Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 603 wijnen
96 Decanter
96 James Suckling
93 -95 Robert Parker
exclusive collection

Domaine Faiveley Clos de Vougeot Grand Cru 2020

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Pinot Noir
Licht en fruitig rood, Bloemig, Krachtig, Hout, Aards
De wijngaarden voor deze wijn liggen om het gelijknamige kasteel Clos de Vougeot. Een wijngaard met een rijke geschiedenis en een enorme reputatie. Deze reputatie houd deze wijn goed in stand. Een prachtige Pinot Noir met een complex bouquet vol met fruitige aroma's als aardbei, framboos en kers en bloemige aroma's als roos, viooltjes en aangevuld met een subtiele hint van eikenhout.
€ 325,25 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100
Clos de Vougeot is een kasteel die midden in de gelijknamige wijngaard staat. In de middeleeuwen is dit Clos gebouwd door de monniken van abdij van Citeaux. De grond is omgeven door kleine droge stenen muren. Het kostte meer dan 2 eeuwen om het Clos te bouwen zoals we die nu kennen. Tegenwoordig is dit het hoofdkantoor van de 'Confrérie des Chevaliers du Tastevin', het bekend wijnbroederschap, en is het de locatie voor prestigieuze banquetten. De afbakening van het Clos werd gedefinieerd in de 14e eeuw en de grensmuur werd gebouwd in de 15e eeuw. 82 eigenaren delen momenteel de 50 hectare van dit iconische Bourgondische clos. Faiveley bezit hier 3 percelen, waarvan twee zijn gelegen in het onderste deel van het clos en één perceel in het midden van de wijngaard dicht bij het kasteel zelf.
 
proefnotitie:
Deze wijn heeft een complex bouquet vol met fruitige aroma's als aardbei, framboos en kers en bloemige aroma's als roos en viooltjes. Aangevuld met een subtiele hint van eikenhout in de neus. De smaak is soepel met krachtige tannines. De wijn heeft een goede structuur en een lange aanhoudende afdronk. Een prachtige wijn die de reputatie van deze Grand Cru wijngaard goed in stand houd. 
Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2020
Druif Pinot Noir
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 14 - 16°C
Bewaarpotentie 10 tot 25 jaar na oogst
Wijn & Spijs Combineert goed met wild gevogelte en zachte kazen
Sluiting Kurk
Smaak Licht en fruitig rood
Alcohol 14,5%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
96 punten - Decanter (oogst 2020)
The wine has an inky dark colour and pronounced aromas of blackberry, fig, smoke and spice. The texture is lush, yet there are firm tannins and the wine never seems overbearing or aggressive - everything is kept in elegant balance. Faiveley is the proprietor of three parcels that total 1.27ha in the Clos de Vougeot, including a portion in Grand Maupertuis and two parcels nearer the bottom. The fruit was picked very ripe (14.5%) and partially destemmed before fermentation, with a very careful extraction and ageing in cask (half new).
96 punten - James Suckling (oogst 2020)
Such a lovely cassis and framboise nose that you'd need to have a problem with red or dry wine not to fall in love with this. Not one of the biggest 2020s in Burgundy, but the balance and texture of this are so beautiful. Such delicate sweetness and spice. Very long, structured yet silky finish. Drink or hold.
93 -95 punten - Robert Parker (oogst 2020)
The 2020 Clos de Vougeot Grand Cru is excellent, unwinding in the glass with aromas of dark berry fruit, cassis, orange rind and spices, framed by a deft touch of classy new oak. Full-bodied, layered and muscular, it's rich and concentrated, with lively acids and a long, resonant finish. This is one site that clearly thrived in this warm, dry vintage.
Anderen kochten ook