Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 639 wijnen

In de heuvels van Fiesole, het land van Dante

Tenuta Monteloro

Tenuta Monteloro bevindt zich nabij Florence, net achter Fiesole, aan de zuidelijke voet van de Apennijnen op een hoogte van 500 meter boven de zeespiegel. Het landgoed beslaat in totaal 600 hectare (1483 acres), waarvan 94 hectare beplant is met wijnstokken. Dit gebied biedt een unieke omgeving voor de teelt van Riesling en Pinot Bianco, vanwege het koele klimaat gedurende het hele jaar en de rijke minerale bodems. Het Toscaanse terroir uitermate geschikt voor het produceren van deze aromatische witte wijnen.

Volgens de legende raakte Dante geïnspireerd door dit unieke landschap van bossen en smalle witte paden tijdens zijn reizen in de Goddelijke Komedie. Hij werd vereerd door fantastische wezens met het lichaam van een triton en drakenvleugels die in elkaar draaien en de letter "M" vormen, de beginletter van het Monteloro landgoed.

Geschiedenis

Vroeger diende Tenuta Monteloro als thuisbasis voor aristocratische Florentijnse families, waaronder Beatrice Portinari en Dante Alighieri, die hun zomers doorbrachten op het platteland en hun intrek namen in landhuizen die vandaag de dag nog steeds bestaan als bekende overblijfselen van een adellijk verleden. De lokale bevolking vertelt nog steeds verhalen over hoe het Monteloro-gebied de ideale omgeving bood voor het legendarische liefdesverhaal tussen de dichter en zijn levenslange geliefde, zoals beschreven in Dante's gedicht La Vita Nuova. Volgens de legende raakte Dante geïnspireerd door het unieke landschap van bossen en smalle witte paden tijdens zijn reizen in de Goddelijke Komedie.

Klein en divers

Op het landgoed van 94 hectare zijn voornamelijk Riesling, Pinot Bianco en Pinot Grigio aangeplant. De aanwezigheid van kalkrijke kleigrond en een opmerkelijk koel klimaat geeft de wijnen een uniek karakter. Deze wijnen vertonen in hun jeugd knisperende zuren, maar tijdens het rijpen ontwikkelen ze zich tot zachte en goed gestructureerde exemplaren.

De wijnen van Tenuta Monteloro zijn bijzonder complex vanwege de diversiteit van hun wijngaarden. Zij bezitten meerdere kleine wijngaarden, met een oppervlakte van niet meer dan 1 hectare die zich op verschillende hoogtes bevinden. Hierbij geniet elke wijngaard met een andere mate van de blootstelling aan het zonlicht.