Wonderlijk Washington


Samen met Californië vormen de staten Oregon en Washington de ‘West Coast’ van de VS. Washington ligt ten noorden van Californië, rond de 45e breedtegraad (zelfde als Bordeaux) maar omdat het gebied landinwaarts ligt, achter de Cascade mountains, heeft het een continentaal klimaat met hete, droge zomers en koude winters. Omdat het noordelijker ligt, schijnt de zon er in de zomer iedere dag twee uur langer dan in de Napa Valley. De nachten zijn er veel kouder, waardoor de gemiddelde temperatuur lager is. Vanwege de droogte in het gebied is irrigatie noodzakelijk. De bodem is gevarieerd en heeft hier en daar vulkanische invloeden.

De wijngebieden in Washington liggen in het oosten, in het onherbergzame, dunbevolkte binnenland. De Chardonnay is nog de belangrijkste druif van Washington, maar de Riesling is bijna even groot en de aanplant neemt snel toe. De Cabernet Sauvignon en Merlot zijn de nummer 3 en 4 van de staat.

Château Ste. Michelle is met 1.360 hectare eigen wijngaarden een van de grootste, bekendste maar ook oudste (opgericht in 1934) wijnbedrijven in Washington State.

Château Ste. Michelle produceert wijn van verschillende druiven variëteiten. Zo zijn ze bij een groot publiek bekend om hun Chardonnay maar ook produceren ze prachtige Riesling met als hoogtepunt een droge Riesling die in samenwerking is geproduceerd met de beroemde Ernst Loosen uit Duitsland; de Eroica.
Qua rode wijn maken ze waanzinnige Cabernet Sauvignon en Merlot eventueel toegevoegd met een beetje Cabernet Franc. De rode topwijn is in samenwerking met Piero Antinori gemaakt en hun chemie komt samen in de Col Solare.

Een andere winery in ons portfolio uit Washington State is Columbia Crest, zij maken geweldige en overvloedige wijnen. Amerikaanse wijnen zijn in het betere segment vrij kostbaar, maar Columbia Crest zorgt met zijn Two Vines en Grand Estate serie voor heerlijke wijnen die betaalbaar zijn.

De twee populairste wijnen zijn de Grand Estate Chardonnay opent met aroma’s van rijk fruit, zoals appel, meloen en mango, met daarnaast tonen van vanille en butterscotch. Complexe wijn waarin fruitaroma’s en hout goed samengaan en een volle prachtige herkenbare wijn leveren. En de Grand Estate Cabernet Sauvignon is een stoere en stevige wijn. Barstens vol bessen en ander rood fruit. De wijn heeft 12 maanden op hout gerijpt en dit zorgt voor complexiteit en een mooie rijpe smaak, zeer smakelijk

Algemeen samengevat proef je direct dat het Amerikaanse, volle, krachtige wijnen zijn die allemaal een flinke opvoeding hebben gehad in houten vaten. Toch is elke wijn elegant en uitnodigend om nog een glas te nemen.

En we blijven Nederlanders, dus dat de prijs in dit gebied ongeveer 50% lager ligt dan in Napa Valley voor dezelfde kwaliteit verklaard het succes van de wijnen uit Washington state. Probeer maar!

Om jullie deze wijn te laten ervaren bieden een paar mooie wijnen uit Washington State aan met korting:

Columbia Crest Two Vines Merlot van 11,95 voor 8,95

Columbia Crest Two Vines Chardonnay van 11,95 voor 8,95

Chateau Ste. Michelle Riesling van 13,95 voor 11,95

Château Ste. Michelle Syrah van 19,45 voor 16,45

Meer Washington State

Meer Columbia Crest