Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 636 wijnen
95 Decanter
92 - 94 Robert Parker
exclusive collection

Domaine Faiveley Echezeaux "En Orveaux" Grand Cru 2020

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Pinot Noir
Vol en rond rood, Frambozen, Kruidnagel, Ceder, Zwarte kersen
Al in de 13 eeuw zagen de monniken van Citeaux al het potentie van deze wijngaard die krachtige en complexe wijnen produceert. Deze Grand Cru heeft een verleidelijke neus met aroma's van roos fruit en delicate geroosterde tonen. In de mond heeft de wijn een stevige structuur wat ook wijst op een uitstekend bewaarpotentieel.
€ 325,25 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100
De Grands Cru’s van Gevrey-Chambertin zijn iconische Pinot Noir wijnen; krachtig en complex. Het wijndorp Flagey-Échezeaux ligt tussen de wijngaarden Vougeot en Vosne-Romanée in de Côte de Nuits. De naam Échezeaux is aflgeid van het Gallo-Romeinse woord ‘Chesaux’, dat ‘een groep woningen’ betekend. Vermoedelijk is het een verwijzing naar een oud gehucht. In de 13 eeuw al waren de de monniken van de abdij van Citeaux zich bewust van de uitstekende kwaliteit van het terroir in Echezeaux. Zij hebben destijd bepaalde percelen verhandelt om hier grond te verwerven.
De wijngaard voor deze Grand Cru ligt op het meest noordelijke deel van de heuvel, in de gemeente Gevrey-Chambertin. Het gebied van Charmes-Chambertin en Mazoyères-Chabertin zijn hetzelfde, wijnproducenten kunnen dus kiezen welke appellatie zij vermelden op het label. Normaliter wordt er gekozen voor Charmes-Chambertin te vermelden. Het perceel van Faiveley ligt in een van de sub-Climats van de appellatie: "En Orveaux". Het ligt op een helling in de buurt van de Chambolle-Musigny 1er Cru "La Combe d'Orveau".  
 
Proefnotitie: 
Heldere robijnrode kleur en een verleidelijke neus met fruitige en geroosterde tonen. De smaak is vol met aroma's van rood fruit en subtiele tonen afkomstig van het houtgebruik. De wijn heeft zijdezachte tannines en een lange, aanhoudende afdronk. Deze krachtige grand cru heeft een stevige structuur en een uitstekend bewaarpotentieel.
Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2020
Druif Pinot Noir
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16°C
Bewaarpotentie 10 tot 25 jaar ja oogst
Wijn & Spijs Combineert goed met Wildgerechten, roquefort saus, stevig vlees
Sluiting Kurk
Smaak Vol en rond rood
Alcohol 14,5%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
95 punten - Decanter (oogst 2020)
Produced from 0.83ha in En Orveaux and labelled as such. This wine sees a fair amount of whole-cluster fermentation and daily punch downs before being racked into cask (60% new) for 18 months. The result is powerful and concentrated, and an alluringly forward black cherry, mulberry fruit is touched with exotic spice, a hint of smoke, and an earthy mineral edge. The texture is fresh, with crisp acidity, but the firm tannins carry it to a long finish and counsel long ageing.
92 - 94 punten - Robert Parker (oogst 2020)
The 2020 Echézeaux En Orveaux Grand Cru bursts with aromas of sweet red berries, rose petals, peonies, orange rind, plums and cinnamon. Medium to full-bodied, broad and enveloping, with powdery tannins, lively acids and a long, precise finish, this, too, is very promising.
Anderen kochten ook