Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 627 wijnen
26-Super-Tuscan-Tignanello.jpg

Dé Super Tuscan: Tignanello

Tignanello is de allereerste Super Tuscan ooit geproduceerd. Al in 1970 produceerde Piero Antinori de eerste oogst.

Matige reputatie Chianti
In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was het zeer gebruikelijk en conform de regels van de DOCG Chianti Classico om witte druiven (Trebbiano) toe te voegen aan de rode Chianti wijnen. Piero Antinori en zijn trouwe wijnmaker Renzo Cotarella wilde een veel betere wijn maken en zo onstond het idee voor Tignanello.

Single Vineyard, Cabernet Sauvignon en geen witte druiven
Zo laat Tignanello zich samenvatten, nu is dit volstrekt normaal, maar in de jaren 70 zorgde dit voor een revolutie in Toscane. Piero Antinori vond op zijn estate Tignanello, in de het hart van de Chianti Classico, het ideale terroir voor de Toscaanse Sangiovese én de Cabernet Sauvignon uit Bordeaux. Hij maakte een blend van 80% Sangiovese en 20% Cabernet Sauvigon en liet deze rijpen op kleine eikenhouten barriques. Geheel tegen de regels van de DOCG Chianti Classico, maar maakte hiermee wel een geweldige wijn: Tignanello.

Eerste Super Tuscan
De naam 'Super Tuscan' wordt nu te pas en te onpas gebruikt voor wijnen die naast Sangiovese ook een deel Cabernet Sauvignon of Merlot bevatten. Maar deze eretitel werd voor het eerst toegekend aan Tignanello door een Amerikaanse wijnjournalist. Want hoe noem je een wijn die buiten de DOCG regels valt en als Vino di Tavola op de markt werd gebracht, maar wel veel beter en kostbaarder was? 

Alleen in de beste jaren 
Sinds 1982 is de blend hetzelfde, naast Cabernet Sauvignon (15%) werd ook Cabernet Franc (5%) toegevoegd aan de blend. Tignanello wordt alleen in de beste jaren geproduceerd en dus niet in 1972, 1973,1974, 1976, 1984, 1992, en 2002.

Rechtstreeks uit de kelders van Antinori
In onze shop vind je verschillende oogstjaren en formaten van Tignanello, rechtstreeks uit de kelders van Antinori, dus met de zekerheid dat de wijn perfect bewaard is en dat je het originele product koopt.