Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 635 wijnen
97 Decanter
93 - 95+ Robert Parker
exclusive collection

Domaine Faiveley Mazis-Chambertin Grand Cru 2020

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Pinot Noir
Vol en rond rood, Zachte taninnes, Rook, Rood fruit, Kruidig
Mazis-Chambertin is de meest noordelijke Grand Cru van Gevrey-Chambertin.  Het perceel van Domaine Faiveley ligt in de 'Mazis Haut', het bovenste gedeelte van dit Climat met een uniek terroir. Een wijn met een uitstekende balans, het toppunt van elegantie!
€ 365,00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100
De Grands Cru’s van Gevrey-Chambertin zijn iconische Pinot Noir wijnen; krachtig en complex. Hoewel deze weelderige Grand Crus veel gelijkenissen hebben zijn ze goed te onderscheiden door kleine nuances. 
Dit Climat is vernoemd naar de kleine huisjes die hier vroeger stonden genaamd 'Mazis'. Mazis-Chambertin is de meest noordelijke Grand Cru van Gevrey-Chambertin. Het perceel van Domaine Faiveley ligt in de 'Mazis Haut', het bovenste gedeelte van dit Climat. Dit gedeelte van de wijngaard heeft een uniek terroir dat verleidelijke, levendige wijnen produceert met veel diepgang. 

 

Proefnotitie:

In het glas komen uitgesproken tonen van eikenhout, kruiden en klein rood fruit als aardbei, framboos en rode bessen u tegemoet. In de smaak vindt u dezelfde verfijnde aroma's als in de neus; een harmonieuze combinatie van aroma's van eikenhout en klein rood fruit. Begeleidt door zachte tannines en de wijn sluit af met een lange aanhoudende afdronk. Een wijn met een uitstekende balans, het toppunt van elegantie! 

Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2020
Druif Pinot Noir
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 14 - 16°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 10 tot 25 jaar te bewaren
Wijn & Spijs Perfect bij steak, eendenborst en lam.
Sluiting Kurk
Smaak Vol en rond rood
Alcohol 13%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
97 punten - Decanter (oogst 2020)
Lovely plum and blackcurrant fruit, with notable floral aromas, a bit of mineral, then hints of spice and smoke. The texture has a lovely richness, with plenty of structure and a firm tannic line, yet it remains approachable and supple. Faiveley owns 1.56ha in Mazis, which they picked at 13.5% potential alcohol in 2020. The grapes were partially destemmed and fermented with a very gentle extraction prior to ageing in 50% new casks.
93 - 95+ punten - Robert Parker (oogst 2020)
The 2020 Mazis-Chambertin Grand Cru is deep and brooding, unfurling in the glass with aromas of blackberries, peonies, loamy soil and sweet soil tones. Full-bodied, ample and velvety, its concentrated core of fruit is framed by rich, powdery tannins and succulent acids. It's a worthy follow-up to the brilliant 2019.
Anderen kochten ook