Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 603 wijnen
95 James Suckling
93 - 95+ Robert Parker
95 Decanter
exclusive collection

Domaine Faiveley Gevrey-Chambertin Premier Cru "Les Cazetiers" 2020

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Pinot Noir
Vol en rond rood, Rood Fruit, Framboos, Aards, Fijne tannine
Dit is één van de wijngaarden die in de jaren 30 niet is her-geclassificeerd als Grand Cru, waardoor hij nu tot de beste Premier Cru's van Gevrey-Chambertin behoort. De wijn is herkenbaar aan het rode fruit als aardbei en kers. In combinatie met aroma’s van geroosterd brood, leer en ceder maakt het dat alleen de geur al indrukwekkend is. De smaak is rond en rijk aan smaken met een stevige structuu
€ 165,00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100
Gevrey-Chambertin is een appellatie die enkel rode Bourgognes produceert. De Pinot Noirs die hier vandaag komen vertegenwoordigen alles wat men zo geweldig vindt aan de Bourgogne; vol, krachtig, aroma rijk en stevig. Ze zijn indrukwekkend door hun stevige structuur met toch fluweelzachte tannines en de delicate textuur. Ze zijn jong vaak al heerlijk en op dronk, maar toch zijn het wijnen die uitermate geschikt zijn om op te leggen voor langere periodes. Hierdoor lenen deze wijnen zich ook goed voor een ‘verticaaltje’ (waar men meerdere jaargangen van eenzelfde wijn proeft).
De naam van deze wijngaard Cazetier is afkomstig van het woord Castel, aangezien het perceel net boven het Chateau van Gevrey gelegen is. Dit Climat is één van de zeldzame "Têtes de Cuvée*" die niet is her classificeert als Grand Cru in de jaren 30. De wijngaard wordt beschoud als één van de beste Premier Cru’s in Gevrey-Chambertin samen met Lavaux-Saint-Jacques en Clos Saint-Jacques. De helft van deze climat is sinds 2013 eigendom van Domaine Faiveley.
* Tête de Cuvée is een begrip uit de oenologie (de wijnbouw wetenschap). Vooral in de wijngaarden van de Bourgogne en Champagne wordt het gebruikt om de beste druiven van de oogst mee aan te duiden. Letterlijk betekent Tête de Cuvée: “het beste deel van het vat”.
 
Proefnotitie:
Gevrey-Chambertin Premier Cru "Les Cazetiers" heeft een prachtig complex aromatisch bouquet. Herkenbaar aan het rode fruit als aardbei en kers. In combinatie met aroma’s van geroosterd brood, leer en ceder maakt het dat alleen de geur al indrukwekkend is. De smaak is rond en rijk aan smaken met een stevige structuur en aanwezige tannines. Deze krachtige wijn biedt een zijdezacht mondgevoel en een uitzonderlijke lange afdronk.
Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2020
Druif Pinot Noir
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 14 - 16°C
Bewaarpotentie 15 a 20 jaar na oogst
Wijn & Spijs Uitmuntend bij wild, lamsrack en eenenborst
Sluiting Kurk
Smaak Vol en rond rood
Alcohol 13%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
95 punten - James Suckling (oogst 2020)
Explosive nose of sour cherry with notes of wet earth and spice, then a very energetic and structured, medium-bodied palate that doesn't leave any doubt, thanks to the intensity and wonderful harmony. Very long, focused finish that's very cool and clean. Drink or hold.
93 - 95+ punten - Robert Parker (oogst 2020)
The 2020 Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Cazetiers is brilliant, unwinding in the glass with aromas of dark berries, plums, dark chocolate, spices and vanilla pod. Medium to full-bodied, layered and concentrated, it's elegantly muscular, with a deep and multidimensional core and a long, expansive finish. It's worth a special effort to seek out.
95 punten - Decanter (oogst 2020)
Ripe blackcurrant and plum fruit, with distinct mineral and floral notes. The texture is firm and structured, yet the wine is approachable enough to suggest that it won't be necessary to wait forever for this to mature. Fine and elegant. Faiveley owns 4.5 ha here, more than half of the total land in Cazetiers. This is always among the first climats to be picked by the team at Faiveley. The grapes are fermented with a large percentage of whole clusters and are fermented in half-new casks.
Anderen kochten ook