Prunotto Barolo & Barberesco (2015/2016)

2015 en 2016 zijn uitzonderlijk goede oogstjaren in Piemonte, de geboortegrond van Barolo en Barbaresco wijnen. Piemonte ligt onder Turijn, het schitterende glooiende landschap brengt niet alleen wijnen voort van wereldklasse, maar ook de culinaire beweging Slowfood en de mooiste truffels komen hier vandaan.

Prunotto
De geschiedenis van Prunotto gaat al meer een eeuw terug, maar het belangrijkste hoofdstuk begon in 1989 toen de familie Antinori het estate overnam. Antinori heeft altijd een lange termijn visie en deze werd ook hier toegepast. Met respect voor de lokale druivensoorten en methodes gingen ze aan de slag om de kwaliteit van de wijnen nog hoger te krijgen. En dat is gelukt, de afgelopen jaren behoort Prunotto tot de tophuizen uit Piemonte en de oogst 2015 en 2016 zijn daar het mooiste voorbeeld van.

Nebbiolo en Barbera
Dit zijn de druiven waar het om draait in Piemonte en dus bij Prunotto. Nebbiolo is de druif van de Barolo en Barbaresco en de meest bekende van de twee. Deze druif brengt licht rode wijnen voort, die uitblinken in kracht en complexiteit met een groot bewaarpotentieel. Maar Barbera is aan een opmars bezig, dit komt voornamelijk omdat de wijnmakers de potentie van deze druif nu volop benutten. Heerlijke, fruitige wijnen met veel diepgang zijn het resultaat.

De geselecteerde wijnen zijn beperkt beschikbaar, van sommige slechts 15 doosjes.

Prunotto Barbaresco 2016
Een van de beste jaargangen van deze eeuw, vergelijkbaar met 2001. De wijn is rijk, krachtig en goed gestructureerd. Tegelijkertijd veel elegantie, finesse en complexiteit. De smaak is sappig met vriendelijke tannines. Geweldig bewaarpotentieel! Op dronk vanaf 2022 en te bewaren tot 2030.
- James Suckling 93 punten
- Robert Parker 91 punten
Normaal €35,- op intekening: €29,50

Prunotto Barolo 2015
Fantastische oogst, zeer gelijkmatige rijping van de druiven. Mooie structuur met vriendelijke tannines, gebalanceerde zuren en een rijke, volle smaak. Op dronk vanaf 2020 en te bewaren tot 2033.
- James Suckling 92 punten
- Robert Parker 92 punten
Normaal €46,- op intekening: €37,50

Prunotto Barolo Bussia 2015
Deze iconische Barolo komt van de gelijknamige amphitheater-wijngaard Bussia en Prunotto was de eerste in 1961 die een single vineyard Barolo Bussia produceerde. De oogst 2015 is geweldig, bosbessen en wilde rozen in de neus, gevolgd door drop, stevige tannines en een mooi lang afdronk. Op dronk vanaf 2022 en te bewaren tot 2038.
- James Suckling 93 punten
- Robert Parker 94 punten
Normaal €69,- op intekening: €57,50. Zeer beperkt beschikbaar.

Prunotto Nebbiolo Occhetti 2016
Nebbiolo is de druif van Barbaresco en Barolo, maar ook buiten deze dorpen worden er mooie wijnen van gemaakt. Zoals deze Occhetti, met een 'eenvoudige' herkomstbenaming DOC Langhe. Een mooie kennismaking met de Nebbiolo, heeft het karakter van de Barbaresco, maar dan wat lichter. Heerlijk glas om de komende jaren van te genieten.
- James Suckling 90 punten
Normaal €25,95 op intekening: €21,50

Prunotto Bansella Nizza 2016
Nizza is het gebied waar de beste Barbera druiven groeien, deze 'cru' van Prunotto is een heerlijk en toegankelijk glas wijn. Fruitiger dan de Nebbiolo's, maar ook met veel diepgang door de houtrijping. Om de komende jaren van te genieten.
- James Suckling 92 punten
Normaal €19,95 op intekening: € 15,95

Prunotto Momportone 2015
Afkomstig uit Monferrato en de enige wijn van Prunotto die ook Syrah bevat. In dit gebied is een percentage Syrah toegestaan om te blenden met Barbera. Mooie toegankelijke wijn, rijk en vol fruit. Om de komende jaren van te genieten.
- James Suckling 91 punten
Normaal €18,95 op intekening: €14,95

Mijn advies
Teken in op de Barolo (Bussia) en Barberesco, geweldige wijnen voor de komende 20 jaar en probeer Barbera's Bansella en Momportone.

Heb je vragen over Prunotto of andere wijnen, neem contact met mij op!

Met klinkende groet,

Christian Griffioen