Montrachet

Wat maakt deze wijngaard met Grand Cru status zo uniek?

Ligging
De wijngaard met Grand Cru status ligt verdeeld tussen twee dorpen: Chassange en Puligny. Beide dorpen hebben in het verleden de naam van deze wijngaard aan hun eigen naam geplakt. Een gouden greep, want iedere wijnliefhebber kent hun naam én de naam Montrachet prijkt op alle wijnen uit deze dorpen.


Klein en verdeeld
De 8 hectare zijn verdeeld tussen vele afzonderlijke producenten, waaronder de beroemde namen als Laflaive, Bouchard, Romanée Conti, Prieur en Lafon. De wijn is erg moeilijk om te bemachtigen en heel erg kostbaar. Klik hier voor een leuke interactieve kaart.


Uitspraak
Je spreekt de 't' niet uit, het is dus 'monrachet'. Ik ben daar persoonlijk op gewezen door Olivier Leflaive en nu je dit weet bespaar ik je die correctie als je ter plaatse bent ;-)


Bâtard/Chevalier/Bienvenues Bâtard Montrachet Grand Cru
Naast de originele wijngaard (Le) Montrachet zijn er enkele aangrenzende wijngaarden die ook de Grand Cru status hebben én Montrachet in hun naam hebben. Dit zijn Bâtard en Bienvenues-Bâtard aan de zuidkant en Chevalier-Montrachet aan de noordkant. Ook topwijngaarden en wat voordeliger dan Montrachet.


Pugligny en Chassange Montrachet
Dit zijn de twee dorpen waarin de wijngaard ligt en die dus Montrachet aan hun naam hebben toegevoegd. Hierdoor dragen de wijnen uit deze dorpen ook de naam Montrachet op hun label, vaak met de toevoeging van de specifieke wijngaard. Enkele van deze wijngaarden hebben de 1er cru status, dit wordt dan vermeld op hey label. Als laatste heb je dan de 'communal' wijnen, deze kunnen uit het hele dorp komen en hebben geen 1er cru status of wijngaard op het label.


Ingewikkeld?
Ja, Bourgogne is met Piëmonte waarschijnlijk het ingewikkeldste wijngebied, maar daarmee ook super interessant. Om de juiste keuze te maken help ik je graag, want er zijn vele, hele fraaie wijnen te koop die niet de hoofdprijs kosten. Neem contact met mij op en ik help je graag verder.


Unieke collectie gerijpte Bourgognes
Uit een kelder van een goede relatie van The Wine List bieden wij een unieke collectie aan van de grootste namen uit de Bourgogne. Heb je interesse in een echte Montrachet in topconditie of andere topwijnen, neem dan contact met ons op via chris@winelist.nl


Met klinkende groet,


Chris

WhatsApp ons!