De wijnkaart: 5 tips

Je bent met vrienden, je geliefde, je schoonouders of met collega's en dan komt de vraag: welke wijn?
Is dat het moment dat je even op je telefoon kijkt, naar het toilet gaat, de wijnkaart aan de oudste man in het gezelschap geeft of heel interessant ezeltje prikje doet op de wijnkaart en een wijn uitkiest?

Deze 5 tips helpen je de juiste wijn te kiezen!

1. Neem nooit de huiswijn. Oké, er zitten goede tussen, maar ze worden vaak gekozen omdat de gemiddelde gast deze wel oké vindt. Maar jij bent niet de gemiddelde gast en dus zal deze tip je veel nietszeggende wijnen besparen.

2. Kijk naar wijnen die bij je budget passen en geef net iets meer uit. Die paar euro merk je niet op de rekening en je krijgt er een geweldige wijn en dus avond voor terug.

3. Kies een wijn die je (niet zo goed) kent. Vooral de onbekendere gebieden leveren veel wijn voor hun geld. Vermijd de grote namen als Bourgogne en Bordeaux onder de 50 euro. Ga voor Languedoc, Rhone, onbekende Spaanse gebieden, Puglia of landen als Zuid-Afrika, Oostenrijk en Chili in het prijssegment 25-50 euro.

4. Vraag de sommelier of ober wat hij/zij echt lekker vindt. Bij wijnen per glas mag je (als je het vraagt) ook vaak proeven.

5. Als laatste: als de wijnkaart armoedig is, de bediening er niks vanaf weet en je niemand wijn ziet drinken: bestel dan een speciaalbiertje of S.Pellegrino.

Ik ben heel benieuwd of deze tips je helpen en welke wijn je uiteindelijk gekozen hebt!

Heb je vragen of tips, mail mij op chris@winelist.nl