Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 585 wijnen
94 Robert Parker

Vall Llach Porrera Vi de Vila Negre 2022

Herkomst: Spanje, Priorat
Druif: Cariñena, Garnacha
Krachtig en complex rood, pruimen, cederhout, chocolade, vanille
Een diep donkerpaarse kleur. In de neus donker fruit zoals pruimen, kersen en zwarte bessen met tonen van graniet, zwarte peper, chocolade en vanille. In de smaak wederom donker fruit, complex maar toch rond en gelaagd met een zeer lange afdronk
€ 75.00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Deze 50/50 blend wordt gemaakt van 2 lokale druiven, Cariñena en Garnacha. De druiven zijn afkomstig van 100+ jaar oude wijnstokken uit 3 wijngaarden in het dorp Porrera, 1 van de 12 officiële wijndorpen in Priorat - ‘Vi de Vila’ genaamd.

 1100627
Land Spanje
Regio Priorat
Jaargang 2022
Druif Cariñena, Garnacha
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie 15 jaar
Wijn & Spijs Past bij rijpe lokale kazen, wild (zowel veder- als haarwild) en gegrild (rund-)vlees.
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 15%

Het wijngebied Priorat is gelegen in Catalonië, Spanje – op zo’n 90 minuten rijden ten zuiden van Barcelona. Priorat (2.000 ha) is – samen met Rioja (65.000 ha) – het enige Spaanse wijngebied met de hoogste status; D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada). Het gebied kenmerkt zich als ruig en afgelegen, met rotsachtige heuvels waar op de steile hellingen de relatief kleine wijngaarden zijn aangeplant. De algehele kwaliteit van de wijnen in dit gebied is bijzonder goed - het beschikbare volume daarentegen is relatief laag.

 

Vall Llach is in de jaren 90 opgericht door Lluis Llach (een beroemde Catalaanse singer/songwriter) en zijn goede vriend Enric Costa, die terugkeerden naar hun roots om wijn te gaan maken in/om het dorp Porrera, 1 van de 12 ‘Vi de Vila’s’ (wijndorpen) in de regio Priorat. Het doel wat men voor ogen had is om de lokale gemeenschap – veelal ouderen – te helpen door hen zowel sociaal als economisch te ondersteunen.

 

Inmiddels wordt Vall Llach geleid door de zoon van Enric, Albert Costa. Albert is 1 van de veelbelovende jonge wijnmakers in Priorat en verantwoordelijk voor de huidige koers: hoogstaande wijnen gemaakt van inheemse druiven Cariñena (rood maar ook wit en ‘gris’), Garnacha (rood en wit) alsook Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Viognier – allen afkomstig van de typische Llicorella (leisteen) bodem in Priorat.

Vall Llach bezit inmiddels 65 ha. aan wijngaarden waarvan men zo’n 100.000 flessen per jaar maakt, verdeeld over 8 wijnen. De topwijn van Vall Llach Mas de la Rosa (100% Cariñena van 100+ jaar oude stokken / score 95 Parker & 98 T.Atkin) is 1 van de slechts 3 toegelaten ‘Grand Cru’ (Gran Vinya Classificada) wijnen uit Priorat.

Priorat classificatie
Priorat is een van de slechts twee wijnregio's in Spanje die zich kwalificeren als DOCa, het hoogste kwalificatieniveau voor een wijnregio volgens de Spaanse wijnregelgeving, naast Rioja DOCa. Priorat behaalde zijn gekwalificeerde appellatie status (DOQ) in 2000 (voorafgegaan door Rioja in 1991) en was de eerste regio die in 2007 dorpswijnen in Spanje introduceerde.
De nieuwe classificatie van DOQ Priorat, genaamd Els noms de la terra (De namen van het land), is de meest ambitieuze die ooit is uitgevoerd door een Spaanse wijnproducerende regio naast Bierzo in Castilla y León. Het versterkt het op Bourgogne geïnspireerde model in Spanje, in tegenstelling tot de traditionele classificatie van Rioja op basis van rijpingstijden op eikenhout. Het gaat ook veel verder dan Rioja's nieuwe dorps- en single-vineyard wijncategorieën.Priorat is een van de slechts twee wijnregio's in Spanje die zich kwalificeren als DOCa, het hoogste kwalificatieniveau voor een wijnregio volgens de Spaanse wijnregelgeving, naast Rioja DOCa. Priorat behaalde zijn gekwalificeerde appellatie status (DOQ) in 2000 (voorafgegaan door Rioja in 1991) en was de eerste regio die in 2007 dorpswijnen in Spanje introduceerde.
 
 
 
 
Vall Llach
94 punten - Robert Parker (oogst 2021)
The very aromatic and showy red village wine 2021 Porrera was produced with a blend of 56% Cariñena and 44% Garnacha from three ancient plots on steep slopes that are worked by horse and give very low yields of concentrated juice. It fermented with indigenous yeasts in 300-liter oak barrels and 1,000-liter stainless steel vats. Part of the Cariñena matured in 300-liter barrels and part in foudre, and the Garnacha matured part in foudre and part in concrete egg for 14 months, during which time the wine was racked once. It's ripe and powerful but has freshness and elegance and a lot less oak than in the past. It has a fine thread in the palate, the tannins are very fine and the wine is elegant and balanced. 4,544 bottles produced. It was bottled in October 2022.