Onze wijnreis naar Zuid-Afrika

Vergelegen, Stellenbosch
Allereerst ons bezoek aan het prestigieuze wijnlandgoed Vergelegen in Stellenbosch. Aan het eind van de ‘garden route’ langs de zuidkust van Zuid-Afrika kwamen we na enige tijd rijden aan bij dit tophuis. Een beetje luxe was wel gewenst en dat komt hier helemaal goed, alles is zeer, zeer goed verzorgd!

Vergelegen is bezig om zich bij de tophuizen van Zuid Afrika voegen. En een van de belangrijkste estates van Zuid-Afrika, met een uitstekend restaurant. Aan het hoofd staat André van Rensburg, een man met veel kennis van wijnmaken maar ook een hele eigen mening waardoor het boeiend is met hem te discussiëren over zijn wijnen tijdens werkelijk een prachtig diner. De Zuid-Afrikaanse keuken is heerlijk, met invloeden vanuit de hele wereld, en de aanwezige heerlijkheden van het land (de beroemde Braai) en uit de zee.

Wij kregen een rondleiding van André zelf, hij liet ons een aantal van zijn wijngaarden zien en vertelde ronduit, heerlijk om iemand zo gepassioneerd over zijn vak te horen praten. Na deze rondleiding, wat ook tevens een stevige wandeling was, kregen we een proeverij. Ondanks dat wij al redelijk veel wijnen van dit huis kennen, konden we nog steeds verbazen over de schitterende kwaliteit van dit huis. De wijnen zijn zo zuiver, mooie zuren en het smaakt allemaal wel heel lekker.
De opvallendste wijnen van deze proeverij hebben we hieronder op een rijtje gezet, echt het proberen waard.

Vergelegen Chardonnay

Vergelegen Cabernet - Merlot

Vergelegen Cabernet Sauvignon Reserve

Boschendal, Franschhoek
De volgende dag stond het wereldwijd bekende wijnhuis Boschendal op het programma. We kwamen hier aan rond de lunchtijd en dan kan je je geen betere bestemming wensen dan Boschendal. Geheel in stijl kregen we een picknickmand mee gevuld met al het lekkers wat de regio Franschhoek te bieden heeft en uiteraard een aantal flessen van hun bijzondere wijnen.

Boschendal maakt zijn wijnen in een toegankelijkere stijl dan Vergelegen en zijn herkenbaar aan hun eigen ‘Boschendal’ smaak die nooit gaat vervelen. Na te zijn neergestreken op het landgoed plaatsten wij ons op een kleedje en genoten we geruime tijd van de omgeving, de rust, alle lekkernijen en de wijn. Na een aantal wijnen geproefd te hebben kwamen we samen tot de conclusie dat onderstaande selectie, ook al zijn ze bekend bij ons, echt heel erg goed zijn en dat we die thuis gewoon meer moeten openmaken. Waarom alleen genieten in Zuid Afrika als het ook thuis kan?

Boschendal 1685 Sauvignon Blanc Grande Cuvée

Boschendal Jean Garde Unoaked Chardonnay

Boschendal 1685 Shiraz

Na te zijn wakker geschrokken omdat ik stiekem even was weggedut in de heerlijke zon hebben we onze reis voortgezet naar onze eindbestemming en kunnen we terugkijken op een geslaagde vakantie. Veel gedaan, veel geleerd maar toch heel ontspannen gereisd en genoten van het land met al zijn natuurschoon, leuke mensen, heerlijk eten en natuurlijk de mooie wijnen.

Zuid-Afrika kunnen we iedereen aanraden, neem contact met ons op voor tips en natuurlijk als je Boschendal en Vergelegen wil bezoeken!

Totsiens,

Jan-Cees & Hetty

WhatsApp ons!