Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 601 wijnen

Michele Chiarlo Palás Gavi 2022

Herkomst: Italië, Piemonte
Druif: Cortese
Licht, fris en fruitig wit, Citroen, Peer, Appel, Witte perzik, Fris
Een schoolvoorbeeld van een Gavi; frisse, droge en mineraalrijke witte wijnen, perfect voor de zomer of als aperitief. De wijn is fruitig en zeer verfijnd, met geuren van citroen, peer, exotisch fruit en witte perzik met een harmonieuse smaak vol heerlijke aroma’s
€ 17,95 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

De wijn heeft een strogele kleur. De neus is bloemig, fruitig en zeer verfijnd, met geuren van citroen, peer, exotisch fruit en witte perzik. De smaak is harmonieus, elegant en vol met een heerlijk aroma’s van limoen, perzik en ananas.   

michelechiarlo home
Land Italië
Regio Piemonte
Jaargang 2022
Druif Cortese
Lagering 100% in een roestvrijstalen tank
Temperatuur 10 - 12°C
Bewaarpotentie Op dronk
Wijn & Spijs Als aperitief of perfect bij vis, pittige maaltijden of delicate voorgerechten
Sluiting Schroefdop
Smaak Licht, fris en fruitig wit
Alcohol 13,5%
Michele Chiarlo wordt erkend als een vooraanstaande wijnmaker in Piëmont. Het wijnhuis is eigendom van de familie Chiarlo, die nog steeds actief betrokken is bij het productieproces van de wijnen. In de versnipperde regio van Piëmont is het buitengewoon dat zij Michele Chiarlo wijn verbouwen op een indrukwekkend stuk land van 150 hectare, waarvan ze 70 hectare in eigen bezit hebben. Hiervan is  35 hectare aan Cru wijngaarden, waarvan 10 hectare zich bevinden in de Barbaresco appellatie en 25 hectare in Nizza DOCG. Dit maakt het wijnhuis van Michele Chiarlo werkelijk uniek in de regio.
 
Michele Chiarlo
Na zijn inschrijving voor de oenologieopleiding beloofde Michele Chiarlo aan zijn vader dat hij zichzelf altijd zou blijven verbeteren. Dankzij zijn uitzonderlijke talent behoorde hij echter al snel tot de besten van zijn klas, waar hij studeerde met toekomstige pioniers van de Italiaanse wijnwereld, zoals Renato Ratti, Ezio Rivella, Franco Ziliani, Giuliano Noè en Giacomo Tachis.
Het was dan ook niet verrassend dat hij op zijn 21e het wijnhuis Michele Chiarlo oprichtte, waar hij begon met het verwerven van de beste wijngaarden in de regio's Langhe, Monferrato en Gavi.
 
De transformatie van Barbera
In die tijd volgde hij zijn droom om de Barbera-druif naar nieuwe hoogten te brengen. Hij was van mening dat deze druif door veel collega-wijnmakers werd onderschat, die er eenvoudige tafelwijnen van maakten.
Geïnspireerd door de wijnbereidingstechnieken in Bourgogne besloot hij de Barbera-druif ook een malolactische fermentatie te laten ondergaan. Deze techniek zet appelzuren om in melkzuren, waardoor de wijn zachter en ronder wordt. Destijds was dit zeer ongebruikelijk, terwijl tegenwoordig vrijwel elke rode wijn deze fermentatie ondergaat. Hierdoor transformeerde hij de Barbera-druif van een eenvoudige tafelwijn naar een elegante, fruitige en zijdezachte kwaliteitswijn.
 
Groene oogst
Naast zijn succes met de Barbera-druif heeft Michele Chiarlo altijd gestreefd naar perfectie in zijn wijnen. In 1984 begon hij daarom met het wegknippen van een aantal nog groene druiventrossen, een techniek die bekend staat als de "groene oogst". Door het verminderen van de druiventrossen wordt er meer energie gestuurd naar de overgebleven druiven, waardoor de kwaliteit van deze druiven wordt verhoogd. Er wordt dus meer energie geconcentreerd op een kleiner aantal druiven, wat resulteert in intensere aroma's. Dit was destijds een ongehoorde praktijk, aangezien de focus eerder lag op kwantiteit in plaats van kwaliteit, maar tegenwoordig wordt deze techniek vaak toegepast in wijngaarden die bestemd zijn voor kwaliteitswijn.
 
De mooiste wijn komt van de beste wijngaarden
Al vroeg besefte Michele Chiarlo dat de basis voor het creëren van een uitstekende kwaliteitswijn lag in de selectie van wijngaarden in de meest geschikte gebieden. Met geduld en onderhandelingsvermogen heeft hij dan ook de meest prestigieuze wijngaarden in de hele regio weten te verwerven. Een van deze wijngaarden is Cerequio in La Morra. Later verkreeg hij ook de begeerde wijngaard Cannubi; een van de meest gerenommeerde cru's van heel Italië.
 
Productie discipline van Michele Chiarlo
De wijnen van Michele Chiarlo volgen, ondanks zijn eerdere innovaties, een zeer traditioneel productieproces. Ze maken uitsluitend gebruik van inheemse druivenrassen binnen de klassieke appellaties van Piemonte; Nebbiolo, Barbera, Cortese en Moscato. Er worden geen blends gemaakt en ze laten de trend van het gebruik van internationale druivenrassen links liggen.
 
Voor de Barolo en Barbaresco wordt alleen gebruikgemaakt van grote eikenhouten vaten die al sinds de oprichting van het wijnhuis in gebruik zijn. Andere wijnen ondergaan ook een gematigde houtopvoeding, terwijl de witte wijnen helemaal geen hout zien. Deze traditionele stijl streeft naar de juiste balans, elegantie en complexiteit in de wijnen. Ze hebben een groot potentieel om te rijpen en vertegenwoordigen het unieke terroir van de regio.
 
In de wijngaarden gelden even strikte regels. Er worden geen crus geproduceerd in slechtere jaren en de eerder genoemde groene oogst wordt altijd toegepast om het beste resultaat te behalen. Dit toont het streven naar kwaliteit en het respecteren van het terroir.
 
Chiarlo categoriseert zijn wijnen in twee categorieën: Classico wijnen en Cru's. De Classico wijnen vertegenwoordigen het karakteristieke terroir en hebben een klassieke stijl. De Cru wijnen daarentegen zijn Single Vineyard wijnen afkomstig van historische Cru-appellaties, die het unieke terroir tot uiting brengen in de kenmerkende Chiarlo-stijl. Deze wijnen worden alleen geproduceerd in uitzonderlijke wijnjaren en hebben een beperkte oplage, waardoor ze alleen verkrijgbaar zijn via een wereldwijde voorverkoop.
 
Erkenning
Het wijnhuis heeft een indrukwekkende lijst van prijzen en erkenningen ontvangen van verschillende wijncritici over de hele wereld. Dit heeft geleid tot een enorme vraag wereldwijd, waarbij maar liefst 75% van hun productie wordt geëxporteerd. Hier volgt een korte opsomming van enkele belangrijke prijzen die ze in ontvangst hebben mogen nemen:
  • - In 2018 werd Cipressi Nizza DOCG uitgeroepen tot de nummer 1 wijn van het jaar door Wine Enthusiast.
  • - Ze hebben vijf keer in de top 100 van wijnen van het jaar gestaan, waarvan drie keer bij Wine Spectator en twee keer bij Wine Enthusiast.
  • - Ze hebben maar liefst 19 keer een score van 95 punten ontvangen van verschillende critici, waaronder Wine Enthusiast, Decanter, Wine Spectator, Robert Parker en James Suckling.
  • - Ze hebben 23 keer de hoogst mogelijke score, tre bicchieri, ontvangen van de gerenommeerde wijngids Gambero Rosso.
  • - Daarnaast ontvangen ze jaarlijks minstens 10 keer een score van 90+ punten voor hun wijnen.
Kortom, het is een wijnhuis dat bekendstaat om zijn uitmuntende wijnen en consistent hoge kwaliteit.
 
Istituto Grandi Marchi
Sinds 2004 maakt Michele Chiarlo deel uit van het prestigieuze Istituto Grande Marchi; een selecte groep van 18 vooruitstrevende familiebedrijven waartoe bijvoorbeeld ook de bekende wijnhuizen Marchese Antinori, Umani Ronchi en Masi Agricola behoren. Deze wijnhuizen uit het topsegment delen dezelfde kernwaarden, strategieën en doelen. Zij brengen gezamenlijk de beste wijnen van Italië wereldwijd onder de aandacht.
 
Michele Chiarlo
Anderen kochten ook