Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 620 wijnen
89 - 91 Robert Parker
93 James Suckling
94 Decanter
exclusive collection

Domaine Faiveley Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Pinot Noir
Vol en rond rood, aardbei, framboos, roos, leer
Een prachtige Pinot Noir uit Gevrey-Chambertin. Die weergeeft wat u van een Pinot Noir uit de Bourgogne mag verwachten. Door het gebruik van oude wijnranken zijn de smaken intenser en is het aromarijkdom groter. Echter dient u wat geduld te hebben met deze wijn, gezien de wijnen nog wat jaren moet liggen voor het de top bereikt.
€ 72,50 | 75cl
Artikel niet op voorraad.
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Door het koninklijke besluit van Koning Louis-Philippe werd de naam "Chambertin" toegevoegd en het werd het dorp officieel  "Gevrey-Chambertin" in 1847. Gevrey-Chambertin is een appellatie die alleen rode Bourgognes maakt van de Pinot Noir. Deze wijn presenteert dan ook alles wat u van een goede Bourgogne mag verwachten.

Deze wijn komt van een wijngaard met wijnranken die ouder zijn dan 35 jaar. Hierdoor zijn de druiven die aan deze ranken groeien intenser en geconcentreerder van smaak met een grotere aromatische rijkdom. Wat weerspiegelt wordt in de uiteindelijke wijn. De wijn heeft een diepe heldere robijnrode tint. In de neus vindt u krachtige aroma’s van geconcentreerd zwart fruit. Zoals met vrijwel alle wijnen uit Gevrey-Chambertin vergt het een paar jaar geduld voordat deze wijn zijn top heeft bereikt.

Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Druif Pinot Noir
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie 4-6 jaar
Wijn & Spijs Beef Bourguignon, oude kaas
Sluiting Kurk
Smaak Vol en rond rood
Alcohol 13%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
89 - 91 punten - Robert Parker (oogst 2020)
A 35,000-bottle cuvée derived entirely from Faiveley's own holdings, the 2020 Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes unwinds in the glass with aromas of red berries, cherries, loamy soil and spices. Medium to full-bodied, textural and seamless, it's concentrated and vibrant, with ripe tannins and a long, expansive finish. This is a real success.
93 punten - James Suckling (oogst 2020)
A rich and meaty Gevrey-Chambertin with plenty of black-cherry and blackberry fruit, wrapped around a very healthy core of tannins. Delicate wet-earth touch. Long, well-structured finish with excellent harmony. Drink or hold.
94 punten - Decanter (oogst 2020)
Great purity of fruit and a silky elegance on the palate that consistently surpasses the already-elevated norm for this village. This wine is a selection of the best parcels among the 26ha Faiveley owns in Gevrey (over 30 parcels). The wines that don't make the cut are sold to other négociants; the average ripeness of the wines that do are 13% alcohol. The grapes are mostly destemmed and fermented with very little punching down before being aged in cask (20% new).
Anderen kochten ook