Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 640 wijnen
75-Chianti-Classico-blogbanner-z-tekst.jpg

Chianti Classico

Het was in de jaren ’70, in het hart van Italië, dat de jonge Piero Antinori het wijnbedrijf overnam van zijn vader. De Italiaanse wijnwereld was in zware crisis. Wijn bracht weinig op, de kwaliteit was belabberd en technieken achterhaald. Tegelijkertijd zagen zij hoe buurland Frankrijk het zo veel beter deed. Tijdens het reizen door Europa ontwikkelde Piero langzaam een visie om zijn wijnen te verbeteren en zo weer populair te maken. Wat hij toen nog niet kon bedenken, was dat dit jaren later de standaard zou zijn voor het maken van alle wijn uit het Chianti Classico gebied en ver daarbuiten. Voor zijn pioniersrol is hij later meermaals (internationaal) onderscheiden.
 
Alle Chianti Classico wijnen 
 
Chianti
Het grotere Chianti gebied ligt midden in de Italiaanse regio Toscane en bestrijkt van noord naar zuid zo’n 160 kilometer. Al in 1716 werd er gesproken over het afgebakende ‘Chianti’ maar in 1967 werden de regels voor het maken van wijn in dit gebied officieel vastgelegd.
 
Chianti Classico
Als we verder inzoomen komen we in ‘Chianti Classico’. Dit oorspronkelijke kerngebied van Chianti ligt grofweg in het midden tussen Florence en Sienna. Het kent strengere regels voor het maken van wijn en heeft als deelgebied de meest interessante mix van bodemsoorten. Dit zorgt voor zeer elegante en rijke wijnen, vaak met groot rijpingspotentieel. Binnen dit gebied zijn er nog vele verschillen in stijl en kwaliteit en daarom hebben we een aantal parels van Antinori gekozen, om dit gebied verder toe te lichten.
 
Chianti Classico van toen
In de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw was het zeer gebruikelijk en conform de regels van de DOCG Chianti Classico om witte druiven (Trebbiano) toe te voegen aan de rode Chianti wijnen. Piero Antinori en zijn trouwe wijnmaker Renzo Cotarella wilde een veel betere wijn maken en zo onstond het idee voor Tignanello.
 
Single Vineyard, Cabernet Sauvignon en geen witte druiven
Zo laat Tignanello zich samenvatten, nu is dit volstrekt normaal, maar in de jaren ‘70 zorgde dit voor een revolutie in Toscane. Piero Antinori vond op zijn estate Tignanello, in de het hart van de Chianti Classico, het ideale terroir voor de Toscaanse Sangiovese én de Cabernet Sauvignon uit Bordeaux. Hij maakte een blend van 80% Sangiovese en 20% Cabernet Sauvigon en liet deze rijpen op kleine eikenhouten vaten. Geheel tegen de regels van de DOCG Chianti Classico, maar maakte hiermee wel een geweldige wijn: Tignanello. Deze wijn viel buiten de wetgeving en kon daardoor alleen de naam ‘tafelwijn’ dragen. De laagste categorie. De kwaliteit viel echter op en zo zette Piero Antinori het hele model van wijnmaken uit het gebied op zijn kop. Jaren later heeft de Italiaanse overheid de regels voor het maken van wijnen in dit gebied op deze manier ingericht. De familie Antinori maakt tegenwoordig meerdere wijnen waarbij de officiële naamgeving wordt gebruikt. Maar met onder andere Tignanello blijft Piero de meest algemene benaming gebruiken. Maar deze wijn heeft dan ook allang geen benaming meer nodig.
 
Chianti Classico van nu
Wijnen uit het Chianti Classico gebied moeten voldoen aan meer en andere regels dan wijnen uit het grotere Chianti. Zo moet de wijn voor het grootste gedeelte uit Sangiovese bestaan, zijn er afspraken over de rijping en het minimale alcohol percentage. Wijnen uit ‘Chianti Classico’ zijn te herkennen aan de ‘zwarte haan’ die afgebeeld staat op de fles. Dit is het symbool van het consortium die de kwaliteit bewaakt en vrijwel alle wijnmakers in het gebied zijn hierbij aangesloten. De stijl van de wijnen is te herkennen aan het over het algemeen wat hogere zuurgraad, prachtige tannine structuur en medium (+) body. De wijnen hebben een zeer interessant rijpingspotentieel.
 
Herkomstbenaming Chianti Classico
De herkomstbenaming voor wijnen uit het gebied is tegenwoordig opgebouwd via de piramide van Chianti Classico. Elke stap hoger brengt strengere regels met zich mee. Hoe hoger in de piramide, hoe meer rijpingspotentieel en vaak, hoe eleganter de wijn. Het mooie aan de verschillende appellaties in dit gebied, is dat het vele mogelijkheden biedt, zowel in stijl, drinkmoment en budget. We lichten de piramide toe via de onderstaande prachtige wijnen van Antinori.
 
Gran Selezione
In 2013 werd in het gebied een nieuwe herkomstbenaming toegevoegd. Helemaal bovenaan in de piramide van Chianti Classico, werd 'Gran Selezione' de vertaling van absolute top wijnen die in het gebied worden gemaakt. Slechts een zeer klein aantal producenten voldoet aan de eisen om deze benaming te mogen gebruiken en alle wijnen worden streng gekeurd. De wijn rijpt volgens de regels minstens 30 maanden. De wijnmakers bij Antinori hoefden echter niks aan de wijn te veranderen. Badia a Passignano voldeed al aan alle eisen en is dan ook de crème de la crème van het gebied.
 
Bestel Chianti Classico wijnen

Wijnen uit Chianti

Antinori Pèppoli 
Een klassiek voorbeeld van hoe een Chianti Classico hoort te smaken. Gemaakt binnen de appellatie D.O.C.G. Chianti Classico, de eerste trede van de piramide. Een heerlijke wijn voor de typische Italiaanse lunch of diner. Deze wijn is ook beschikbaar in een handig klein formaat (0,375l).
De kleur is robijnrood. In de geur rood fruit, kersen en rozen. Het fruit van de donkere bosbessen is bepalend in de smaak, gevolgd door kruiden en een lichte toast. Een levendige wijn, frisse zachte en zoete tannines.
 
 
Villa Antinori Chianti Classico Riserva 
Gemaakt vanuit ‘Toscanita’ de ziel van Toscane. Draagt de appellatie D.O.C.G. Chianti Classico Riserva en valt hiermee binnen de tweede trede van de piramide. Dit betekent dat de wijn onder andere langer op houten vaten heeft gerijpt en hierdoor een prachtige elegantie en interessant rijpingspotentieel met zich mee brengt. 
 
 
 
Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 
Met Tignanello kon Piero Antinori geen officiële herkomstbenaming gebruiken, omdat de regels dat nog niet toelieten. Marchese Antinori is de kleine broer van Tignanello en wordt gemaakt op hetzelfde estate. Het is echter geenszins een mindere kopie, maar een concept op zichzelf. Bij deze wijn is wel gekozen voor de officiële appellatie; D.O.C.G. Chianti Classico Riserva. De wijn draagt daarnaast de naam van de Markies, we mogen er dus vanuit gaan dat alleen het allerbeste in de fles terecht komt.
 
Badia a Passignano 
Intense robijnrode kleur. In de geur veel jong, rijp rood fruit zoals frambozen, rijpe kersen en bramen, versmolten met specerijen en zoethout. De aanzet van de smaak is indrukwekkend: geconcentreerd gerijpt rood fruit maakt het geheel mondvullend. Traditioneel in complexiteit, rondheid en elegantie, maar ook modern in de intense fruitaroma’s, toegankelijkheid en rijpe, zachte tannines. 
Bestellen
gerelateerde blogs
12 Matarocchio

Antinori Guado al Tasso Matarocchio 2016

Wij informeren u als liefhebber van de Guado Al Tasso Matarocchio 2016 van Antinori als eerste over deze wijn.

16 MarcheseAntinori

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva

Op het beroemdste wijndomein van Italië, Tenuta Tignanello, worden drie wijnen gemaakt. De eerste twee kent bijna iedereen, maar wat is de derde?

74 Tignanello 2018 blogbanner z tekst

Tignanello 2018

De allereerste Super Tuscan