Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 603 wijnen
167-Franciacorta-Vs-Champagne.jpg

Franciacorta versus Champagne

Franciacorta en Champagne zijn de twee meest toonaangevende mousserende wijnen in de wijnwereld. De wijnen hebben veel overeenkomsten; beide zijn hoofdzakelijk gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir en ondergaan beide een tweede vergisting op fles, waarna ze na een periode van rijping een dosage toegevoegd krijgen.
Maar er zijn ook duidelijke verschillen. 
 
Het klimaat: Het klimaat in Franciacorta is warmer dan in de koele regio Champagne. Hierdoor vindt u in Champagne vaak aroma's van Citrus en groene appel waar u in Franciacorta mooie aroma’s van rijpe appel en perzik kunt herleiden. 
 
Kleiner gebied; Dat Franciacorta minder bekend is als Champagne is logisch te verklaren aangezien het gebied 11 keer kleiner is als Champagne. Franciacorta heeft slechts 2.902 hectare aan wijngaarden terwijl Champagne 35.000 hectare heeft.
 
Langere rijping op gist: Zowel Champagne en Franciacorta ondergaan een rijping op de natuurlijke gisting. Echter is de minimale lengte van deze rijping erg verschillend. De Franciacorta wijnen rijpen minimaal 18 maanden op de natuurlijke gistcellen, maar liefst een half jaar langer als in Champagne. Voor de Riserva categorie is dit maar liefst 60 maanden (5 jaar), waar dit bij Reserve Champagne minimaal 12 maanden is. Door deze extra rijping op de natuurlijk gistcellen verkrijgt de wijn een mooie structuur en de aangename aroma’s van brioche, biscuit en geroosterd brood.
 
Lagere opbrengst: In Champagne is het toegestaan 79 hectoliter per hectare te oogsten, wat verhoogd mag worden tot 98 hectoliter. Dit verschil van 19 hecotliter mogen ze toevoegen aan hun ‘reserve’ voorraad. Deze reserve voorraad wordt gebruikt in jaren waarin de oogst tegenvalt en om een bepaalde complexiteit toe te voegen. In Franciacorta is deze toegestane oogst slechts 65 hectoliter per hectare. Dit duidt op een betere kwaliteit van druiven, aangezien de zuren en smaken concentreren zodra de opbrengst van een wijnrank beperkt wordt. 
 
Reserve wijn: Als u op bezoek gaat bij een Champagnehuis zult u ze wellicht horen spreken over reserve wijn of zult u de enorme tanks zien waarin deze reserve wijn wordt opgeslagen. Deze reserve wijn zorgt ervoor dat ieder jaar dezelfde stijl geproduceerd kan worden en dat er een minimaal verschil in smaak per jaargang is. Echter in Franciacorta kiezen ze ervoor geen reserve wijn achter de hand te houden. Dit houd dus eigenlijk in dat ieder jaar een nieuwe 'vintage' Franciacorta wordt geproduceerd. Dit wordt alleen niet op het etiquette vermeld aangezien voor een officiele vintage Franciacorta moet de wijn langer op de natuurlijke gistcellen rijpen. 
 
Kleine estates; Het grootste deel van Champagne wordt gemaakt door grote Champagnehuizen die de druiven en of most van de druiven inkopen om hier wijn van te maken. In Franciacorta wordt 1/3 geproduceerd door drie grote bedrijven; Guido Berlucchi, Ca’ del Bosco en Bellavista. Daarnaast wordt nog 2/3 van de productie gemaakt door kleine familie estates, die zelf de wijngaarden in bezit hebben en beheren. Zij hebben de middelen en beschikken over de motivatie om wijnen van hoge kwaliteit te produceren, omdat dit voor hen ook het meeste opleverd.
 
Export: De grote champagnehuizen zijn met elkaar verantwoordelijk voor 87% van de Champagne die wereldwijd wordt geëxporteerd. Franciacorta, ook wel de “hidden gem” genoemd, doordat het slechts 10% van de gehele productie exporteert. De overige 90% houden de Italianen voor henzelf.   
 
Franciacorta en Champagne zijn twee wijnen die als u er naar een afstand van kijkt enorm veel op elkaar lijken. Echter heeft u kunnen lezen dat er dusdanig veel verschillen zijn tussen de twee wijnen. Toch kunt u concluderen dat in beide regio's wijnen van zeer goede kwaliteit worden geproduceerd. Benieuwd naar de verschillen in smaak? Probeer dan de Franciacorta van Tenuta Montenissa naast een Champagne van Nicolas Feuillatte naast elkaar. 
 
Antinori maakt op Tenuta Montenissa prachtige Francacorta DOCG, waaronder de welbekende Cuvée Royale. Naast de Cuvée Royale worden er ook exclusievere wijnen geproduceerd zoals de Rosé, Blanc de Blanc en de top van de top Contessa Maggi. Teken tot 2 november in op deze exclusieve Franciacorta van Tenuta Montenissa tegen een speciale intekenprijs. 
 
Intekenen