Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 628 wijnen
92 Robert Parker

Vall Llach Porrera Vi de Vila Blanca 2023

Herkomst: Spanje, Priorat
Druif: Cariñena Blanca
Smaakvol en complex wit
Een strogele kleur. In de neus tonen van rijp wit fruit, gedroogde kruiden en bloesem. In de smaak toont de wijn zich vol, rond en gebalanceerd met ook hier het rijpe witte fruit, een subtiel bittertje en een verfijnde, lange afdronk. Een echte eetwijn!
€ 35.90 € 40.95 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Deze mono-varietal van 100% Garnacha Blanca is afkomstig van 3 wijngaarden in het dorp Porrera, 1 van de 12 officiële wijndorpen in Priorat - ‘Vi de Vila’ genaamd. De combinatie van rijp fruit, een subtiel bittertje en een lange afdronk maakt dit een echte eetwijn.

 1100627
Wijnhuis Vall Llach
Land Spanje
Regio Priorat
Druif Cariñena Blanca
Lagering 100% in een roestvrijstalen tank, Deels op eikenhouten vaten
Temperatuur 8 - 10°C
Bewaarpotentie Op dronk
Wijn & Spijs Past bij diverse magere visgerechten, zowel rauw als gegrild, schaal- en schelpdieren en gevogelte.
Sluiting Kurk
Smaak Smaakvol en complex wit
Alcohol 13%
Jaargang 2023

Het wijngebied Priorat is gelegen in Catalonië, Spanje – op zo’n 90 minuten rijden ten zuiden van Barcelona. Priorat (2.000 ha) is – samen met Rioja (65.000 ha) – het enige Spaanse wijngebied met de hoogste status; D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada). Het gebied kenmerkt zich als ruig en afgelegen, met rotsachtige heuvels waar op de steile hellingen de relatief kleine wijngaarden zijn aangeplant. De algehele kwaliteit van de wijnen in dit gebied is bijzonder goed - het beschikbare volume daarentegen is relatief laag.

 

Vall Llach is in de jaren 90 opgericht door Lluis Llach (een beroemde Catalaanse singer/songwriter) en zijn goede vriend Enric Costa, die terugkeerden naar hun roots om wijn te gaan maken in/om het dorp Porrera, 1 van de 12 ‘Vi de Vila’s’ (wijndorpen) in de regio Priorat. Het doel wat men voor ogen had is om de lokale gemeenschap – veelal ouderen – te helpen door hen zowel sociaal als economisch te ondersteunen.

 

Inmiddels wordt Vall Llach geleid door de zoon van Enric, Albert Costa. Albert is 1 van de veelbelovende jonge wijnmakers in Priorat en verantwoordelijk voor de huidige koers: hoogstaande wijnen gemaakt van inheemse druiven Cariñena (rood maar ook wit en ‘gris’), Garnacha (rood en wit) alsook Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Viognier – allen afkomstig van de typische Llicorella (leisteen) bodem in Priorat.

Vall Llach bezit inmiddels 65 ha. aan wijngaarden waarvan men zo’n 100.000 flessen per jaar maakt, verdeeld over 8 wijnen. De topwijn van Vall Llach Mas de la Rosa (100% Cariñena van 100+ jaar oude stokken / score 95 Parker & 98 T.Atkin) is 1 van de slechts 3 toegelaten ‘Grand Cru’ (Gran Vinya Classificada) wijnen uit Priorat.

 
Priorat classificatie
Priorat is een van de slechts twee wijnregio's in Spanje die zich kwalificeren als DOCa, het hoogste kwalificatieniveau voor een wijnregio volgens de Spaanse wijnregelgeving, naast Rioja DOCa. Priorat behaalde zijn gekwalificeerde appellatie status (DOQ) in 2000 (voorafgegaan door Rioja in 1991) en was de eerste regio die in 2007 dorpswijnen in Spanje introduceerde.
De nieuwe classificatie van DOQ Priorat, genaamd Els noms de la terra (De namen van het land), is de meest ambitieuze die ooit is uitgevoerd door een Spaanse wijnproducerende regio naast Bierzo in Castilla y León. Het versterkt het op Bourgogne geïnspireerde model in Spanje, in tegenstelling tot de traditionele classificatie van Rioja op basis van rijpingstijden op eikenhout. Het gaat ook veel verder dan Rioja's nieuwe dorps- en single-vineyard wijncategorieën.Priorat is een van de slechts twee wijnregio's in Spanje die zich kwalificeren als DOCa, het hoogste kwalificatieniveau voor een wijnregio volgens de Spaanse wijnregelgeving, naast Rioja DOCa. Priorat behaalde zijn gekwalificeerde appellatie status (DOQ) in 2000 (voorafgegaan door Rioja in 1991) en was de eerste regio die in 2007 dorpswijnen in Spanje introduceerde.
 
 
 
 
Vall Llach
92 punten - Robert Parker (oogst 2023)
The very balsamic and waxy white 2023 Porrera Vi de Vila Blanco now mentions on the label the places from which the grapes are sourced, the lieux-dits (or parajes) of La Coma d’en Romeu, Mas d’en Perí and La Sentiu, all in the village of Porrera and all planted with young vines on slopes at 400 to 550 meters above sea level. It's pure Garnacha Blanca with varietal typicity, good ripeness and 14.5% alcohol; so, it's not a shy white. After 72 hours of maceration, it fermented with the skins in stainless steel for 25 days, with daily bâtonnage. It matured in 2,000-liter oak foudres for five months. It has a golden color and a ripe nose with notes of ripe apples, some spice and herbs. It's round and juicy, with herbal and balsamic flavors and a dry finish. 10,500 bottles produced. It was bottled in March 2024.
Wijnen van Vall Llach