Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 627 wijnen
93 Decanter
92 James Suckling

Domaine Billaud-Simon Chablis Premier Cru 'Vaillons' 2020

Herkomst: Frankrijk, Chablis
Druif: Chardonnay
Smaakvol en complex wit, Bloemen, citrus, noten, mineralen
Deze Premier Cru biedt heeft een aromatische complexiteit met aroma's van rijp citrus fruit en witte bloemen. De smaak is rond en verleidelijk. De lengte is uitstekend en voorzien van aroma’s van fruit gecombineerd met aroma’s van noten ondersteund door een delicate zuurgraad.
€ 49,95 | 75cl
Artikel niet op voorraad.
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

De wijngaard Vaillons, gelegen op de linkeroever, is een perceel voor echte pioniers. Het is een van de eerste “Climats” is die aan deze kant van de Serein als Premier Cru is geclassificeerd. De wijnen uit deze wijngaard hebben een prachtige balans tussen intense aroma's, elegantie en minerale toetsen. Alle noodzakelijke ingrediënten voor een geweldige Chablis. Na een rijping van 2 of 3 jaar zijn de wijnen nog altijd zeer expressief, maar met een paar jaar verdere rijping zal er een mooie complexiteit ontstaan.

De naam van deze Climat van Chablis Premier Cru komt van het Latijnse woord vallis, wat betekent "klein dal". Vanwege de zuid oostelijke ligging geniet deze Premier Cru van de ochtendzon. In combinatie met de ondiepe bodem rijpen de druiven op dit perceel snel. Bovendien is de concentratie Kimmeridge kalksteen op sommige plaatsen zeer compact, wat de wijn mooie minerale tonen geeft.

cwec3gxfjvpstz45d84o (1)
Land Frankrijk
Regio Chablis
Jaargang 2020
Druif Chardonnay
Lagering Deels in roestvrijstalen tanks, Deels op eikenhouten vaten
Temperatuur 10 - 12°C
Bewaarpotentie 15 jaar na oogst
Wijn & Spijs Gebakken foie gras en gebakken zalmforel
Sluiting Kurk
Smaak Smaakvol en complex wit
Alcohol 12,5%

Enorm Trots zijn wij dat wij het historische huis Billaud Simon in de Chablis mogen toevoegen aan ons assortiment. Als sinds 1815 maken zij prachtige Chardonnay met de kenmerkende mineraliteit waar Chablis om bekend staat. De Grand Cru en Premier Cru wijnen van Billaud Simon evenals de Chablis Village Tête d'Or, staan bekend als uitmuntende wijnen waarbij subtiel gebruik wordt gemaakt van eikenhouten vaten. Een waar collectors item voor iedere wijnliefhebber.

Een uniek terroir; kimmeridgian
Het terroir van Bourgogne produceert wijnen met personaliteit en Chablis is daar geen uitzondering op. Het terroir van Chablis en de wijngaarden van Billaud Simon verkrijgen de wijnen hun intense minerale uitdrukking.

In het hart van de Chablis-wijnstreek bestaat de bodem uit het zogenaamde Kimmeridgian. Een bodemsamenstelling van 155 miljoen jaar oud die bestaat uit fossielen van algen en schelpen. Dit zorgt voor een ongewone, jodiumrijke bodem en dit wordt door de wortels van de wijnrank aan de Chardonnay druif meegegeven en geeft Chablis-wijnen hun unieke identiteit. Bovendien zorgt het koelere klimaat in Chablis ervoor dat er een perfecte balans ontstaat tussen aroma rijkdom, suiker en frisheid.

 

Mooiste wijngaarden
Domaine Billaud Simon verbouwt al sinds 1815 Chardonnay op bijna 17 hectare in het hart van de historische appellatie. De wijngaarden liggen allemaal binnen een straal van 2 kilometer vanaf het wijnhuis, op zowel de linker- als rechteroever van de Serein. Het Domaine beschikt over vier percelen in de Grands Cru’s; Les Clos, Vaudésir, Les Preuses en Les Blanchots, en vijf percelen in de Premiers Cru’s; Montée de Tonnerre, Fourchaume, Mont de Milieu, Vaulorent en Les Vaillons. Maar naast Grand & Premier Cru’s staat het huis bekend om de uitmuntende Chablis "Tête d'Or". Deze prestigieuze cuvée is gemaakt van verschillende “Village” percelen met hoogste kwaliteit.

Authenticiteit van het Terroir
De authenticiteit van het terroir ziet u niet alleen terug in de wijn, maar ook in de mensen die ermee werken. Het merendeel van de medewerkers van Domaine Billaud Simon komen uit de regio en werken er al sinds jaar en dag. Zij ontfermen zich over de wijngaarden en de kelders met uiterste nauwkeurigheid, kennis en toewijding.

Het tweehonderdjarige wijnhuis cultiveert wijngaarden van uitzonderlijke kwaliteit. Deze wijngaarden bestaan voornamelijk uit oude wijnranken met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar die zorgvuldig zijn onderhouden en bewaard in de loop der tijd.

Geduld is het sleutelwoord op Domaine Billaud Simon. Druiven die afkomstig zijn van wijnranken op leeftijd laten zich niet haasten in tijdens het rijpen. Gelukkig wordt dit geduld beloond met een enorme concentratie aan smaken in de druiven.

Billaud Simon cultiveert de wijngaarden met passie, traditie en het grootste respect voor het milieu. Via deze weg weerspiegelen de wijn de unieke eigenschappen die ze verkrijgen van het terroir. Door de lat zo hoog te leggen behouden ze de kwaliteit van de wijnrank en verzekeren ze zich ook van kwalitatief goede druiven in de toekomst. Met de jaren zal de opbrengst van deze oudere ranken reduceren, echter gaat de concentratie in smaken omhoog en daarmee ook de kwaliteit. Kortom, Billaud Simon produceert rijke en geconcentreerde Chablis-wijnen van uitzonderlijke kwaliteit.

Van wijnrank naar het glas
Wanneer de oogsttijd aanbreekt, worden de druiven geproefd, zorgvuldig geplukt en naar de vathuis gebracht waar ze handmatig worden gesorteerd en voorzichtig worden geperst voordat ze worden gevinifieerd en gerijpt op het Domaine. Door de druiven alvast te persen in het vathuis alvorens ze te vervoeren zorgt ervoor dat de frisse en fruitige aroma’s behouden blijven. De lengte van het rijpingsproces varieert, afhankelijk van de jaargang en het specifieke terroir. Echter staat Domaine Billaud bekend dat bepaalde wijnen korte tijd in eikenhouten vaten worden gerijpt, zoals Chablis "Tête d'Or" en het overgrote deel van de Premiers en Grands Crus. Hierdoor verkrijgen ze subtiele aroma’s van vanille en boter.

Rijping van Chablis

Chablis ligt hemelsbreed 100 kilometer verwijderd van het meest noordelijke puntje van de Côte D’or en toch behoort dit gebied tot de Bourgogne. Het geheime ingrediënt hier is Chardonnay in combinatie met de welbekende Kimmerigdian bodem samenstelling. Het gebruik van eikenhouten vaten wordt hier enkel gebruikt voor de allerbeste wijnen van Grand Cru en Premier Cru wijngaarden. Chablis van deze wijngaarden zullen u blijven verbazen over de jaren. Een Grand Cru Chablis heeft baat bij een rijping op fles van minimaal 10 jaar, maar velen zullen u nog verbluffen na 30-40 jaar na oogst, net als de beste witte wijnen uit de Côte d’Or.

Onopgemerkt, waardoor betaalbaar
Ondanks dat Grand Cru Chablis over alle eigenschappen van een uitzonderlijke Bourgogne wijn beschikt, zijn deze wijnen nóg niet op het vizier van fine-wine traders in de wereld. Hierdoor is de prijs van een Grand Cru Chablis op dit moment nog de helft van een Corton-Charlemagne, terwijl de gelijkenissen u zullen verbazen.

Domaine Billaud-Simon
93 punten - Decanter (oogst 2020)
From a selection of parcels in Sécher, Chatains, Roncières and Mélinots. Harvested separately and fermented before blending. Bright, very zippy, lemon acidity, crisp, floral, and with nice weight. 50% oak but very subtle, with winemaker Olivier Bailly using 600-litre casks of at least five years’ age for the maturation of Sécher.
92 punten - James Suckling (oogst 2020)
Impressive white peaches, nectarines and chalky, oyster-shell minerals. The palate’s very crisp and elegant with power. White peaches and peach kernel flavors. Long and fresh. Drink or hold.
Anderen kochten ook