Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 601 wijnen
59-Voorspelling-2022-blogbanner-z-tekst..jpg

Investeren in wijn: 2022

5 trends voor 2022

1. De 'fine wine' markt wordt diverser
Het is geen nieuws dat rode Bordeaux nog steeds verreweg het grootste aandeel (55%) in de 'Fine Wine Trade' heeft. Maar wat heel erg interessant is: het aandeel Bordeaux is in 10 jaar tijd gedaald van 95% naar 55%! Kortom, wijndrinkers en investeerders kijken een stuk verder dan Bordeaux. Bourgogne heeft een aandeel van 19% inmiddels, maar ook Italië (9%), Champagne (9%) en Rhone (3%) hebben flink gewonnen. De wereld van premium wijnen wordt diverser en dat is goed nieuws want er worden wereldwijd prachtige wijnen gemaakt. Hoe lang zal het duren voordat Chili, Zuid-Afrika en Portugal (buiten de port) een plekje krijgen in deze ranglijsten?

2. Vraag naar topwijnen neemt toe
De productie van de echte topwijnen zijn (zeer) gelimiteerd, zeker de wijnen afkomstig uit een bepaalde herkomstbenaming (DOC/AOC) en nog schaarser zijn de 'Single Vineyard' wijnen. Deze zijn niet uit te breiden en het aanbod staat min of meer vast, terwijl de vraag naar deze topwijnen toeneemt door de wereldwijde welvaartsgroei. Er komen steeds meer (zeer) gefortuneerde mensen bij, overal ter wereld en een deel daarvan is geïnteresseerd in mooie wijnen. Dit zal leiden tot stijgende prijzen voor deze specifieke wijnen.

3. Rode Bourgogne
Is zeer sterk stijgende in de verschillende indices zoals Liv-Ex. De kracht van rode Bourgogne is dat het echt heel erg schaars is en dat de productie niet makkelijk kan worden vergroot vanwege de kleine appellations en de mega hoge prijzen voor de beste wijngaarden. Daarnaast is het goed te bewaren, waardoor de beleggingshorizon ruim is. Dit in tegenstelling tot witte Bourgogne, ook schaars en kostbaar, maar meer om zelf van te genieten. De bekendste naam is natuurlijk Domaine Romanee Conti (kortweg DRC), maar er zijn meer sterren zoals Domaine Leroy, Armand Rousseau en Domaine Prieure Roch.

4. Grootformaten
Nog schaarser dan de al schaarse topwijnen zijn de magnums, dubbel magnums en nog grotere flessen. Zeker die van topoogsten en in originele verpakking zijn dit vaak goede investeringen.

5. Namaak
Niet de leukste trend, maar er worden meer en meer namaakflessen gevonden van topwijnen. Soms komt dit in het nieuws zoals vorig jaar bij Pingus en Vega Sicilia, twee Spaanse topwijnen, waarvan de schade 1,7 miljoen euro bedroeg. Maar vaak haalt het ook niet het nieuws. Belangrijkste tip: koop je wijn bij een zeer betrouwbare partner, liefst zo dicht mogelijk bij de bron. En als het te mooi is om waar te zijn, is dat het vaak ook.

Mocht u meer informatie willen of persoonlijk advies, neem contact met ons op. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.
 

gerelateerde blogs
66 De Super Tuscans Tignanello vs Solaia

Dé Super Tuscans: Tignanello vs Solaia

Solaia volgde enkele jaren later en wordt nu gezien als dé ultieme Super Tuscan. Maar wat is het verschil tussen beide Antinori legendes?

75 Wereldklasse wijnen van Lapostolle

Wereldklasse wijnen van Lapostolle

Naast de icoonwijn Clos Apalta maakt Lapostolle meer wijnen van wereldklasse en ook voor zeer aantrekkelijke prijzen!

46 Icoon uit Bolgheri

De icoonwijnen van Tenuta Guado al Tasso

Piero Antinori is persoonlijk verantwoordelijk voor de ontdekking en evolutie van het wijngebied Bolgheri

1 blogbanner PaulJaboulet cru's

Paul Jaboulet Cru's 2018

Paul Jaboulet’s Hermitage La Chapelle is een van de iconische wijnen van de beroemdste heuvel in het Rhônedal: De Hermitage.