Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 637 wijnen
13-Guado-al-Tasso-Bolgheri.jpg

2015 Guado al Tasso Bolgheri: 97/100 punten!

Wij hebben de wijnen geproefd en het zijn stuk voor stuk juweeltjes die ruim 20 jaar bewaard kunnen worden. De komende maanden worden de absolute incoonwijnen van Antinori vrijgegeven zoals Tignanello, Solaia en nu als eerste de Guado al Tasso!
 

James Suckling gaf als eerste wijncriticus een ongekende score van 97/100 punten voor de Guado al Tasso 2015. Vele wijnschrijvers zullen de komende maanden volgen, maar de kans is groot dat de wijn dan al uitverkocht is. Wij kregen een kleine allocatie van Antinori en bieden deze je als eerste aan. Historie Bolgheri en Antinori Piero Antinori is persoonlijk verantwoordelijk voor de ontdekking en evolutie van het wijngebied Bolgheri. Piero was betrokken bij de wijnprojecten Sassicaia en Ornellaia, voor hij in de jaren 80 zijn eigen estate stichtte in Bolgheri: Tenuta Guado Al Tasso.

De naam Antinori is dan ook echt verbonden aan dit luxueuze wijngebied aan de Toscaanse kust. De vader van Piero kreeg dit landgoed in handen toen hij trouwde met Carlotta della Gherardesca, haar familie had dit gebied (10.000 hectare) sinds 1800 in bezit. Alle topestates in Bolgheri vinden hun oorsprong bij de familie Antinori, de zus van Carlotta, Clarice trouwde met Markies Mario Incisa della Rocchetta en het landgoed werd in twee stukken verdeeld: Tenuta San Guido (van Sassicaia) en Tenuta Guado al Tasso. Later kreeg de broer van Piero, Ludovico, een stuk van Tenuta San Guido in handen en stichtte met hulp van Piero het andere beroemde Tenuta Ornellaia. 

Het domein Guado al Tasso Guado al Tasso werd voor het eerst geproduceerd in 1990, maar al vanaf de jaren zestig was Piero zeer betrokken bij het gebied, hij maakte destijds de wijn Sassicaia bij zijn neef. Met al die kennis en kunde stichtte hij zijn eigen domein, plantte de juiste druivensoorten (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot) en wachtte tot de druivenstokken oud genoeg waren om de kwaliteit te kunnen leveren voor topwijnen die de naam Antinori mogen dragen. De naam Guado al Tasso is ontleent aan de dassen die in de vele beken leven die door het landgoed stromen.
 
Het landgoed ligt ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van de stad Florence in de buurt van het middeleeuwse Bolgheri in het noorden van Maremma, Toscane. Het domein, 1000 hectare groot, strekt zich uit van de kust tot de heuvels waar de wijngaarden worden verbouwd op rotsachtige en licht kalkrijke bodems. Proces Gemaakt van de klassieke Bordeaux blend: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. De druiven worden zorgvuldig met de hand geplukt en 2 keer gesorteerd waarna ze de eerste vergisting ondergaan in RVS tanks gedurende 15-20 dagen. Vervolgens vindt de malolactische gisting plaats in nieuwe kleine eiken vaten. Een jaar na dit proces wordt de wijn met de grootste precisie geblend waarna de wijn verder rijpt op grotere houten vaten voor nog eens 6 maanden voordat de botteling begint. Daarna blijft de wijn nog rijpen op de fles.
 
Proefnotitie De 2015 Guado al Tasso heeft een intense, robijnrode kleur. De eerste sensaties, die van vanille en leer, zijn volledig geïntegreerd in de tonen van pruimen, blauwe bessen, en hints van mediterrane kruiden. Een intens mondgevoel met aanwezige tannines die de wijn karakter geven. De afdronk is alcoholisch met tonen van cassis, zwarte bessen en zoethout. Deze wijn kan zeker 20 jaar bewaard worden en zal vanaf 2020 op dronk komen. 
 
Ons advies; koop 12 flessen en leg deze in uw kelder.

Geef de wijn 2 tot 3 jaar de tijd om in de fles optimaal te rijpen en probeer er daarna elk jaar 1 of 2. Je krijgt geen spijt van de wijn, deze Guado al Tasso zal zich geweldig ontwikkelen en onze verwachting is dat deze wijn de komende tijd flink duurder gaat worden vanwege de grote aandacht en kleine productie.Je zult de komende 10-20 jaar veel plezier beleven aan elke fles die op tafel komt. Van de perfecte oogst 2015 hebben wij 40 kistjes kunnen bemachtigen. Bestellingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld, op is ook echt op.

 
gerelateerde blogs
59 Voorspelling 2022 blogbanner z tekst.

Investeren in wijn: 2022

In deze blog leest u informatie over de vijf wijntrends voor het jaar 2021.

22 Guado al Tasso 2016 de beste score ooit

Guado al Tasso 2016: de beste score ooit

Deze week kregen wij het bericht dat de oogst 2016 Guado al Tasso Superiore de hoogste score ooit heeft ontvangen!

50 Badia a Passignano

Badia a Passignano

Badia a Passignano; het magische klooster waar monniken nog altijd waken over de gelijknamige wijn.

lapostolle blogbanner z tekst

Clos Apalta: 3x perfecte 100 punten!

Clos Apalta is een unieke wijn, gemaakt op een unieke plek en nestelt zich nu tussen de absolute wereldtop.