Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 473 wijnen
57-Antinori-Brunello-familie.jpg

Antinori's Brunello familie

Niet alleen James is enthousiast, de wijnmakers van Antinori's estate in Montalcino ook. De druiven zijn perfect rijp geworden, waren geconcentreerd en perfect om een bewaarwijn van te maken. Ook wij waren direct enthousiast, een zeer complexe Brunello die alles in zich heeft om over vijf jaar een perfect glas te worden.

Brunello di Montalcino
Een van de grote drie wijnen van Italië: Barolo, Amarone en Brunello. Het gebied in het zuiden van Toscane om de stad Montalcino heen heeft een grootse reputatie opgebouwd voor zijn complexe wijnen met een groot bewaarpotentieel. 

Gemaakt van een lokale variant van Sangiovese, Brunello genaamd, volgens een traditionele methode. De wijn ondergaat een intensieve vatrijping en rijpt daarna rustig door op fles, om ruim vier jaar na de oogst te worden vrijgegeven. Voor Brunello Riserva is dit zelfs zes jaar na de oogst.

Het Estate Pian delle Vigne
Het Pian delle Vigne Estate ligt zo'n zes kilometer ten zuiden van de stad Montalcino boven de vallei van de rivier Orcia. Het landgoed dankt zijn naam aan een typisch 19e-eeuws treinstation. Het landgoed bestaat uit 184 hectare land, waarvan zo'n 65 hectare zijn aangeplant tussen 130 en 200 meter boven de zeespiegel liggend op het zuidwesten. De bodem bestaat grotendeels uit klei en kalksteen en is rijk aan kleine steentjes. Het landgoed produceert uitsluitend Sangiovese en maakt drie verschillende wijnen: Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino en een Riserva.

DE WIJNEN
Om te bewaren: Brunello di Montalcino 2015
James Suckling: 94 punten
Geweldige wijn uit een subliem jaar. Pian Delle Vigne Brunello 2015 wordt één jaar opgevoed op houten vaten en mag niet eerder dan de eerste januari van het vijfde jaar na de oogst de markt op om verkocht te worden. Intense robijnrode kleur met vele hoogtepunten. De Pian delle Vigne is een meesterwerk geworden. Het heeft in de neus tonen van rijp en gedroogd fruit, samen met balsamico en pittige sensaties van leer en tabak. De smaken zijn krachtig, soepel en zijdeachtig. In de eerste aanzet een uitstekende balans tussen tannines en zuren die toevoegen aan de frisheid en de lengte. In de afdronk rijp fruit, kruiden en bittere chocolade. Begint op dronk te komen en houdbaar tot minimaal 2035. Ook verkrijgbaar in magnum en dubbel magnum flessen, beide zeer beperkt.
 
Om nu van te genieten:
Brunello di Montalcino 2014
James Suckling: 90 punten | Robert Parker: 91 punten
Een unieke kans om nu en de komende jaren te genieten van een rijpe Brunello. Wij konden nog 132 flessen van de vorige oogst 2014 bij kopen voor een goede prijs! Is nu heerlijk en houdbaar tot 2030.
 
Rosso di Montalcino 2018
Vaak mini Brunello genoemd, maar een heel ander type wijn. Lekker in zijn jonge jaren, licht van kleur en heerlijk om wat koeler te drinken. Gemaakt van jongere wijngaarden die uitsluitend bedoeld zijn voor de Rosso, dus geen 'leftovers' van de Brunello. Geniet van deze wijn in combinatie met Aziatische gerechten of met rode pasta's. De 2018 oogst is zeer geslaagd voor deze wijn.

Brunello di Montalcino Riserva Vignaferrovia 
Robert Parker: 93 punten | James Suckling: 94 punten
Wordt twee jaar opgevoed op houten vaten en mag niet eerder dan de eerste januari van het zesde jaar na de oogst de markt op om verkocht te worden. Intense robijnrode kleur met vele hoogtepunten. Door zeer strenge selectie en de lange ervaring van het wijnmaakteam van Antinori, is de Vignaferrovia een meesterwerk geworden. Het heeft in de neus tonen van rijp en gedroogd fruit, samen met balsamico en pittige sensaties van leer en tabak. De smaken zijn krachtig, soepel en zijdeachtig. In de eerste aanzet een uitstekende balans tussen tannines en zuren die toevoegen aan de frisheid en de lengte. In de afdronk rijp fruit, kruiden en bittere chocolade. Alleen gemaakt in de beste jaren. 

Ons advies
De Brunello 2015 is voor de langere termijn, leg deze oogst in de kelder en geniet er vanaf 2022 van. De Brunello 2014 is nu echt heerlijk, maar kan ook nog jaren liggen. De Rosso is perfect op dronk en kan nog 2-3 jaar rijpen.

 

gerelateerde blogs

12 Matarocchio

Antinori Guado al Tasso Matarocchio 2016

Wij informeren u als liefhebber van de Guado Al Tasso Matarocchio 2016 van Antinori als eerste over deze wijn.

77 blogbanner vooruitblik 2021

Investeren in wijn: 2021

In deze blog leest u informatie over de vijf wijntrends voor het jaar 2021.

71 Tignanello 2017

Tignanello 2017: 96 punten en zeer schaars

Als 'tafelwijn' veroverde Tignanello de (wijn)wereld. Nog steeds is het een van de bekendste en meest geliefde Italiaanse wijnen. Wat is het geheim?

50 Badia a Passignano

Badia a Passignano

Badia a Passignano; het magische klooster waar monniken nog altijd waken over de gelijknamige wijn.