Wijnwensen

Naast mijn voorspellingen heb ik ook een wijnwensenlijstje voor de komende jaren. Niet met wijnen die ik nog een keer wil drinken (dan wordt het een hele lange lijst), maar met veranderingen die de wijnen mooier, diverser en uiteindelijk lekkerder maken!


1. Biologisch wordt de norm
De tijd is voorbij dat je maar rond kon spuiten in de wijngaard, tot wel 20 keer alles (inclusief wat je wilt bestrijden) dood spuiten per seizoen heeft geleid tot stukken grond waar alleen nog druiven groeien. Verder zo dood als een pier. Gelukkig zien veel wijnbouwers het licht en doen er alles aan om het gebruik van chemicaliën terug te dringen om het leven in de wijngaard terug te brengen en hiermee de unieke smaken. Of de wijnmakers het dan laten certificeren als bio is aan hun, maar het belangrijkste is dat de mindset veranderd: niet spuiten is de norm.

2. Op de etiketten staat wat er in de wijn zit
Wijn wordt omgeven door proza, de mooiste omschrijvingen worden gegeven aan middenklassers. Maar wat er nu ín de wijn zit wordt niet vermeld, Ja Sulfiet, dat wel. Maar dat is verplicht omdat het een allergeen is. Omdat er alcohol in wijn zit, hoeft de producent niet te melden wat er in zit. Ook wordt er nooit gemeld welke methode en stoffen zijn gebruikt. Wel dat de wijn op hout heeft gelegen of juist op RVS. Maar nooit: Welke gistcellen? Welke enzymen? Hoeveel suiker? Hoeveel zuur? Welke toevoegingen? Zet het op het etiket, dan laat je zien hoe je tot dit mooie product gekomen bent.

3. Wijnaanbieders noemen het beestje bij de naam
Wellicht de lastigste, maar waarom wordt er vaak gesproken over: 'de buurman van', 'de broer van', 'mini/petit/baby van' 'Amarone/Bourgogne/Pomerol/Chablis van het zuiden/noorden/de maan'. Stop hier toch mee, noem de wijn bij de naam en vertel waarom deze zo lekker is of waarbij deze wijn volledig tot zijn recht komt!

4. Wijnen zonder alcohol die op wijn lijken en drinkbaar zijn
De vorige wordt lastig, maar ik denk toch dat dit de lastigste wordt de komende jaren. Heb al veel bevriende wijnmakers gesproken en dit wordt een uitdaging. Maar als we 50 jaar geleden iemand op de maan hebben gezet, moet het toch mogelijk zijn om een alcoholvrije wijn te maken die bij benadering smaakt naar wijn? Bier geeft het goede voorbeeld. Ik heb echt al veel geprobeerd, maar het ontstijgt het niveau druivensap nog niet. Als we nou allemaal 100 euro inleggen en dat in research stoppen, dan moet er toch wat mogelijk zijn?