De wijn wordt helaas duurder in 2018


Er is wel wat aan de hand in de wereld van wijn: 2017 is het jaar met de laagste wijnproductie sinds 1945.

De totale wereldproductie ligt maar liefst 9% lager en uit diverse wijngebieden krijgen wij berichten van -20% tot -50% ten opzichte van het gemiddelde. Hieronder een greep uit de berichten die wij van onze wijnhuizen kregen:

Frankrijk
In Frankrijk heeft geen enkel wijngebied zich aan het grillige voorjaarsweer kunnen onttrekken en heeft er een historische recorddaling van 22% plaatsgevonden. De vorst in april zorgde direct voor sippe gezichten bij de wijnboeren, toen wisten ze al dat het een hele kleine oogst zal gaan worden. Gevolgd door een droge, zeer warme zomer, welke voor nog kleinere opbrengsten zorgden. Bordeaux oogstte flink minder met -50%, als ook in de andere belangrijke gebieden zoals Loire, Elzas (-26%) en Chablis. Alleen in de Bourgogne (ex Chablis) hadden ze na enkele magere jaren weer een grote oogst met +12%.
Maar zo klein de oogst is, zo optimistisch zijn de Franse wijnmakers. Oogst 2017: "klein maar fijn" hoorde wij diverse malen.

Italië
Ook Italië, is niet gespaard gebleven door hevige hagel en extreme droogte. Hier is zelfs een kwart minder opbrengst dan afgelopen jaar. Toscane, Puglia, Umbrië en Sicilië scoorden zelfs 30% minder. In het noorden was de schade kleiner met -15% voor Piemonte en Veneto. WIj verwachten dat dit jaar voornamelijk de witte wijnen en jonge rode wijnen wat in prijs zullen gaan stijgen.

Spanje
In Spanje was het helaas niet veel beter. Een vroege oogst met weinig regen én door de hittegolf in juni hebben de druiven het niet makkelijk gehad. Ook hier een flinke oogstdaling ten opzichte van 2016. Maar ook hier positieve wijnmakers over de kwaliteit van de oogst 2017. Tevens hoorde wij van de wijnboeren dat veel inkopers hun heil zoeken in Spanje, nu er zo weinig geoogst is in Frankrijk. Ook dit zorgt voor hogere prijzen.

Noord-Amerika
Aan de andere kant van de wereld kampte Californië met hevige bosbranden die helaas ook een aantal wijngaarden niet oversloeg. De wijngaarden in de omgeving zijn ook de dupe want de rook blijft op de schil zitten en beïnvloedt de smaak.
In Washington state was het zoals gebruikelijk rustiger qua weer en branden. Hier werd een gezonde en goede oogst binnen gehaald.

Chili en Argentinië
Ook hier kleinere oogsten, La Nina zorgde voor veel droogte aan beide kanten van de Andes. Er is ongeveer 20% minder in Chili en 30% minder in Argentinië. Maar daar waren ze al blij mee gezien de bijna dramatische oogst 2016. Ook hier vrolijke wijnboeren over de kwaliteit van de druiven.

Zuid-Afrika
De oogst 2017 was goed, ongeveer het gemiddelde qua volume en uitstekende kwaliteit. De wijnboeren in Zuid-Afrika zien alleen een heel groot probleem aankomen: de oogst 2018. Extreme droogte en hitte zorgt voor een mini oogst en heel veel problemen met water. Niet alleen in de wijnbouw, maar de hele Kaapprovincie zit op waterrantsoen.
Ook hier verwachten wij stijgende prijzen, zeker vanwege de kleine oogst 2018 die eraan zit te komen.

Was er dan helemaal geen een land dat wel een optimale wijnproductie heeft gehad? Gelukkig wel en leuke gebieden om te ontdekken. Zo produceerden de kleinere wijnlanden als Oostenrijk, Roemenië, Hongarije en Portugal boven verwachting. En ook Australië had een hele grote oogst. Zij hopen dit jaar hun positie te verbeteren op de wereldwijnmarkt.

We hoorde bijna in alle gebieden hetzelfde: kleine oogst, maar erg goede kwaliteit. De eerste wijnen die wij proefden bevestigen dit beeld. Alleen is bijna overal de wijn wat duurder geworden. Heel concreet betekent dit dat het prijsniveau naar verwachting € 0,25 tot € 0,50 euro per fles duurder zal worden. Vooral voor enkele schaarse Europese witte wijnen uit Chablis, Umbrië en Languedoc kan de consument al snel meerdere euro’s per fles meer gaan betalen.

Maar vergeet niet: een slecht jaar voor de wijnboeren hoeft niet een slecht jaar voor de wijndrinker te zijn!
WhatsApp ons!