Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 620 wijnen
96 Decanter
95 Tim Atkin
94 James Suckling
exclusive collection

Domaine Billaud-Simon Chablis Grand Cru 'Les Preuses' 2020

Herkomst: Frankrijk, Chablis
Druif: Chardonnay
Smaakvol en complex wit, citrus, honing, mineralen
Met een opmerkelijke minerale intensiteit toont Chablis Grand Cru Preuses de Chablis-stijl op zijn puurst. Elegant en verfijnd met aroma's van citrus die harmonieus samengaan met minerale tonen.
€ 107,50 | 75cl
Artikel niet op voorraad.
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Beroemd om zijn mineraliteit, ontleent deze Climat van Chablis Grand Cru zijn naam aan het woord "pierre" (steen). De 10,8 hectare, gelegen op het zuiden en zuidwesten, baadt het grootste deel van de dag in het zonlicht. In de zomer profiteert het Climat tot laat in de avond van de laatste zonnestralen. Dit zorgt ervoor dat de druiven uitstekend kunnen rijpen.

Een prachtige Grand Cru met een delicate neus en minerale tonen die aangevuld wordt met een vleugje honing en gedroogde vruchten. De smaak is  krachtige en voorzien van een opmerkelijke minerale reflectie van zijn terroir. In het glas vindt u aroma's van citrus die harmonieus samengaan met minerale tonen van het uitstekende terroir.

Met een opmerkelijke minerale intensiteit toont Chablis Grand Cru Preuses de Chablis-stijl op zijn puurst. Elegant en verfijnd, een uitzonderlijke uitdrukking van het terroir. Een wijn met een groot bewaar potentieel, hoewel de wijn in de eerste jaren nog niet alles laat zien. De wijn zal in de loop van de komende 10-15 jaar een prachtige complexiteit ontwikkelen.

cwec3gxfjvpstz45d84o (1)
Land Frankrijk
Regio Chablis
Jaargang 2020
Druif Chardonnay
Lagering Deels in roestvrijstalen tanks, Deels op eikenhouten vaten
Temperatuur 10 - 12°C
Bewaarpotentie 15 jaar na oogst
Wijn & Spijs Carpaccio van coquilles of gegrilde zalm
Sluiting Kurk
Smaak Smaakvol en complex wit
Alcohol 12,5%

Enorm Trots zijn wij dat wij het historische huis Billaud Simon in de Chablis mogen toevoegen aan ons assortiment. Als sinds 1815 maken zij prachtige Chardonnay met de kenmerkende mineraliteit waar Chablis om bekend staat. De Grand Cru en Premier Cru wijnen van Billaud Simon evenals de Chablis Village Tête d'Or, staan bekend als uitmuntende wijnen waarbij subtiel gebruik wordt gemaakt van eikenhouten vaten. Een waar collectors item voor iedere wijnliefhebber.

Een uniek terroir; kimmeridgian
Het terroir van Bourgogne produceert wijnen met personaliteit en Chablis is daar geen uitzondering op. Het terroir van Chablis en de wijngaarden van Billaud Simon verkrijgen de wijnen hun intense minerale uitdrukking.

In het hart van de Chablis-wijnstreek bestaat de bodem uit het zogenaamde Kimmeridgian. Een bodemsamenstelling van 155 miljoen jaar oud die bestaat uit fossielen van algen en schelpen. Dit zorgt voor een ongewone, jodiumrijke bodem en dit wordt door de wortels van de wijnrank aan de Chardonnay druif meegegeven en geeft Chablis-wijnen hun unieke identiteit. Bovendien zorgt het koelere klimaat in Chablis ervoor dat er een perfecte balans ontstaat tussen aroma rijkdom, suiker en frisheid.

 

Mooiste wijngaarden
Domaine Billaud Simon verbouwt al sinds 1815 Chardonnay op bijna 17 hectare in het hart van de historische appellatie. De wijngaarden liggen allemaal binnen een straal van 2 kilometer vanaf het wijnhuis, op zowel de linker- als rechteroever van de Serein. Het Domaine beschikt over vier percelen in de Grands Cru’s; Les Clos, Vaudésir, Les Preuses en Les Blanchots, en vier percelen in de Premiers Cru’s; Montée de Tonnerre, Fourchaume, Mont de Milieu en Les Vaillons. Maar naast Grand & Premier Cru’s staat het huis bekend om de uitmuntende Chablis "Tête d'Or". Deze prestigieuze cuvée is gemaakt van verschillende “Village” percelen met hoogste kwaliteit.

Authenticiteit van het Terroir
De authenticiteit van het terroir ziet u niet alleen terug in de wijn, maar ook in de mensen die ermee werken. Het merendeel van de medewerkers van Domaine Billaud Simon komen uit de regio en werken er al sinds jaar en dag. Zij ontfermen zich over de wijngaarden en de kelders met uiterste nauwkeurigheid, kennis en toewijding.

Het tweehonderdjarige wijnhuis cultiveert wijngaarden van uitzonderlijke kwaliteit. Deze wijngaarden bestaan voornamelijk uit oude wijnranken met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar die zorgvuldig zijn onderhouden en bewaard in de loop der tijd.

Geduld is het sleutelwoord op Domaine Billaud Simon. Druiven die afkomstig zijn van wijnranken op leeftijd laten zich niet haasten in tijdens het rijpen. Gelukkig wordt dit geduld beloond met een enorme concentratie aan smaken in de druiven.

Billaud Simon cultiveert de wijngaarden met passie, traditie en het grootste respect voor het milieu. Via deze weg weerspiegelen de wijn de unieke eigenschappen die ze verkrijgen van het terroir. Door de lat zo hoog te leggen behouden ze de kwaliteit van de wijnrank en verzekeren ze zich ook van kwalitatief goede druiven in de toekomst. Met de jaren zal de opbrengst van deze oudere ranken reduceren, echter gaat de concentratie in smaken omhoog en daarmee ook de kwaliteit. Kortom, Billaud Simon produceert rijke en geconcentreerde Chablis-wijnen van uitzonderlijke kwaliteit.

Van wijnrank naar het glas
Wanneer de oogsttijd aanbreekt, worden de druiven geproefd, zorgvuldig geplukt en naar de vathuis gebracht waar ze handmatig worden gesorteerd en voorzichtig worden geperst voordat ze worden gevinifieerd en gerijpt op het Domaine. Door de druiven alvast te persen in het vathuis alvorens ze te vervoeren zorgt ervoor dat de frisse en fruitige aroma’s behouden blijven. De lengte van het rijpingsproces varieert, afhankelijk van de jaargang en het specifieke terroir. Echter staat Domaine Billaud bekend dat bepaalde wijnen korte tijd in eikenhouten vaten worden gerijpt, zoals Chablis "Tête d'Or" en het overgrote deel van de Premiers en Grands Crus. Hierdoor verkrijgen ze subtiele aroma’s van vanille en boter.

Rijping van Chablis

Chablis ligt hemelsbreed 100 kilometer verwijderd van het meest noordelijke puntje van de Côte D’or en toch behoort dit gebied tot de Bourgogne. Het geheime ingrediënt hier is Chardonnay in combinatie met de welbekende Kimmerigdian bodem samenstelling. Het gebruik van eikenhouten vaten wordt hier enkel gebruikt voor de allerbeste wijnen van Grand Cru en Premier Cru wijngaarden. Chablis van deze wijngaarden zullen u blijven verbazen over de jaren. Een Grand Cru Chablis heeft baat bij een rijping op fles van minimaal 10 jaar, maar velen zullen u nog verbluffen na 30-40 jaar na oogst, net als de beste witte wijnen uit de Côte d’Or.

Onopgemerkt, waardoor betaalbaar
Ondanks dat Grand Cru Chablis over alle eigenschappen van een uitzonderlijke Bourgogne wijn beschikt, zijn deze wijnen nóg niet op het vizier van fine-wine traders in de wereld. Hierdoor is de prijs van een Grand Cru Chablis op dit moment nog de helft van een Corton-Charlemagne, terwijl de gelijkenissen u zullen verbazen.

Domaine Billaud-Simon
96 punten - Decanter (oogst 2020)
Made from 70-year-old vines, a small part of the blend was matured in old casks, the rest in vats. This is powerful, complex, but also refined and understated. Crisp, vibrant acidity, subtle wood notes and a long, lingering, mineral finish. A touch of the iron fist in a velvet glove.
95 punten - Tim Atkin (oogst 2020)
Coming from 50 ares – 2 parcels on the south side and one on the north side, this Vaud sir offers immediate appeal. Pristine pure aromas of grapefruit, tangerine peel and fresh herbs create a heady bouquet. The palate tastes lightly toasty and finishes with chalky, minerality. 2022-34
94 punten - James Suckling (oogst 2020)
Impressive depth. The nose delivers an array of exotic fruits such as mangoes, pawpaw and nectarines. On the palate, it is all about the bracing acidity and pure stony minerals, underpinning vibrant powerful fruit. A long finish. Drink or hold.