Terugblik 2018

De tijd vliegt voorbij! Het is alweer een jaar geleden dat ik mij waagde aan vijf trends en voorspellingen. Tijd om te kijken of die zijn uitgekomen of dat ik er helemaal naast zat.. 

1. Wijn zal wat duurder worden in 2018
Dat is helaas wel gebleken; de oogst 2017 was wereldwijd erg klein en de vraag groot. Dit zal nog doorzetten in 2019, omdat veel wijnen van 2017 nu pas op de markt komen. Bourgogne, Toscane en Rhône zijn koplopers.

2. Iedereen een expert
De opkomst van het Vivino/Winesearcher gebruik heeft niet doorgezet en de wijnschrijvers zijn toch de gidsen gebleven voor veel wijndrinkers. Al bepaal je natuurlijk helemaal zelf wat je lekker vindt!

3. Opkomst VVV: Verdejo/Vermentino/Viognier
Uit onze statistieken blijkt dat deze flink zijn gegroeid in 2018 en ik zag dat enkele andere wijnaanbieders deze voorspelling exact hebben overgenomen voor 2019, dus dat komt wel goed. Self fulfilling prophecy?

4. Staat de rode wijn al koud?
Wil nog niet echt doorbreken, al zie ik gelukkig wel vaker dat rode wijn even gekoeld wordt en niet op 22 graden gedronken wordt. Er gaat een wereld voor je open, dus deze zet ik op mijn wensenlijst voor 2019: koelere rode wijn!

5. Wijn afgeleide drankjes
Niet ieders favoriet, maar wel duidelijk aan een opmars bezig. Kijk maar naar de grote merken die hierin zijn gesprongen en de meters die het krijgt in de supermarkt. Nu nog een stap naar minder zoet en misschien kan het dan zelfs de wijndrinkers bekoren.

Zoals met elke voorspelling, is het makkelijk oordelen na afloop van het jaar. Neemt niet weg dat ik volgende week mijn wijnvoorspellingen zal doen voor 2019. Kunnen we in 2020, al klinkt dat nu nog ver weg, kijken of ik het bij het rechte eind had!

Met klinkende groet,

Christian Griffioen