Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 603 wijnen
25-6-dingen-die-u-niet-wist-over-Amarone.jpg

6 dingen die u niet wist over Amarone

Amarone is een van de bekendste en kostbaarste wijnen van Italië. Met zijn krachtige en onderscheidende smaak is Amarone een van de meest kenmerkende wijnen van Italië. De 6 dingen die deze legendarische wijn zo bijzonder maken: 

De geboortegrond 
Amarone mag, net zoals bijvoorbeeld Champagne, alleen uit een klein afgebakend gebied komen, Namelijk uit de  Valpolicella regio. Denk aan Verona, het Gardameer en Romeo & Juliet en je bent er! 

One of a kind 
Het droogproces van de druiven is uniek, dit noemen we appassimento. Dit proces duurt tussen de drie en vier maanden en is van cruciaal belang voor het unieke karakter van Amarone. Naarmate de druiven drogen concentreren suikers, zuren, tannines, aroma's en extracten zich. Daarnaast treden er binnen de druiven verschillende reacties op waardoor er meer complexiteit ontstaat. 

Baby en Mini Amarone 
Bestaat niet! Baby of Mini Amarone is een marketingterm om wijnen aan te duiden die gedeeltelijk gemaakt zijn van gedroogde druiven, zoals Ripasso. En een 'Amarone van het Zuiden' bestaat trouwens ook niet ;-) Amarone is Amarone. 

De smaak 
De droging van de druiven zorgt voor een intensieve en stevige wijn. Wat de Amarone uniek maakt is het 'zachte mondgevoel' wat de wijn rond maakt, maar nooit zoet. 

Kostbaar 
Een Amarone onder de €30,- is schaars en zelden echt lekker. Verwacht tussen de €30,- en €50,- per fles te betalen. Waarom? a. Er zijn twee keer zoveel druiven nodig vanwege het indrogen b. 100 - 120 dagen drogen c. De druiven zijn kostbaar omdat deze schaars zijn d. Minimaal drie tot vijf jaar rijping in de kelder 

De druiven 
Slechts een handvol lokale Valpolicella druiven zijn toegestaan: de Corvina, Rondinella en Molinara zijn het bekendst, maar de door Masi herontdekte Oseleta is ook toegestaan. 

 

Wil je een echte top Amarone proberen? Kijk dan eens naar wijnen van Bertani, Quintarelli of onze topproducent Masi.

 
gerelateerde blogs
46 Icoon uit Bolgheri

De icoonwijnen van Tenuta Guado al Tasso

Piero Antinori is persoonlijk verantwoordelijk voor de ontdekking en evolutie van het wijngebied Bolgheri

23 De ultieme Amarone Riserva

Dé ultieme Amarone Riserva

Als je aan Amarone denkt, denk je aan Masi. Maar hoe komt dit familiebedrijf aan deze naamsbekendheid?

52 Magische Masi Amarone

Magische Masi Amarone

De huidige president Sandro Boscaini wordt 'mister Amarone' genoemd en heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan deze unieke wijnen!