Magische Masi Amarone

Masi is dé toonaangevende Amarone producenten, al in 1772 kocht de familie Boscaini de beroemde wijngaard Vaio dei Masi en noemde hun wijnbedrijf Masi. De huidige president Sandro Boscaini wordt 'mister Amarone' genoemd en heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan het produceren van deze unieke wijnen.


Amarone is één van de grote, klassieke wijnen van Italië, samen met Barolo en Brunello. Amarone komt enkel en alleen uit de Valpolicella Classico regio, in dit kleine gebied worden de druiven Corvina, Rondinella, Molinara en de door Masi herontdekte Oseleta gedroogd voordat er wijn gemaakt van gaat worden. Dit proces, appassimento genaamd, zorgt samen met de unieke druiven en ligging van de wijngaarden voor een ongeëvenaarde wijn.

Wereldtop
Masi maakt al generaties lang Amarone wijnen van wereldklasse, hun bekendste is de Amarone Classico, waar wij nu de laatste dozen van de magische oogst 2015 van aanbieden. Deze oogst kreeg maar liefst 95 punten van James Suckling, werkelijk uniek in deze prijsklasse. Ook bieden wij de nieuwe 2015 oogst van de verrukkelijke Amarone Classico Riserva aan, deze oogst is een opvolger van de voortreffelijke 2013. De riserva wordt alleen in de beste jaren gemaakt, zo is er geen 2014 geproduceerd.

Amarone is de ideale bewaarwijn
Amarone wijnen zijn gemaakt om zeer lang te kunnen bewaren, maar zijn ook al 5 jaar na de oogst heerlijk. In zijn jeugd smaakt een goede Amarone vol zwartfruit en droppig, na jaren rijping komen de secundaire tonen meer naar voren en neemt de complexiteit toe. De Amarone's van Masi zijn zeker 25-35 jaar te bewaren en dus ideaal om over vele jaren van te genieten met familie en vrienden. 

Prijs-kwaliteit uitstekend
Gezien het uitzonderlijk lange bewaarpotentieel en de hoge scores hebben de Amarone's van Masi een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Er zijn maar weinig wijnen in Italië of daar buiten die hieraan kunnen tippen. 

Cantina Privata
Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw bewaart Masi de allerbeste wijnen en Cru's in hun Cantina Privata. Uit deze kelder hebben wij 8 kistjes van hun allerbeste Single Vineyard cru's mogen halen: 2011 Campolongo di Torbe en 2011 Mazzano. De lijst met topscores is heel erg lang en deze wijnen behoren tot de allerbeste Amarone wijnen.

Intekenen voor scherpe prijzen
Profiteer van het aanbod Amarone wijnen, nu voor scherpe intekenprijzen. De geselecteerde wijnen zijn (zeer) beperkt beschikbaar.


Masi Amarone Classico 2015
Een van de beste jaargangen van deze eeuw, met de beste score ooit. De wijn is rijk, krachtig en fluweel zacht door de appassimento techniek. Een grote wijn met veel elegantie, finesse en complexiteit met vriendelijke tannines. Geweldig bewaarpotentieel. We hebben de laatste dozen van deze oogst opgehaald, op is op. Op dronk vanaf 2021 en te bewaren tot 2035.
- James Suckling 95 punten
Normaal € 39,95 op intekening: € 35,-


Masi Amarone Classico Riserva 2015
De Amarone Riserva is een trotse, majestueuze, complexe en uitbundige wijn. Een benchmark voor de Amarone categorie wereldwijd. Een rijke, maar wel volledige droge Amarone. Zacht door de lange indroging van de druiven en tegelijkertijd krachtig door de intense smaken en drie jaar rijping op eikenhout. Op dronk vanaf 2022 en te bewaren tot 2040.
Gambero Rosso 3 Bicchieri (maximale score) (oogst 2013)
James Suckling 94 punten (oogst 2015)
Normaal € 62,50 op intekening: € 57,50
Masi Cantina Privata Campolongo di Torbe 2011 
Masi was in de jaren vijftig een van de eerste die Single Vineyard Amarone wijnen produceerden, de wijngaard Campolongo di Torbe geeft een unieke terroir expressie van de regio. Een elegante Amarone, zeer rijk en prachtig in balans. Nu al heerlijk, maar met een grote toekomst voor zich.


Op dronk vanaf 2021 en te bewaren tot 2050.
- James Suckling.97 punten
- Robert Parker 95 punten
- Wine Enthusiast 94 punten
- Wine Spectator 95 punten
- Gambero RossoTRE BICCHIERI (top score) 
- Guida Oro SUPER TRE STELLE (top score) 
- Guida essenziale ai vini d’Italia 96 
Normaal € 139,- op intekening: € 125,- 
Slechts 8 kistjes van 6 flessen beschikbaar. 


Masi Cantina Privata Mazzano 2011
Deze kleine, op 350-400 meter hoogte gelegen, terraswijngaard bevindt zich in de heuvels van Valpolicalla. De Mazzano wijngaard brengt unieke wijnen voort die enkel in de beste jaren gemaakt worden. Gemaakt om lang te rijpen en op unieke moment van te genieten. Vol, overdadig kersen en pruimenfruit worden gevolgd door een intense krachtige smaak en lange, lange afdronk.

Op dronk vanaf 2021 en te bewaren tot 2050.
- Robert Parker 96 punten
- Wine Spectator 95 punten
- Guida essenziale ai vini d’Italia 97 punten 
- Bibenda 2019 5 GRAPPOLI  (top score)
- Guida Oro super tre stelle (top score)
- James Suckling 96 punten
Normaal € 139,- op intekening: € 125,-
Slechts 8 kistjes van 6 flessen beschikbaar. 


Vaio Armaron – Single Vineyard Amarone –
Amarone is een relatief nieuwe wijnstijl, slechts 60 jaar geleden ontstond de Amarone stijl. Voorheen werden de druiven wel gedroogd, maar om zoete stijl van te maken: Recioto.
Deze single vineyard Amarone is wellicht de naamgever van deze nieuwe categorie, de wijngaard heet namelijk Armaron. Maar de werkelijke oorsprong van de naam Amarone is ongewis.


Wat wel duidelijk is: het exceptionele terroir van deze wijngaard, de zeer oude stokken en de eigen druivenkloon Serego Alighieri Molinara zorgen voor een werkelijk unieke wijn: Vaio Armaron.Vaio Special Case Settecento
Wij hebben slechts 8 kisten met deze 6 unieke flessen, tot wel 32 jaar gerijpt in de kelders van Masi.
1 Vaio Armaron 1988 (perfect op dronk en nog 5-10 jaar te bewaren)
1 Vaio Armaron 1998 (perfect op dronk en nog 10-20 jaar te bewaren)
2 Vaio Armaron 2008 (Top 10 Wines of 2015 door Wine Spectator, op dronk, nog 20 jaar te bewaren)
1 Vaio Armaron 2012 (95 punten James Suckling, nog jong, zeker 25 jaar te bewaren)
1 Casal dei Ronchi – Recioto (zoete variant van Amarone, dessertwijn)
Prijs per kist van 6 flessen nu: €895,-
Max 1 kistje per klant.


Tevens hebben wij nog enkele kistjes van de 2012 oogst van de Vaio Armaron beschikbaar, nu al heerlijk, maar ook zeker tot 2035 te bewaren.


Mijn advies
Amarone wijnen rijpen heel mooi maar zijn ook nu al heerlijk om te drinken. De Amarone (Riserva) wijnen zijn heerlijk als hoogtepunt van een mooie avond met vrienden en familie. De Cru's zijn werkelijk unieke wijnen met een lang leven voor zich, voor bijzondere momenten. Met het kistje Vaio Armaron kunt u nu al 30-20-10 jaar gerijpte Amarone's ervaren.