Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 638 wijnen
exclusive collection

Domaine Faiveley Chambolle-Musigny Premier Cru "Aux Beaux Bruns" 2020

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Pinot Noir
Vol en rond rood, bessen, bramen, kruiden, toast, cedar, tabak
Chambolle-Musigny produceert voornamelijk rode wijnen van Pinot Noir en staat bekend als de meest ‘vrouwelijke’ rode wijn van de Côte de Nuits. Ook deze Pinot Noir, afkomstig van de Premier Cru wijngaard Aux Beaux Bruns (ten noorden van het dorpje), is zeer verfijnd en elegant volt met aroma's van bessen, bramen, kruiden en tonen afkomstig uit stubtiel houtgebruik.
€ 132,00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100
Chambolle is een klein dorpje in de Côte de Nuits. Hier stond vroeger het bijgebouw van de abdij van Cîteaux, waarvan niet werd toegestaan dat deze werd uitgebreid. Dit zou namelijk betekenen dat ze hun kostbare land zouden binnendringen. Chambolle-Musigny produceert voornamelijk rode wijnen van Pinot Noir en staat bekend als de meest ‘vrouwelijke’ rode wijn van de Côte de Nuits. In Chambolle zijn twee grand cru’s namelijk Bonnes-Mares, die de verbinding maakt naar Morey-Saint-Denis, en Musigny, die uitkijkt over de Clos de Vougeot. Het dorp heeft ook prestigieuze Premier Cru Climats.
De Premier Cru Climat "Aux Beaux Bruns" ligt ten noorden van het dorp net onder het Climat ‘Les Groseilles’.
 
Proefnotitie:
Deze wijn onderscheid zich door de expressieve neus vol met compexe aroma’s van rijp rood fruit, kruiden en tonen van tabak en toast. De smaak is verfijnd en elegant met aroma’s van bessen, bramen, kruiden en tonen afskomstig uit subtiel houtgebruik. De wijn sluit af met een opmerkelijke lange afdronk.
 
Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2020
Druif Pinot Noir
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 14 - 16°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 10 tot 15 jaar te bewaren
Wijn & Spijs Perfect bij wild gerechten
Sluiting Kurk
Smaak Vol en rond rood
Alcohol 13,5%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
Anderen kochten ook