovese heeft veel verschillende lokale namen. In het gebied rondom Montepulciano wordt hij ‘Prugnolo Gentile’ genoemd.

Santa Pia 2016
D.O.C.G. Vino Nobile di Montepulciano Riserva
Sangiovese

'I picked up a lot of milk-chocolate notes from the 2016 Vino Nobile di Montepulciano Riserva Vigneto Santa Pia to go along with its earthy notes of tilled soil. The subtle salinity and mineral sensations make this wine pop in the mouth, adding buoyant and bright linearity. Cherry and dried blackberry appear at the back. This wine would be great with a sweet-barbecued pulled-pork sandwich'.


Wine Advocate: 93 punten


Van €42,50 voor €37,50
Zeer beperkt beschikbaar

Vino Nobile di Montepulciano

D.O.C.G. Vino Nobile di Montepulciano
Sangiovese, Merlot


'The 2016 Vino Nobile di Montepulciano shows large intensity with elegantly etched aromas of dark fruit, plum, spice and bitter chocolate. The wine steps forward with mid- to full-weight intensity and medium length. However, you get plenty of dark fruit and spice in between'.
Wine Advocate - 91 punten 

Wine Spectator - 91 punten 
Van €22,50 voor €19,95


Intekening
De icoonwijnen Bramasole Syrah en Santa Pia zijn zeer geschikt om een aantal jaren te bewaren, maar kunnen nu ook al gedronken worden. Achelo Syrah, Vino Nobile di Montepulciano en Sabazio, de Rosso di Montepulciano zijn wat meer toegankelijk en geschikt om vaker van te genieten. Bestel de wijnen via het formulier hieronder voor een speciale intekenprijs.