Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 603 wijnen
exclusive collection

Domaine Faiveley Chambertin-Clos de Bèze "Les Ouvrées Rodin" Grand Cru 2021

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Pinot Noir
Vol en rond rood, Zwart fruit, Kruidig, Elegant, Aards
Domaine Faiveley is sinds de jaren 30 al leidend in dit gebied. Zij bezitten de grootste hoeveelheid land in deze appellatie. Deze wijn komt van het Climat 'Vieilles Vignes'. De wijnen op deze wijngaard zijn minimaal 60 jaar oud. Les Ouvrées Rodin is een intense, diepe, soepele, elegante en subtiele wijn en een perfecte weerspiegeling van het karakter van zijn historische terroir.
€ 1.325,00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100
Domaine Faiveley is sinds de jaren 30 al leidend in dit gebied. Zij bezitten de grootste hoeveelheid land in deze appellatie. De percelen die in hun bezit zijn "Grands Rangs", "Clos de Bèze Haut" en "Vieilles Vignes". Hoewel de Grands Cru van Chambertin veel gelijkenissen hebben zijn ze elk onderscheidend in hun typische nuances. Deze wijn komt van het Climat 'Vieilles Vignes'. De wijnen op deze wijngaard zijn minimaal 60 jaar oud. Hierdoor is de opbrengst per wijnrank lager, maar de smaken zijn des te geconcentreerder. De 'Les Ouvrées Rodin' is te herkennen aan zijn elegante tannines en delicate structuur. 
Het Climat Clos de Bèze heeft een rijke geschiedenis. Waar het eerste en monastiek eigendom was is het in 1219 overgedragen aan de canons of langres die het in hun bezit hadden tot de Franse Revolutie in 1789. Napoleon had ook een voorkeur voor wijnen uit Chambertin en had een voorliefde voor Clos de Bèze. Meerdere climats die om Gevrey-Chambertin liggen hebben hun naam hieraan verbonden, echter is Clos de Bèze de enige appellatie waar de naam Chambertin als eerste vernoemd wordt. 
 
Edmée Sirieys, de overgrootmoeder v an Erwan Faiveley, had familiebandenmet kunstenaar Maurice Fenaille. In 1885 werd hij de beschermheilige van Auguste Rodin. Ter nagedachtenis aan de unieke relatie met Auguste Rodin en als eerbetoon aan de tijdloze werken van hem hernoemde Domaine Faiveley deze nieuwe parel van de Côte de Nuits: "Les Ouvrées Rodin"  
 
Proefnotitie:
In de complexe neus vindt u een combinatie van aroma's van zwart fruit, kruiden en bloemen. De levendige smaak vertoont uitzonderlijke strakke sensatie met elegante tannines. Naast de aroma's van klein zwart fruit vindt u ook aroma's van noten, witte peper en menthol. Les Ouvrées Rodin is een intense, diepe, soepele, elegante en subtiele wijn en een perfecte weerspiegeling van het karakter van zijn historische terroir.
Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2021
Druif Pinot Noir
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 14 - 16°C
Bewaarpotentie 10 tot 25 jaar na oogstjaar
Wijn & Spijs Combineert goed met foie gras, wild gevogelte en truffel risotto
Sluiting Kurk
Smaak Vol en rond rood
Alcohol 13,5%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
Anderen kochten ook