Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 627 wijnen
57-Antinori-Brunello-familie.jpg

Antinori's Brunello familie

Brunello di Montalcino
Een van de grote drie wijnen van Italië: Barolo, Amarone en Brunello. Het gebied in het zuiden van Toscane om de stad Montalcino heen heeft een grootse reputatie opgebouwd voor zijn complexe wijnen met een groot bewaarpotentieel. Gemaakt van een lokale variant van Sangiovese, Brunello genaamd, volgens een traditionele methode. De wijn ondergaat een intensieve vatrijping en rijpt daarna rustig door op fles, om ruim vier jaar na de oogst te worden vrijgegeven. Voor Brunello Riserva is dit zelfs zes jaar na de oogst.

Montalcino
Het schilderachtige dorp Montalcino vormt het decor van deze wijn. Het gebied ligt ten zuiden van Chianti Classico en kent hierdoor hogere gemiddelde temperaturen. Dit kan best een uitdaging zijn in het maken van elegante en frisse wijnen van de toch al lastig te verbouwen Sangiovese druif. Maar de familie Antinori zou de familie Antinori niet zijn als ze naar het gebied kwamen met een specifiek doel; het produceren van verfijnde wijnen met karakter en bewaarpotentieel.
 
Het estate Pian delle Vigne
Het Pian delle Vigne Estate is in 1995 aangekocht door de familie Antinori en ligt zo'n zes kilometer ten zuiden van de stad Montalcino boven de vallei van de rivier Orcia. Het landgoed dankt zijn naam aan een typisch 19e-eeuws treinstation. Het landgoed bestaat uit 184 hectare land, waarvan zo'n 65 hectare zijn aangeplant tussen 130 en 200 meter boven de zeespiegel liggend op het zuidwesten. De bodem bestaat grotendeels uit klei en kalksteen en is rijk aan kleine steentjes. Het landgoed produceert uitsluitend Sangiovese en maakt drie verschillende wijnen: Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino en een Riserva.
 
Inschrijving
Tot 23 mei kunt u intekenen op deze geweldige wijnen voor speciaal primeur aanbod.
 
Direct intekenen

De wijnen
Nieuw Jaargang: Brunello di Montalcino 2017 
93 punten | James Suckling
Dit oogstjaar zal worden herinnerd als een van de warmste jaren in tijden. Dit zorgde voor een vroege ontknoping van de knoppen, minder bladgroei en kleinere druiventrossen. Gelukkig viel er in September de regen waarnaar de wijnranken verlangt hadden, waardoor het rijpingsproces werd vertraagd en de druiven uitmuntend konden rijpen; rustig en gelijkmatig, met als resultaat prachtige gezonde druiven. Pian delle Vigne Brunello di Montalcino heeft een complexe neus met tonen van rijp rood fruit, pruimen en dadels gevolgd door aroma’s van viooltjes, gember en chocolade. De smaak is zacht en rond, een harmonieuze wijn met een uitstekende balans. De aangename frisheid geeft de wijn lengte en de wijn is rijk van smaak. Tonen van zoethout en cacaopoeder en rijp rood fruit bepalen de afdronk. Kortom; een wijn met een buitengewone expressie en veel finesse.

Brunello di Montalcino 2016
93 punten | Wine Advocate
93 punten | Wine Spectator
Geweldige wijn uit wederom een erg goed jaar. Pian Delle Vigne Brunello 2016 wordt één jaar opgevoed op houten vaten en mag niet eerder dan de eerste januari van het vijfde jaar na de oogst de markt op om verkocht te worden. Intense robijnrode kleur met vele hoogtepunten. De Pian delle Vigne is een meesterwerk geworden. Het heeft in de neus tonen van rijp en gedroogd fruit van kers en zwarte bes, samen met aardse tonen en balsamico. De smaken zijn krachtig, soepel en zijdeachtig. In de eerste aanzet een uitstekende balans tussen tannines en zuren die toevoegen aan de frisheid en de lengte. In de afdronk rijp fruit, kruiden en bittere chocolade. Begint al mooi op dronk te komen en houdbaar tot minimaal 2030.
Ook beschikbaar op kist en zeer beperkt verkrijgbaar in magnum, dubbel magnum en 5l flessen.

Brunello di Montalcino 2015
94 punten | James Suckling
Geweldige wijn uit een subliem jaar. Pian Delle Vigne Brunello 2015 wordt één jaar opgevoed op houten vaten en mag niet eerder dan de eerste januari van het vijfde jaar na de oogst de markt op om verkocht te worden. Intense robijnrode kleur met vele hoogtepunten. De Pian delle Vigne is een meesterwerk geworden. Het heeft in de neus tonen van rijp en gedroogd fruit, samen met balsamico en pittige sensaties van leer en tabak. De smaken zijn krachtig, soepel en zijdeachtig. In de eerste aanzet een uitstekende balans tussen tannines en zuren die toevoegen aan de frisheid en de lengte. In de afdronk rijp fruit, kruiden en bittere chocolade. Begint op dronk te komen en houdbaar tot minimaal 2035. Ook verkrijgbaar in magnum en dubbel magnum flessen, beide zeer beperkt.
 
Rosso di Montalcino 2019
92 punten | James Suckling
Vaak mini Brunello genoemd, maar een heel ander type wijn. Lekker in zijn jonge jaren, licht van kleur en heerlijk om wat koeler te drinken. Gemaakt van jongere wijngaarden die uitsluitend bedoeld zijn voor de Rosso, dus geen 'leftovers' van de Brunello. Geniet van deze wijn in combinatie met Aziatische gerechten of met rode pasta's. De 2019 oogst is zeer geslaagd voor deze wijn.
 
Brunello di Montalcino Riserva Vignaferrovia 2015
Robert Parker: 93 punten | James Suckling: 94 punten
Wordt twee jaar opgevoed op houten vaten en mag niet eerder dan de eerste januari van het zesde jaar na de oogst de markt op om verkocht te worden. Intense robijnrode kleur met vele hoogtepunten. Door zeer strenge selectie en de lange ervaring van het wijnmaakteam van Antinori, is de Vignaferrovia een meesterwerk geworden. Het heeft in de neus tonen van rijp en gedroogd fruit, samen met balsamico en pittige sensaties van leer en tabak. De smaken zijn krachtig, soepel en zijdeachtig. In de eerste aanzet een uitstekende balans tussen tannines en zuren die toevoegen aan de frisheid en de lengte. In de afdronk rijp fruit, kruiden en bittere chocolade. Alleen gemaakt in de beste jaren. 
 

Ons advies
De Brunello 2017 is voor de langere termijn, leg deze oogst in de kelder en geniet er vanaf 2023 van. De Brunello 2016 is nu echt heerlijk, maar kan ook nog jaren liggen. We hebben nog enkele grootformaten van de jaargang 2000 welke op dit moment perfect op dronk is en nog 2-3 jaar kan rijpen.

Intekenen
gerelateerde blogs
12 Matarocchio

Antinori Guado al Tasso Matarocchio 2016

Wij informeren u als liefhebber van de Guado Al Tasso Matarocchio 2016 van Antinori als eerste over deze wijn.

59 Voorspelling 2022 blogbanner z tekst.

Investeren in wijn: 2022

In deze blog leest u informatie over de vijf wijntrends voor het jaar 2021.

71 Tignanello 2017

Tignanello 2017: 96 punten en zeer schaars

Als 'tafelwijn' veroverde Tignanello de (wijn)wereld. Nog steeds is het een van de bekendste en meest geliefde Italiaanse wijnen. Wat is het geheim?

50 Badia a Passignano

Badia a Passignano

Badia a Passignano; het magische klooster waar monniken nog altijd waken over de gelijknamige wijn.