Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 620 wijnen
90 James Suckling
exclusive collection

Domaine Faiveley Bourgogne Chardonnay 2020

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Chardonnay
Romig en elegant wit
In de Bourgogne kan men de kwaliteit van het wijnhuis beoordelen aan uit de Bourgonge AOC wijn. Als deze wijn al van dusdanige kwaliteit is, zullen de premier Cru’s en Grand Cru’s u verbluffen. Dit is zeker het geval bij Domaine Faiveley, met deze prachtige expressieve Chardonnay uit Bourgogne AOC. Een wijn met een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding.
€ 28,95 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100
In de neus is deze Chardonnay zeer aangenaam en expressief met aroma’s van witte bloemen. De wijn heeft een volle structuur waarin aroma’s lang blijven hangen. Een prachtige bourgogne voor een mooie prijs.
 
Voor deze Chardonnay werkt Domaine Faiveley samen met wijnboeren door de hele Bourgogne. Na en grondige selectie op kwaliteit vervolgen de druiven hun weg in het wijnprocess. Deze Chardonnay ondergaat een rijping van 8-10 maanden in de kelders van Domaine Faiveley. Een deel wordt gerijpt op vaten waardoor de secundaire aroma’s van vanille en ceder verfijnt zijn.
Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2020
Druif Chardonnay
Lagering Deels in roestvrijstalen tanks, Deels op eikenhouten vaten
Temperatuur 10 - 12°C
Bewaarpotentie 3-5 Jaar
Wijn & Spijs Vis terrine, wit vlees
Sluiting Kurk
Smaak Romig en elegant wit
Alcohol 13%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
90 punten - James Suckling (oogst 2020)
A crisp and elegant wine for this appellation, with crisp pear fruit and a very satisfying balance of discreet creaminess and herbal freshness on the medium-bodied palate. Polished finish that's lively. This is a complex cuvee of grapes from Puligny-Montrachet and other parts of the Cote d'`Or with some wine from the Maconnais. Drink now.
Anderen kochten ook