Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 639 wijnen
98 Decanter
95 - 97 Robert Parker
exclusive collection

Domaine Faiveley Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru 2020

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Pinot Noir
Vol en rond rood, Zwart fruit, Krachtig, Leer, Aards
Een prachtige Pinot Noir afkomstig van een zeer historische wijngaard. Napoleon had een voorliefde voor de wijnen die hier vandaan kwamen en terrecht. Een prachtig bouquet van verschillende complexe aroma's van aardbei, viooltjes, zwarte bes, drop en kruiden. Aangevuld met prachtige geroosterde tonen die afkomstig zijn van het houtgebruik. De smaak is krachtig doch elegant.
€ 575,00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100
Domaine Faiveley is sinds de jaren 30 al leidend in dit gebied. Zij bezitten de grootste hoeveelheid land in deze appellatie. De percelen die in hun bezit zijn "Grands Rangs", "Clos de Bèze Haut" en "Vieilles Vignes". Hoewel de Grands Cru van Chambertin veel gelijkenissen hebben zijn ze elk onderscheidend in hun typische nuances. Clos de Bèze produceert de meest complexe wijnen die een fantastisch potentieel, van minimaal 10 jaar, hebben.
 
Het Climat Clos de Bèze heeft een rijke geschiedenis. Waar het eerste en monastiek eigendom was is het in 1219 overgedragen aan de canons of langres die het in hun bezit hadden tot de Franse Revolutie in 1789. Napoleon had ook een voorkeur voor wijnen uit Chambertin en had een voorliefde voor Clos de Bèze. Meerdere climats die om Gevrey-Chambertin liggen hebben hun naam hieraan verbonden, echter is Clos de Bèze de enige appellatie waar de naam Chambertin als eerste vernoemd wordt.  
 
Proefnotitie:
De wijn heeft veel verschillende complexe aroma's van aardbei, viooltjes, zwarte bes, drop en kruiden. Aangevuld met prachtige geroosterde tonen die afkomstig zijn van het houtgebruik. De smaak is krachtig doch elegant. De wijn onderscheid zich met soepele maar aanwezige tannines en de opmerkelijke lange elegante afdronk. 
Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2020
Druif Pinot Noir
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 14 - 16°C
Bewaarpotentie 10 tot 25 jaar na oogst
Wijn & Spijs Combineert goed met foie gras, wild gevogelte en truffels
Sluiting Kurk
Smaak Vol en rond rood
Alcohol 14,5%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
98 punten - Decanter (oogst 2020)
This is a tremendous wine, with a ripe, spicy plum and blackberry fruit, touched with notes of mineral and earth. The complexity and depth of flavour only continue to open on the palate which is structured yet approachable, very elegant and round. A delight. This is produced from nearly one hectare of vines in three parcels that they refer to as 'Grands Rangs', 'Clos de Bèze Haut' and 'Vieilles Vignes'. The wine is fermented with a large proportion of whole clusters and is aged in two-thirds new casks.
95 - 97 punten - Robert Parker (oogst 2020)
The 2020 Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru is brilliant, unwinding in the glass with aromas of wild berries and cherries mingled with dark chocolate, sweet spices, peonies and grilled squab. Full-bodied, layered and velvety, it's concentrated and multidimensional, with a dramatically textural, perfumed palate and a long, saline finish.
Anderen kochten ook