Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 603 wijnen
66-De-Super-Tuscans-Tignanello-vs-Solaia.jpg

Dé Super Tuscans: Tignanello vs Solaia

Tignanello is de allereerste Super Tuscan ooit geproduceerd. Als 'tafelwijn' veroverde Tignanello de (wijn)wereld en is nu een van de bekendste en meest geliefde Italiaanse wijnen.
 
Het idee voor een nieuwe Chianti 
In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was het zeer gebruikelijk en conform de regels van de DOCG Chianti Classico om witte druiven (Trebbiano) toe te voegen aan de rode Chianti wijnen. Piero Antinori en de bekende wijnmaker Giocomo Tachis wilden een veel betere wijn maken en zo onstond het idee voor Tignanello.

Single Vineyard, Cabernet Sauvignon en geen witte druiven
Zo laat Tignanello zich samenvatten, nu is dit volstrekt normaal, maar in de jaren 70 zorgde dit voor een revolutie in Toscane. Piero Antinori vond op zijn estate Tignanello, in de het hart van de Chianti Classico, het ideale terroir voor de Toscaanse Sangiovese én de Cabernet Sauvignon uit Bordeaux. Samen met Giocomo Tachis maakte Piero een blend van 80% Sangiovese en 20% Cabernet Sauvigon en liet deze rijpen op kleine eikenhouten barriques. Geheel tegen de regels van de DOCG Chianti Classico, maar maakte hiermee wel een geweldige wijn: Tignanello.

Eerste Super Tuscan
De naam 'Super Tuscan' wordt nu te pas en te onpas gebruikt voor wijnen die naast Sangiovese ook een deel Cabernet Sauvignon of Merlot bevatten. Maar deze eretitel werd voor het eerst toegekend aan Tignanello door een Amerikaanse wijnjournalist. Want hoe noem je een wijn die buiten de DOCG regels valt en als Vino di Tavola op de markt werd gebracht, maar wel veel beter en kostbaarder was?
 
Creatie van Solaia in 1978
Na de controverciële introductie van Tignanello, maar ook het succes van deze wijn gingen Piero en Giocomo verder op zoek naar de perfecte wijn. Hun meest zonnige wijngaard 'Solaia' op het estate Tignanello was grotendeels beplant met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De druiven van deze wijngaard worden rijper en rijker dan andere op het estate. Na wat experimenten maakte Antinori in 1978 de allereerste Solaia, een blend van 80% Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, aangevuld met 20% Sangiovese. Exact de omgekeerde verhoudingen van Tignanello.

Alleen in de beste jaren 
Beide wijnen worden alleen in de beste jaren geproduceerd. Tignanello bijvoorbeeld niet in 1972, 1973, 1974, 1976, 1984, 1992 en 2002. Voor Solaia geldt hetzelfde, alleen als de kwaliteit van de druiven goed genoeg is, wordt Solaia gemaakt. 

Oogst 2002
Een jaar waar er wel Solaia werd geproduceerd, maar geen Tignanello is 2002. Dit jaar staat bekend als dramatisch voor Italiaanse wijnen, vooral Sangiovese had het zwaar. Vandaar ook geen Tignanello dat jaar, maar Solaia is wel geproduceerd, wel in een andere blend: 90% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. Dus geen Sangiovese. Hij kreeg als ondertitel op het label 'annata diversa', waarmee Antinori aangeeft dat het een 'ander jaar' is dan andere Solaia's. Het is een cultjaar geworden waar nog lastig aan te komen is.
 
Recente oogstjaren en specificaties
Bekijk de afgelopen 10 oogsten van de beide wijnen op deze blog. en ontdek welke oogsten de allermooiste zijn.
 
Rechtstreeks uit de kelders van Antinori
In onze shop vind je verschillende oogstjaren en formaten van Tignanello, rechtstreeks uit de kelders van Antinori, dus met de zekerheid dat de wijn perfect bewaard is en dat je het originele product koopt.
 
gerelateerde blogs
12 Matarocchio

Antinori Guado al Tasso Matarocchio 2016

Wij informeren u als liefhebber van de Guado Al Tasso Matarocchio 2016 van Antinori als eerste over deze wijn.

59 Voorspelling 2022 blogbanner z tekst.

Investeren in wijn: 2022

In deze blog leest u informatie over de vijf wijntrends voor het jaar 2021.

71 Tignanello 2017

Tignanello 2017: 96 punten en zeer schaars

Als 'tafelwijn' veroverde Tignanello de (wijn)wereld. Nog steeds is het een van de bekendste en meest geliefde Italiaanse wijnen. Wat is het geheim?

50 Badia a Passignano

Badia a Passignano

Badia a Passignano; het magische klooster waar monniken nog altijd waken over de gelijknamige wijn.