Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 635 wijnen
exclusive collection

Domaine Faiveley Chassagne-Montrachet blanc Premier Cru Morgeot 2020

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Chardonnay
Romig en elegant wit, acacia, kamperfoelie, boter, vanille
In Chassagne-Montrachet worden één van de beste witte wijnen ter wereld gemaakt. De heuvel Montrachet geef de allerhoogste expressie van de Chardonnay. Deze wijn komt van het Premier Cru Climat, Morgeot. De wijngaarden omringen de Abdij van Morgeot waar sinds de middeleeuwen al wijn wordt gemaakt. Een prachtige Premier Cru met een delicate combinatie aan aroma's en een volle ronde smaak.
€ 102,00 | 75cl
Artikel niet op voorraad.
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

In het zuidelijke deel van de Côte de Beaune deelt Chassagne-Montrachet met Puligny de onbetwiste titel van 'de prins van 's werelds droge witte wijnen'. De brede heuvel Montrachet geeft de allerhoogste expressie van de Bourgondische druiven, Chardonnay en Pinot Noir.

De appelattie Morgeot omvat verschillende wijngaarden die om de Abdij van Morgeot zijn gelegen. In de Middeleeuwen behoorde deze grond tot de Abdij van Maizières. Zij hebben ervoor gezorgd dat de grond vrij werd gemaakt om de wijnranken aan te planten. Doordat er veel werk komt kijken bij het onderhouden van een wijngaard, hebben zij uiteindelijk de Abdij van Morgeot gebouwd. Vanuit hier kon de wijngaard worden onderhouden. U zou kunnen stellen dat de Abdij van Morgeot in de Côte de Beaune hetzelfde is al Clos de Vougetot in Côte de Nuits. 
 
Proefnotitie:

De wijn heeft een delicate combinatie in aroma’s. De verfijnde aroma’s van bloemen als; acacia en kamperfoelie die worden aangevuld met de subtiele tonen van houtgebruik, maken het een complexe aangename wijn. De smaak is rond en vol. De wijn heeft een mooie structuur met een zuurgraad die de wijn fris en levendig houd. De wijn is op dronk maar zal zich de komende 10 jaar nog prachtig ontwikkelen.

 

Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2020
Druif Chardonnay
Lagering Deels in roestvrijstalen tanks, Deels op eikenhouten vaten
Temperatuur 10 - 12°C
Bewaarpotentie 6 tot 10 jaar
Wijn & Spijs perfect bij visgerechten
Sluiting Kurk
Smaak Romig en elegant wit
Alcohol 13%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
Anderen kochten ook