Een verticaaltje

Opeenvolgende jaren van topwijnen
Waarom zou je van elk oogstjaar van jouw favoriete topwijn een kistje aanschaffen? Vooral omdat het erg leuk en interessant is!


Waarom?


Elke oogst is anders
Zeker in het topsegment, waar de wijngaard, weersomstandigheden en de wijnmaker veel invloed hebben op de smaak van de wijn. Natuurlijk blijven de wijnen in de verschillende oogstjaren in een bepaalde stijl, maar er zijn grote verschillen te proeven.


Niet elk jaar is een bewaaroogstjaar
Met bewaaroogstjaar bedoelen we voor rode wijnen: meer dan 10 jaar. Maar dat neemt niet weg dat de 'drink' oogstjaren minder smaakvol zijn. Deze zijn vaak jonger toegankelijker dan de bewaaroogstjaren en zijn heerlijk om binnen 10 jaar te drinken.

Altijd jouw favoriete wijn op dronk
Elke wijn heeft een levenscyclus en de periode waar de wijn 'op dronk' (optimaal drinkmoment) is het ideale drinkmoment. Dit verschilt per oogstjaar en met meerdere jaren is er altijd eentje op dronk

Het staat fraai
Het oog wil ook wat, maar het is toch heerlijk om 10 oogsten Antinori Tignanello, Solaia, Hermitage la Chapelle, Chateau Pétrus of Clos Apalta in de kelder naast elkaar te hebben liggen?


Het levert wat op
Niet voor iedereen; maar als je de topwijnen na 10 jaar zou willen verkopen, dan is het een pre om bijvoorbeeld 10 opeenvolgende oogstjaren in de originele kist aan te bieden. Let op: als je de wijnen ook zelf wil drinken, zou je dus van elke oogst enkele kisten moeten bestellen bij de release.

In wijnterminologie noemen wij proeverij van opeenvolgende jaren van dezelfde wijnen 'een verticaaltje', dus als iemand je uitnodigt voor een 'Verticaaltje Pétrus', dan ben je erbij! ;-)

Wil je vrijblijvend en gratis advies over jouw (toekomstige) wijncollectie? Neem dan contact met mij op, ik help je graag.

Met klinkende groet,

Chris Griffioen>

WhatsApp ons!