Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 635 wijnen
95 James Suckling
95 Wine spectator
95 Decanter

Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione 2019

Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Sangiovese
Vol en rond rood
Badia a Passignano is een beroemde burcht op de heuveltop nabij Tenuta Tignanello. Marchese Antinori produceert hier sinds jaar en dag zijn top Chianti Classico. Sinds enkele jaren is deze categorie gedoopt tot Gran Selezione. Zeg maar het beste van het beste op Chianti Classico gebied. Geweldige wijn, net zo robuust en stevig als de burcht waar hij naar vernoemd is.
€ 52,50 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Intense robijnrode kleur. In de geur veel rijp rood fruit zoals frambozen, kersen en bramen, versmolten met specerijen en zoethout. De aanzet van de smaak is indrukwekkend: fraai geconcentreerd gerijpt rood fruit maakt het geheel mondvullend. Traditioneel in complexiteit, rondheid en elegantie, maar ook modern in de intense fruitaroma’s, toegankelijkheid en rijpe, zachte tannines.

Stefano
Wijnkaartnaam Antinori Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione
Land Italië
Regio Toscane
Jaargang 2019
Druif Sangiovese
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 15-20 jaar na het oogstjaar te bewaren
Wijn & Spijs Hazenrug en gegrild vlees zijn favoriet.
Sluiting Kurk
Smaak Vol en rond rood
Alcohol 13,5%
Italië, Toscane
Is het toeval dat de plek die meer dan 1000 jaar lang het centrum van Italië is geweest, ook de plek is waar de mooiste Sangiovese van Toscane wordt gemaakt? De plek waar kunst, literatuur en wetenschap tot bloei kwamen, de plek waarover in zoveel oude documenten wordt geschreven en de plek waar wijnstokken van meer dan 1000 jaar oud zijn gevonden? Badia a Passignano; het magische klooster waar monniken nog altijd waken over de gelijknamige wijn.
 
De wijngaarden
Badia a Passignano ligt in het hart van het Chianti Classico gebied vrijwel naast Tenuta Tignanello. Hier komen de andere beroemde wijnen van de familie Antinori vandaan, zoals Tignanello en Solaia. De oudste documenten over het jaar waarin Badia a Passignano is gesticht dateren uit het jaar 891. De familie Antinori heeft al eeuwenlang een hechte band met het klooster en in 1987 kochten ze een aantal van de wijngaarden. Sindsdien maken ze dankbaar gebruik van de eeuwenoude kennis van de monniken voor het maken van Badia a Passignano.
 
100% Sangiovese
Waar de familie Antinori de grondlegger is van de combinatie tussen Sangiovese druiven en internationale druiven, kiezen ze hier voor alleen Sangiovese. Net zoals bij de grote Pinot Noirs uit de Côte de Beaune in Bourgogne, geeft deze wijn daardoor een prachtige authentieke expressie van puur fruit, elegantie, en levendigheid. Badia a Passignano laat zien dat je voor een grootse wijn uit Chianti Classico niet altijd internationale druiven nodig hebt.
 
Bodem
De bodem is hier perfect voor het verbouwen van Sangiovese van topkwaliteit, getuige de jarenlange reputatie van de naburige wijnen. Sangiovese is echter een druif die zich moeilijk laat leiden, maar als je zijn karakter begrijpt kan hij geniaal zijn. Met Badia a Passignano zet de familie de standaard voor een wijn gemaakt van 100% Sangiovese druiven. De Antinori's kennende, is dit alles geen toeval en is precies deze plek gekozen om een Sangiovese in zijn meest pure vorm te maken.  
 
Gran Selezione
In 2013 werd in het gebied een nieuwe herkomstbenaming toegevoegd. Helemaal bovenaan in de piramide van Chianti Classico, werd 'Gran Selezione' de vertaling van absolute top wijnen die in het gebied worden gemaakt. Slechts een zeer klein aantal producenten voldoet aan de eisen om deze benaming te mogen gebruiken en alle wijnen worden streng gekeurd. De wijn rijpt volgens de regels minstens 30 maanden. De wijnmakers bij Antinori hoefden echter niks aan de wijn te veranderen. Badia a Passignano voldeed al aan alle eisen en is dan ook de crème de la crème van het gebied. 
 
Badia a Passignano
95 punten - James Suckling (oogst 2018)
This is a really beautiful red with cherry, blackberry, violet and chocolate character. Full and layered, yet it remains linear and bright, with an energetic finish. So drinkable now, but better in 2024.
95 punten - Wine spectator (oogst 2019)
A dense, rich red highlighted by black cherry, blackberry and blueberry flavors, with flashes of vanilla and toasty oak underscored by mineral and wild herbs. Features fine balance and texture. A tannic structure emerges on the earth-tinged finish, suggesting this will need another 2-3 years before it hits its stride. One for the cellar. Best from 2025 through 2043.
95 punten - Decanter (oogst 2019)
The vineyards of Badia a Passignano surround an ancient monastery which has belonged to Benedictine monks since the 11th century. It’s just 3km south of Antinori’s Tignanello estate, from which the Sangiovese cuttings hail. Youthful, graceful and unencumbered by masses of oak, this expresses pretty floral, red cherry and cedar. Smooth yet tactile, the tannins are sleek and yielding, and succulent acidity contributes to the levity and clarity of this mid-weight, elegant Gran Selezione. Glossy red berries are infused with sage on the palate. Everything is in place - almost too perfectly.
Anderen kochten ook