Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 601 wijnen
exclusive collection

Domaine Faiveley Corton Clos des Cortons Faiveley Grand Cru 2021

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Pinot Noir
Krachtig en complex rood, Zwarte Kersen, Hout, Kruidig
Hét vlaggenschip van Domaine Faiveley en een unieke Monopole die als sind 1874 in handen is van de familie Faiveley. Samen met Romanée Conti zijn ze de enige die hun naam aan een Grand Cru Clos hebben mogen geven. Een krachtige wijn met veel concentratie van aroma’s als zwarte kers, framboos, aardbei, kruiden en tonen afkomstig van het subtiele houtgebruik.
€ 295,00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100
Corton Clos des Cortons Faiveley Grand Cru is het vlaggenschip van Domaine Faiveley. Deze wijngaard is al sinds 1874 in het bezit van het wijnhuis. Vroeger werd de wijn verkocht onder de naam ‘Clos de Corton’. Tot in 1935 Frankrijk, als eerste land, het systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen invoerde en de wet op de appellations d’origine contrôlée (AOC) van kracht werd. Hierdoor werd het gebruik van de naam Clos de Corton erg verwarrend doordat er meerdere ‘Clos’ op de berg zijn. Domaine Faiveley heeft er destijds voor gekozen onderscheid te maken door hun familienaam toe te voegen aan het perceel. Samen met Romanée Conti zijn zij de enige die hun naam aan een Grand Cru Clos hebben mogen geven.
 
De oogst wordt eerst onderworpen aan een korte maceratie alvorens te worden gevinificeerd, deels in houten vaten in de vorm van een afgeknotte kegel. Na de pulpgisting van 18 dagen, gebruiken ze een verticale pers die voor een uitermate zuiver en kwaliteitsvol sap zorgt. Vervolgens rijpen de wijnen op eiken vaten in 19e-eeuwse gewelfde kelders, die de ideale omstandigheden bieden, gedurende 16 tot 18 maanden. De verhouding van nieuwe vaten die van jaar tot jaar kan variëren, vertegenwoordigt gemiddeld 50 %. Deze vaten, die afkomstig zijn van uitstekende kuipers, werden zorgvuldig geselecteerd om hun fijne korrel en licht toasty karakter.
 

Een krachtige wijn met veel concentratie van aroma’s als zwarte kers, framboos, aardbei, en kruiden. De smaak laat net zo een rijke geconcentreerde zien. smaak is rijk en soepel met goede energie en concentratie. Een prachtige wijn die complexiteit biedt door het subtiele houtgebruik. De wijn is op dronk maar uw geduld gaat beloond worden als u hem nog een paar jaar in uw kelder laat rijpen.

 
Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2021
Druif Pinot Noir
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie 25 jaar na oogst
Wijn & Spijs Sterke kazen, wild, kwartel en gebakken ganzelever.
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 13,5%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
Anderen kochten ook